Hlavní obsah

Čecha střelil za 150 miliónů. To byly tehdy velké peníze, vzpomíná Pelta

Hynek Preisler (Rennes)Sport.czPrávo

Šéfuje Jablonci, který se dnes utká v základní skupině Evropské ligy s Rennes. Jenže není to první zkušenost Miroslava Pelty s bretaňským klubem. V roce 2002 ještě jako generální ředitel Sparty dojednával přestup tehdejšího gólmana Petra Čecha na stadión Roazhon Park.

Foto: Sport.cz

Šéf Jablonce Miroslav Pelta (vpravo) a Karel Březina bezprostředně po vylosování základní skupiny Evropské ligy v Monaku

Článek

„Pamatuji si na to, jako by to bylo dneska," přiznal Miroslav Pelta, jemuž se dnes večer splní velký sen v podobě historicky prvního duelu Jablonce v základní skupině Evropské ligy.

„Tehdy nám přišla nabídka z klubu, který jsme na evropské fotbalové mapě až tak nevnímali. A na brankáře byla relativně vysoká. Bylo to po mistrovství Evropy do 21 let, kde Čech prokázal výkonnost, kterou pak v budoucnosti prokazoval pravidelně," vzpomenul Pelta před dnešním utkáním s „Les Rouges et Noirs".

Petr Čech v roce 2002 v květnu vychytal ve finále ME do 21 let Francii a stal se žádaným hráčem. „Těch nabídek na něj bylo víc," připustil Pelta. V létě 2002 se v souvislosti s Čechem skloňovaly kluby jako Everton, Arsenal či přední italské kluby. Proto bylo Rennes jistým překvapením.

„Kluby se ptaly na Petra Čecha a oťukávaly situaci, ale nejaktivnější byli v Rennes a dali i rozhodující nabídku, která měla takové parametry, že jsme si řekli, že to uděláme," řekl po více než šestnácti letech Pelta.

Sparta střelila Čecha za zhruba 150 miliónů korun a plzeňský rodák se stal toho času nejdražším českým gólmanem v historii. „Je to jeden z mých top přestupů. V té době to byly za brankáře velké peníze," zhodnotil Pelta.

A kdo ví, kdyby možná tehdy Petr Čech zvolil jiný klub, ve čtvrtek večer by proti Jablonci v bráně Rennes třeba další český reprezentant Tomáš Koubek nestál...

„V té chvíli jsme získali renomé, co se gólmanů týká, a podle mě to sehrálo důležitou roli i při pozdějším angažování Tomáše Koubka. S naší českou brankářskou školou jsou teď dobré zkušenosti a je pravda, že gólmani nám teď v Evropě dělají největší jméno, Čech, Vaclík, Koubek...," konstatoval jablonecký boss, který byl jako hráč brankářem.

Koubkovi předpovídá podobnou cestu, po jaké kráčel i Petr Čech, který po dvou sezónách přestoupil do Chelsea. „Musím říci, že Koubek měl vždy velké kvality, a myslím, že Rennes je pro něj jen mezistanice a že ještě přestoupí do nějakého velkého klubu v Evropě. Když jsem viděl páteční zápas s Nice, tak ho sice prohráli, ale měl tam dva hodně kvalitní zákroky," uzavřel Pelta. Večer prověří Koubkovy kvality i jeho hráči.

Reklama

Související témata: