Hlavní obsah

Kajrat? Jeho způsob hry není v Česku běžný, varuje kouč Sigmy

Jan ŠvandaSport.czPrávo

Napětí na Hané se dá krájet. Olomoučtí fandové si ve čtvrtek večer na Andrově stadiónu po dlouhých devíti letech znovu vychutnají atmosféru evropských pohárů a parta Václava Jílka se s jejich podporou pokusí o vítězný comeback, i když v úvodní bitvě třetího předkola Evropské ligy narazí na nebezpečné Kazachy z Almaty.

Foto: Libor Teichmann, ČTK

Trenér Olomouce Václav Jílek a kapitán Michal Vepřek na tiskové konferenci před úvodním utkánim 3. předkola fotbalové Evropské ligy.

Článek

„Mají výrazné útočné individuality a vycházejí z velmi dobré organizace hry. Je to hodně relativní, ale Almaty disponuje dvojnásobnou hráčskou hodnotou než my, což jenom dokresluje, jaký soupeř náš čeká,“ varuje olomoucký kouč před soupeřem, jenž před týdnem překvapivě vyřadil favorizovaný Alkmaar.

„Způsob hry, který proti němu zvolili, není v české lize běžně k vidění. Byli v hlubokém bloku a čistě sázeli na brejkové situace. Hodně netradiční taky je, že všichni jejich hráči po stranách jsou leváci. Ještě jsem neviděl, aby i pravý bek byl levák,“ tvrdil Jílek.

Kajrat dorazil na Hanou kvůli aklimatizaci nezvykle už v úterý, ale se všemi oporami, tedy včetně někdejší ruské hvězdy Andreje Aršavina. „Absolutní rychlost a výbušnost už takovou nemá, ale je zkušený a střílel rozhodující góly,“ připomněl kouč Sigmy.

„Mají i další klíčové hráče. Islamchan je velmi dobře technicky vybavený a motor středové řady. Nejlepším střelcem je brazilský křídelník Isael, na hrotu mají Eseolu, což je vyloženě brejkový typ s velkou rychlostí a tahem,“ dodal kouč Hanáků.

Vítěz dvojzápasu vyzve nejspíš Sevillu, na lákavé a atraktivní souboje se španělským velikánem však na Hané zatím vůbec nemyslí. „Šance na postup jsou vyrovnané, bude moc záležet na prvním utkání, protože odveta bude nesmírně náročná. Třeba výsledek 0:0 by byl možná lepší než 2:1,“ upozornil 42letý trenér.

Pamětník se nebojí

Poslední duel Sigmy na pohárové scéně se datuje k 27. srpnu 2009. Jediným pamětníkem tehdejšího olomouckého tažení kvalifikací Evropské ligy je současný kapitán mužstva Michal Vepřek. Hanáci postupně přešli přes Reykjavík i Aberdeen, ale cestu do základní skupiny jim zatarasil Everton, jehož dres tenkrát oblékaly hvězdy jako Howard, Baines, Fellaini, Cahill, Pienaar nebo Saha.

„Chybějí nám zkušenosti, ale vynahradíme je týmovostí. Určitě se s Kajratem dá hrát,“ burcuje bek Sigmy, který věří, že jeho spoluhráči nervozitu nepocítí. „Bude to podobné jako v lize. Myslím, že s prvním hvizdem to z nás spadne. Bude záležet na prvním balónu, kam půjde,“ dodal s úsměvem Vepřek.

Reklama

Související témata: