Hlavní obsah

Kajrat - Olomouc 1:2Olomoučtí v euforii, naděje Kazachů brzy rozprášil Nešpor. Přijede na Hanou Sevilla?

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Nešpor 0 : 1
51. Houska 0 : 2
60. Eppel 1 : 2
Záznam online reportáže

Jan ŠvandaSport.cz
Aktualizováno

V táboře olomouckých fotbalistů zavládlo po bitvě v Almaty velké nadšení. Parta Václava Jílka bravurně zvládla odvetu třetího předkola Evropské ligy, když po domácí výhře 2:0 uspěla i na horké kazašské půdě. Triumf 2:1 zařídili Sigmě útočník Nešpor a krásnou ranou z přímého kopu záložník David Houska, porážku Kajratu už jen zmírnil v 59. minutě Eppel. Hanáci zaslouženě pronikli do play off a v boji o účast v základní skupině soutěže narazí buď na litevský Žalgiris Vilnius, nebo španělskou Sevillu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Olomoucká radost! Ilustrační snímek z prvního utkání.

Článek

Olomoučtí nastoupili v Kazachstánu před zaplněnými a bouřlivými ochozy bez dvou zkušených opor. Distancovaného kapitána Vepřeka nahradil na levém kraji obrany Hála a na pravém kraji zálohy se místo lehce zraněného Pilaře proháněl Zahradníček. Změny v sestavě provedl také Kajrat, který nasadil mezi tyče brankáře Pokatilov. Maďarský stoper Elek zastoupil před týdnem vyloučeného Sujumbajeva a na levé straně zadní řady dostal šanci osmnáctiletý mladík Alip.

První velkou šanci si vypracovali Kazaši. Aršavin z dálky provětral Buchtovy rukavice a z následného rohu nevyzrál na gólmana Sigmy hlavičkující Politevič. Sigma chtěla být v odvetě aktivní a předsevzetí splnila do puntíku. Nešpor sice v brejku po Faltově přihávce z výborné pozice nejprve přestřelil, jenže v 19. minutě své selhání v koncovce rázně odčinil. Hála vhodil dlouhý aut, Plšek míč prodloužil k olomouckému útočníkovi, jenž ho pohotově nasměroval k levé tyči.

Kajrat inkasovaný gól řádně zmrazil. Aršavin sice po dobré práci Eseoly pálil do boční sítě, ve zbytku první půle ale hrozili hlavně hosté. Nešpor byl dříve u balónu než vyběhnuvší brankář Pokatilov, ale k lobu do odkryté brány se neodvážil. Sigma vysunula presink a zatápěla soupeři z rychlých protiútoků. Plška vychytal Plotikov a Sladký s Faltou z dorážek neuspěli stejně jako o chvíli později agilní Plšek, který prošel s míčem až těsně před šestnáctku, jenže pravačkou o kousek minul pravou tyč.

V deštivém počasí pokračovala Sigma v ofenzívních choutkách i po změně stran a druhého úderu se brzy radovala. Faltovu nabídku na volného Plška domácí Elek na poslední chvíli odvrátil na roh, jenže v 51. minutě si postavil míč k trestnému kopu Houska a výstavní ranou z přibližně pětadvaceti metrů vymetl šibenici!

Kajrat v tu chvíli potřeboval na postup vstřelit už pět branek, ani za nepříznivého a takřka beznadějného stavu však nic nezabalil a po hodině hry mu svitla drobná šance, když Eppel po závaru razantní ranou k tyči rozvlnil síť. Svěřenci španělského kouče Ferrera výrazně ožili, Isaelovu zpětnou přihrávku zmařil Buchta a dělovka Felipeho prosvištěla nad břevnem. Právě brazilský středopolař ale čtvrt hodiny před koncem definitivně rozmetal veškeré naděje Kazachů na obrat. Po souboji s Manziou obdržel druhou žlutou a vzápětí červenou kartu.

Sigma poté bez potíží hlídala těsný náskok, navíc Manzia orazítkoval tyč. V nastavení byl ještě za nevybíravý zákrok na Sladkého vyloučen Isael.

Odvetné utkání 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Kajrat Almaty - Sigma Olomouc 1:2 (0:1)
Branky: 60. Eppel - 19. Nešpor, 51. Houska. Rozhodčí: Schärer - Josipovic, Zogaj (všichni Švýc.). ŽK: Juan Felipe, Eppel - Zahradníček. ČK: 75. Juan Felipe, 90.+4 Isael. První zápas: 0:2, postoupila Olomouc.
Almaty: Pokatilov - Lunin (57. Sokolenko), Politevič, Elek, Alip (34. Eppel) - Isael, Juan Felipe, Kuat, Aršavin (74. Žukov) - Islamchan, Eseola. Trenér: Ferrer.
Olomouc: Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Hála - Zahradníček (67. Manzia), Plšek (80. Yunis), Kalvach, Houska, Falta - Nešpor (63. Texl). Trenér: Jílek.

Reklama

Související témata: