Hlavní obsah

Němci utekli na EURO ostudě! Ronaldo vyrovnal rekord. Češi znají osmifinálového soupeře

pan, rjmČTKSport.cz
Aktualizováno

Hotovo! Čeští fotbalisté se postaví v nedělním osmifinále EURO týmu Nizozemska. Rozhodly o tom úvodní středeční zápasy evropského šampionátu. Španělsko deklasovalo 5:0 Slovensko. Švédsko pak vyhrálo nad Polskem 3:2. Slovensko skončilo ve skupině třetí a tři body mu na postup nestačily. Ve večerních utkání remizovalo Německo s Maďarskem 2:2, což favoritovi stačilo k postupu, stejným výsledkem skončil zápas mezi Francií a Portugalskem (oba týmy jdou dál). Ronaldo vstřelil oba góly Portugalců a se 109 trefami vyrovnal rekord Aliho Daeího.

Foto: Lukas Barth, ČTK/AP

Mats Hummels se raduje z branky

Článek
Fotogalerie

Tajenka ohledně soupeře českých fotbalistů v osmifinále EURO je rozluštěna. Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého nastoupí proti vítězi skupiny C Nizozemsku. Zápas se odehraje v Budapešti a bude mít výkop v neděli v 18:00.

"Holandsko považujeme za jeden z top týmů i favoritů turnaje. Asi až samotné utkání ukáže, jestli to pro nás byla ta šťastná volba nebo ne. Věříme, že pokud podáme optimální výkon, jsme ve vyřazovacích bojích schopni čelit každému soupeři," řekl v on-line rozhovoru asistent českého trenéra Jiří Chytrý.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Zápas v Budapešti si reprezentanti přáli hlavně kvůli tomu, že ho mohou ve velké míře navštívit čeští fanoušci. V maďarské metropoli může být jako v jediném z 11 pořadatelských měst při zápasech EURO zaplněn stadion na 100 procent. Kapacita Puskás Arény je přes 60 tisíc míst, na dosavadní dva duely domácího výběru dorazilo v obou případech skoro 56 tisíc fanoušků.

"Je to skvělá zpráva hlavně pro naše fanoušky. Je to pro ně příležitost, jak se dostat na stadion v co největším počtu, a my bychom v utkání mohli cítit jejich podporu. To se nám samozřejmě líbí," uvedl Chytrý. Zápasy základní skupiny reprezentanti odehráli v Glasgow a v Londýně, kde zahraniční návštěvníky limituje povinná desetidenní karanténa.

Slovenské loučení s ostudou

S ostudou se loučí s evropským šampinátem Slovensko. Jeho gólman Martin Dúbravka sice nejprve zneškodnil pokutový kop a byl hrdinou, o chvíli později se však šíleným kiksem podepsal pod vítězný gól Španělů, kdy si srazil míč do vlastní sítě. V nastavení první půle pak Slováci inkasovali druhý gól, což je zlomilo.

Po pauze náskok favorita ještě narostl. Slovensko nemělo nárok a branky v jeho síti přibývaly. S každou z nich mizel slovenský sen o případném postupu ze třetí příčky.

Foto: Julio Munoz, Reuters

Slovenský brankář Martin Dúbravka zneškodnil během utkání EURO proti Španělsku pokutový kop a oslavuje to se svými spoluhráči. Nakonec ale Slováci zápas vysoko prohráli.

Švédsko slaví postup

V tabulce skupiny E dopadlo ještě hůř Polsko. To sice díky dvěma trefám kanonýra Lewandowského smazalo náskok Švédů, jenže muselo hrát na vítězství. V nastaveném čase ale inkasovalo třetí gól, prohrálo 2:3 a obsadilo poslední místo.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Švédská radost na EURO. Emil Forsberg přijímá gratulaci poté, co vstřelil gól do sítě Polska.

Němci vymodlili zlatý bod

V roli obrovského favorita nastupovali fotbalisté Německa do zápasu proti Maďarsku. O to větší šok pro ně přišel, když poslal outsidera do vedení v 11. minutě Szalai, který hlavičkou překonal bezmocného Neuera. Favorit mohl vyrovnat o pět minut později, Hummels však také hlavou trefil jen břevno.

Maďaři mohli podruhé udeřit v 61. minutě, ale Sallai z přímého volného kopu trefil tyč německé branky. Němci se vyrovnání dočkali v 66. minutě po chybě gólmana Gulacsiho, který podběhl centr a Havertz už dopravil míč do odkryté branky. Soubor Jaachima Löwa však držel remízu jen dvě minuty a mohl začít s mazáním manka znovu. Po chybě německé obrany poslal Maďarsko opět do vedení Schafer.

Favorit se však nakonec dočkal a gólově srovnal krok. Šest minut před koncem vyrovnal šťastnou střelou Goretzka na konečných 2:2, což Německu stačilo na postup do osmifinále.

Foto: Alexander Hassenstein, Reuters

Maďarská radost. Adam Szalai slaví gól vstřelený do sítě Německa na EURO.

Penaltová show a Ronaldův rekord

Do první velké šance zápasu mezi Portugalskem a Francií se dostal v 16. minutě Mbappé, jeho rána doprostřed branky Patricia nezaskočila. Jako první se tak prosadili Portugalci, když proměnil pokutový kop po faulu Llorise bombarďák Ronaldo. Francouzi stihli reagovat ještě do poločasu a také z pokutového kopu. Po faulu Semeda se nemýlil Benzema.

Třiatřicetiletý útočník Realu Madrid se prosadil i krátce po přestávce, když využil přesné Pogbovy přihrávky a poprvé poslal tým Galského kohouta do vedení. Penaltové hody však pokračovaly. Po ruce Koundeho svůj druhý gól zaznamenal opět z pokutového kopu Ronaldo a vyrovnal na konečných 2:2. Ronaldo svým 109. gólem v národním týmu vyrovnal rekord Aliho Daeího.

Foto: Darko Bandic, Reuters

Cristiano Ronaldo slaví gól do sítě Francie

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina E:
Slovensko - Španělsko 0:5
Branky: 30. vlastní Dúbravka., 45.+3 Laporte, 55. Sarabia, 67. a 72. Torres
Švédsko - Polsko 3:2
Branky: 2. a 59. Forsberg, 90.+4 Claesson - 61. a 84. Lewandowski.
Skupina F:
Portugalsko - Francie 2:2
Branky: 31. a 60. Ronaldo z pen. - 45. a 47. Benzema
Německo - Maďarsko 2:2
Branky: 66. Havertz, 84. Goretzka - 11. Szalai, 68. Schafer
Postoupí podle vás čeští fotbalisté přes Nizozemsko do čtvrtfinále EURO?
ano
44,1 %
ne
55,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 71828 čtenářů.

Reklama