Hlavní obsah

Lewandowski spasil Poláky! Gólový ohňostroj Němců, Maďaři obrali šampiony

mm, nov, rojSport.cz
Aktualizováno

Fotbalové EURO mohlo v sobotu poznat další dva jisté osmifinalisty, v nabité skupině F mohli v případě výher slavit postup hráči Francie a Portugalska. Nicméně, nestalo se. Světoví šampioni Les Bleus před nabitou Puskás Arénou v Budapešti jen remizovali s domácím Maďarskem 1:1 a obhájci evropského zlata s hvězdným kapitánem Cristianem Ronaldem podlehli v Mnichově domácímu Německu 2:4. Ve večerním utkání skupiny E remizovali Španělé s Polskem 1:1, neproměnili penaltu a zkomplikovali si boj o osmifinále. Poláci se díky vyrovnávací trefě kanonýra Roberta Lewandowského drží dál ve hře.

Foto: David Ramos, ČTK/AP

Polský snajpr Robert Lewandowski (vpravo) vyrovnal v duelu proti Španělsku na 1:1 a udržel svému týmu postupové naděje.

Článek
Fotogalerie

Francouzi se těšili na atmosféru v Budapešti. Maďaři mohli díky uvolněným opatřením proti koronaviru v zemi využít jako jediní z 11 hostitelů celou kapacitu stadionu. Na rozdíl od úvodního duelu s Portugalskem tentokrát na domácím hřišti vstřelili branku, ba co víc, obrali mistry světa o body.

Po úvodních šancích Francie přišlo pro svěřence trenéra Deschampse velké vystřízlivění, Rolland Sallai přihrávkou rozběhl obránce Fehérváru Attilu Fiolu, jenž teprve svým druhým gólem za národní celek poslal domácí do vedení. Francii chybělo zaujetí a také šance, až do 60. minuty, Dembélé nejprve trefil tyč, o šest minut pozdějí už se míč do sítě skvěle chytajícího Gulacsiho dostal. O vyrovnání se postaral hlavně Mbappé, který branku parádně připravil pro skórujícího Griezmanna.

Foto: Tibor Illyes, Reuters

Maďar Attila Fiola otevřel skóre zápasu s Francií na ME ve fotbale.

Domácí se stáhli do hlubokého bloku a tlaku Francie nakonec odolali. Vynikající atmosféra dodala domácím kuráž, ti si za výborný výkon remízu 1:1 s mistry světa zasloužili.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Vrchol prozatimního průběhu turnaje nabídlo utkání v Mnichově, ve kterém se střetli svěřenci Joachima Löwa a obhájce titulu, reprezentace Portugalska, vedená kapitánem Cristianem Ronaldem. Od začátku to byl doslova fofr. Šance Němců ze začátku zápasu brankou neskončily, a tak udeřila největší osobnost mistrovství Evropy. Cristiano Ronaldo přidal už svůj třetí gól na šampionátu, čímž v tabulce střelců dostihl Patrika Schicka, a poslal svůj celek do vedení.

Pak ale nastal zlom, Němci hýřili aktivitou, pohybem. Portugalci naopak řešili situace v obraně nešikovně a trochu smolně. Vždyť dva slepené góly si dali sami, postupně uklidili míč za záda Ruie Patricia Dias a Guerreiro.

Foto: Matthias Schrader, Reuters

Portugalec Raphaël Guerreiro (vlevo) v souboji s Thomasem Müllerem (25) v utkání evropského šampionátu ve fotbale.

Domácí po poločase neustali a přidali další dvě trefy. Havertz s Gosensem ukázali velkou pohodu. K ofenzivnímu koncertu se pak přidal ještě Jota, jenž uzavřel skóre utkání na 2:4 z portugalského pohledu. Před posledními zápasy skupiny tak mají obhájci trofeje pořádně těžký úkol, čeká na ně další favorit turnaje, celek Francie.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Němečtí fanoušci slaví výhru nad Portugalskem na evropském šampionátu ve fotbale.

Ve skupině E usilovali Španělé doma v Seville proti Polsku o první výhru na turnaji. Trojnásobní kontinentální šampioni po trefě Álvara Moraty z první půle vedli, ale po změně stran přetlačil Lewandowski v souboji  Laporteho, hlavičkou k tyči srovnal a Poláci získali na turnaji první bod, díky němuž se dál drží ve hře o postup.

O chvíli později mohl o výhře domácích rozhodnout Gerard Moreno, ale neproměnil pokutový kop a s dorážkou neuspěl ani Morata. Španělsko tak bude muset pro postup nutně uspět v závěrečném duelu se Slovenskem, které přivítá v Seville 23. června. Ve stejný den se Poláci utkají v Petrohradu o postup se Švédskem.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Polský střelec Robert Lewandowski dává gól Španělům.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina F:
Maďarsko - Francie 1:1
Branky: 45.+2 Fiola - 66. Griezmann
Portugalsko - Německo 2:4
Branky: 15. Ronaldo, 67. Jota - 35. vlastní Dias, 39. vlastní Guerreiro, 51. Havertz, 60. Gosens
Skupina E:
Španělsko - Polsko 1:1
Branky: 26. Morata - 54. Lewandowski
Tabulka skupiny F:
1.Francie21102:14
2.Německo21014:33
3.Portugalsko21015:43
4.Maďarsko20111:41
Tabulka skupiny E:
1.Švédsko21101:04
2.Slovensko21012:23
3.Španělsko20201:12
4.Polsko20112:31
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
3 - Schick (ČR), Ronaldo (Portugalsko),
2 - Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Immobile, Locatelli (oba Itálie), Dumfries (Nizozemsko), Lukaku,
1 - Meunier, T. Hazard, De Bruyne (všichni Belgie), Wijnaldum, Weghorst, Depay (všichni Nizozemsko), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic (všichni Rakousko), Moore, Ramsey, C. Roberts (všichni Wales), Pandev, Alioski (oba Severní Makedonie), Guerreiro, Jota (oba Portugalsko), Lewandowski, Linetty (oba Polsko), Gosens, Havertz (oba Německo), Insigne (Itálie), Embolo (Švýcarsko), Sterling (Anglie), Pohjanpalo (Finsko), Škriniar (SR), Mirančuk (Rusko), Poulsen (Dánsko), Forsberg (Švédsko), Perišič (Chorvatsko), Griezmann (Francie), Fiola (Maďarsko), Morata (Španělsko).

Reklama