Hlavní obsah

Slavia má borce s computerem v hlavě. Kouč se děsí chvíle, kdy odejde

Kdyby si mohl vybrat, nejspíš by už válel v Serii A. Nabídek z italských klubů měl fotbalový reprezentant více. Pražská Slavia však Tomáše Součka zatím pokaždé udržela. Třiadvacetiletý záložník tak dál válí v Edenu a ve čtvrtek večer byl jedním ze základních kamenů výhry 1:0 nad Bordeaux v Evropské lize. „Má computer v hlavě,“ chválí svůj klenot trenér Jindřich Trpišovský.

Užili jsme si to skvěle, super vstup do Evropy, libovali si po zápasu slávistéVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Trenér Jindřich Trpišovský o cenném vítězství nad Bordeaux

Sešívaní se vezou na vítězné vlně. Proti Bordeaux se navíc ujistili, že s fotbalem, jaký pod koučem Trpišovským hrají, mohou uspět i v Evropě.

„Ano, dali jsme se na nějakou cestu. Náš fotbal hrajeme už delší dobu. A je vidět, že funguje. Doufám, že se budeme ještě dále zlepšovat," pochvaluje si Tomáš Souček.

Minulý týden vstřelil jediný gól české reprezentace při debaklu 1:5 v Rusku. Jeho cena roste, v poslední době měl nabídky hlavně z Itálie. Chievo Verona, Fiorentina, Atalanta Bergamo. Posledně jmenovaný klub údajně v létě vyhnal nabízenou částku z pěti až na šest miliónů eur (přes 150 miliónů korun)!

Sešívaní odmítli. Zatím. Otázkou je, jak dlouho vydrží lákadlům odolávat.

Zahraniční kluby nejsou slepé

„Nechci ani pomyslet, že tady Tomáš nebude. Pak bych měl ještě víc starostí. Jsem rád, že ho máme, do zimy určitě. Takový hráč se strašně těžko hledá," zdůrazňuje kouč Jindřich Trpišovský.

Perspektivně však musí se Součkovým odchodem počítat. „Zahraniční kluby nejsou samozřejmě slepé, když ho vidí, jakým způsobem je schopný v pohárovém zápase hrát. Myslím, že nabídky mít bude. Teď si říkám, že je to za dlouho, ale my se musíme připravit. Jednou odejde, protože má neskutečné parametry," uvědomuje si Trpišovský.

A svou chválu ještě stupňuje.

„Souček je pro nás strašně důležitý. Ať už v obranné fázi, při zakládání útoků nebo computerem v hlavě, který má v defenzivní činnosti. Vždy stojí dobře. Počet získaných míčů, procentuálně vyhrané osobní i hlavičkové souboje dávají neskutečná čísla. Nahradit takového hráče je, jako byste chtěli nahradit útočníka s 25 vstřelenými góly za sezónu. Teď si jen musíme užívat, že se prohání v našem dresu," poukazuje trenér.

Do Petrohradu s čistou hlavou

Zatím je však Souček stále v Edenu. Se spoluhráči může čerpat z loňských zkušeností. Před rokem také vstoupili do Evropské ligy výhrou 1:0 nad Maccabi Tel Aviv, jenže v posledním kole skupiny o postup domácí porážkou s Astanou přišli.

„Je pravda, že loni se nám pak nějaké zápasy nevydařily. Ale je vždycky skvělé, když se první zápas vyhraje. Pak budeme mít jednodušší situaci v dalších utkáních. Pro nás je výborné, že Petrohrad v Kodani ve druhém čtvrtečním duelu remizoval. Teď pojedeme do Petrohradu s čistou hlavou," těší se Souček na druhé vystoupení sešívaných ve skupině C.

Reklama