Hlavní obsah

SOUHRN DNE NA ME: Anglie slaví výhru. Nizozemci udolali v dramatu Ukrajinu, Rakousko třemi údery popravilo nováčka

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Anglie vstoupili do EURO vítězně. Na domácí půdě ve Wembley v neděli vyhráli nad Chorvatskem 1:0 v utkání české skupiny D. O výhře favorita rozhodl v 57. minutě Raheem Sterling. Ve druhém nedělním utkání Rakousko ve skupině C zdolalo debutující Severní Makedonií 3:1, když zápas zlomilo dvěma góly v závěru. Nizozemsko ve večerním dramatu porazilo Ukrajinu 3:2.

Foto: Peter Dejong, Reuters

Nizozemec Georginio Wijnaldum se raduje po gólu proti Ukrajině.

Článek
Fotogalerie

Albion na desátý pokus vyhrál zahajovací utkání EURO, Chorvati naopak při šesté účasti na úvod poprvé prohráli. Svěřenci trenéra Garetha Southgatea zvítězili posedmé za sebou a během této série inkasovali jediný gól.

"Máme radost, že jsme fanouškům a celé zemi udělali opravdu pěkné odpoledne. Hráči si výborně poradili s velkým okamžikem. Hned od začátku, v neuvěřitelném vedru, podávali dobrý výkon a brzy byli ve hře," řekl Southgate pro BBC.

"Není to katastrofa. Měli jsme nějaké dobré momenty, ale Anglie byla lepší. Nechali jsme na hřišti všechno. Jsem si jistý, že v příštích dvou zápasech to bude vypadat jinak," přidal chorvatský obránce Šime Vrsaljko.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Druhý zápas úvodního kola skupiny D mezi Skotskem a Českem se hraje v pondělí od 15:00.

V prvním duelu skupiny C v Bukurešti poslal Rakušany do vedení v 18. minutě Stefan Lainer, na jehož trefu o 10 minut později odpověděl sedmatřicetiletý makedonský kapitán Goran Panděv. Plný bodový zisk zařídil favoritovi v 78. minutě Michael Gregoritsch, v závěru přidal pojistku další střídající útočník Marko Arnautovic.

Rakousko startuje na třetím Euru, až v sedmém utkání se ale dočkalo premiérového vítězství. Zároveň v něm vstřelilo více branek než při předchozích dvou účastech dohromady, kdy dalo pouze po gólu. Rakušané na vrcholném turnaji oslavili první triumf po 31 letech od světového šampionátu 1990 v Itálii. Severní Makedonie, která debutovala na závěrečném turnaji, podlehla Rakousku i ve třetím utkání.

Kanonáda ve druhé půli

Nizozemci zdolali Ukrajinu 3:2. Všech pět branek padlo ve druhém poločase. Na góly Giorginha Wijnalduma a Wouta Weghorsta sice Ukrajinci odpověděli zásluhou Andreje Jarmolenka a Romana Jaremčuka, rozhodnutí však přinesla hlavička Denzela Dumfriese pět minut před koncem.

Foto: Peter Dejong, Reuters

Nizozemec Georginio Wijnaldum se raduje po gólu proti Ukrajině.

"Oranjes" s Ukrajinou neprohráli ani třetí vzájemný duel a prolomili rovněž sérii čtyř porážek z posledních evropských šampionátů. Zároveň se jim podařil úspěšný návrat mezi elitu, neboť v předchozích letech se na ME 2016 ani MS 2018 neprobojovali. Naopak Ukrajina prohrála po šesti zápasech a poprvé letos.

Další zápas čeká Nizozemce ve čtvrtek, kdy se představí opět v Amsterodamu proti Rakousku. Ukrajina ve stejný den narazí na Severní Makedonii v Bukurešti.

Po sobotním kolapsu v utkání s Finskem se zlepšuje stav dánského záložníka Christian Eriksena. Devětadvacetiletý středopolař Interu Milán ve 43. minutě bezvládně padl na trávník, prodělal krátkou zástavu srdce a lékaři ho oživovali pomocí defibrilátoru. Hráčův stav je nyní stabilizovaný, je při vědomí a komunikuje. Dopoledne se znovu spojil se spoluhráči. Nadále zůstává v nemocnici, kde podstupuje další vyšetření. Dosavadní výsledky jsou podle týmového lékaře dobré.

Češi se v sobotu přesunuli charterovým letem do Glasgow. V neděli měli na programu na stadionu Hampden Park tradiční předzápasový trénink a v pondělí v 15:00 vstoupí do šampionátu duelem s domácím Skotskem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina D (Londýn):
Anglie - Chorvatsko 1:0
Branka: 57. Sterling.
Skupina C (Bukurešť/Amsterdam):
Rakousko - Severní Makedonie 3:1
Branky: 18. Lainer, 78. Gregoritsch, 89. Arnautovič - 28. Panděv
Nizozemsko - Ukrajina 3:2
Branky: 52. Wijnaldum, 59. Weghorst, 85. Dumfries - 75. Jarmolenko, 79. Jaremčuk
1.Rakousko11003:13
2.Nizozemsko11003:23
3.Ukrajina10012:30
4.Severní Makedonie10011:30
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
2 - Lukaku
1 - Meunier (oba Belgie), Immobile, Insigne (oba Itálie), Embolo (Švýcarsko), Moore (Wales), Pohjanpalo (Finsko), Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Wijnaldum, Weghorst, Dumfries (všichni Nizozemsko), Sterling (Anglie), Panděv (Severní Makedonie), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic (všichni Rakousko)

Reklama