Hlavní obsah

Lavičkovi pokazil dojem kolaps v Braze

ALKMAAR

Čtyřbrankový debakl v portugalské Braze, který libereckým fotbalistům možná zatarasí cestu ze základní skupiny Poháru UEFA, kazí jejich trenérovi Vítězslavu Lavičkovi dojem z letošního vystoupení Slovanu na pohárové scéně. Po středeční remíze 2:2 ve strhujícím utkání v Alkmaaru ale jinak Lavička své hráče za jejich pohárová vystoupení spíš chválil, přestože si uvědomuje, že Slovan má co zlepšovat.

Článek

"Každý zápas byl pro nás opravdu velkou zkušeností. Jsem rád, že je naši hráči mohli nabrat v takové míře. Toho si hodně cením," řekl novinářům Lavička. Na pohárových vystoupeních Liberce našel hlavně pozitiva, i když jej mrzí, že Slovanu těsně utekl postup do základní skupiny Ligy mistrů a teď musí čekat, jestli ho do další fáze Poháru UEFA nasměruje klopýtnutí Bragy v závěrečném utkání s Grasshoppers Curych.

"Ale ten podzim v pohárech jsem viděl pozitivně. Až tedy na ten jeden zápas," připomněl Lavička znovu prohru 0:4 v Braze. "Jinak z toho mám dobrý pocit. Těsně nám sice utekl postup do Ligy mistrů, ale pak jsme zvládli utkání proti Bělehradu a také vystoupení ve skupině bylo tedy až na tu Bragu slušné. Vážím si výborných výkonů proti Seville a Alkmaaru a také výhry nad Curychem," řekl Lavička poté, co se liberecká výprava vrátila do Prahy z Alkmaaru po svém posledním utkání ve skupině.

Lavička teď může litovat nezvládnutého utkání před třemi týdny v Braze, které může Severočechy stát postup do dalších bojů. Zatímco po utkání v Portugalsku po vysoké prohře 0:4 prohlásil, že prožíval nejhorší chvíle na liberecké lavičce, po duelu v Alkmaaru byl zase na své hráče pyšný.

Pro úplně odlišná vystoupení svého týmu ale měl své vysvětlení. "Při utkání v Braze ta chemie v týmu nebyla úplně optimální. Ale rozklíčovat to na veřejnosti nechci," prohlásil Lavička.

Trpké zklamání

Emoce najevo nikdy veřejně nedává, ale po utkání v Alkmaaru na něm bylo dobře patrné trpké zklamání. "Byli jsme totiž velmi blízko výhry a přímému postupu, teď už můžeme jenom věřit na dálku, už to není v naší moci. Takže jsem si po zápase i trochu zaklel," řekl Lavička, který si ale z Nizozemska přivezl cenné postřehy a poznatky.

"Naši hráči se vydali ze všech sil. Byl jsem hrdý na to, jak se náš tým v Alkmaaru prezentoval. Protože takový tým, jakým je Alkmaar, v české lize při vší úctě ke všem soupeřům nepotkáme," uvedl Lavička.

Toho ve středu večer nadchl i herní styl Alkmaaru. Lavička by si prý jednou přál, aby jeho mužstvo někdy v budoucnu předvádělo tak ofenzivní a atraktivní hru jako soupeř z Nizozemska. "Přiznám se, že je to pro mě velká výzva a motivace, už jsme se o tom bavili i s mými kolegy. Alkmaar sice hraje trochu na riziko, ale pro soupeře je to na druhou stanu zase velmi nepříjemné," tvrdil liberecký kouč.

Zásadní obměna

Podle něj není nutné, aby jeho mužstvo prošlo zásadní obměnou, kterou by přechod na nové herní pojetí vyžadoval. "Takto bych to nestavěl. Já jsem rád za to, jaký kádr máme k dispozici," dodal Lavička.

Před odchodem na zimní dovolenou si přeje jediné: aby jeho tým v neděli zvládl poslední zápas podzimní sezony s Českými Budějovicemi, které Liberec před měsícem vyřadily z domácího poháru. "Musíme nejprve vstřebat ten zápas v Alkmaaru a pak sebrat co nejvíce energie na nedělní utkání. Na únavu se nechceme vymlouvat, ale nedělní zápas bude hodně "o hlavách". Chceme to zvládnout," přál si Lavička.

Reklama

Související témata: