Hlavní obsah

Zenit - Slavia 1:0Převaha zaplacená porážkou. Sešívané v závěru skolila první rána na branku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
80. Kokorin 1 : 0
Záznam online reportáže

Petrohrad

Prohra, která bolí. Sešívaní měli mnohem víc šancí, přesto favorita v jeho supermoderní aréně o body neobrali. Pražská Slavia prohrála v utkání 2. kola základní skupiny C fotbalové Evropské ligy v Petrohradě se Zenitem 0:1 a ztratila první příčku. V příštím zápase nastoupí v Kodani.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Stoch trefil břevno domácí branky

Článek
Fotogalerie

Slávisté dorazili do Ruska bez hrotových hráčů, a tak se role útočníka ujal mladý Matoušek. Hosté věděli, že se nesmějí nechat přišpendlit před vlastní šestnáctku a favoritovi by měli čelit aktivně. Hned po úvodním oťukávání se ovšem Zenit chopil svojí role, začal si vytvářet tlak a hledat cestičky ke Kolářově brance.

Sešívaní mu čelili bez výraznějších problémů. A když se stoper Ivanovič neprosadil po standardce a Nabiullin v první velké šanci selhal, hosté se osmělili. Brankář Luňov, nová jednička ruské reprezentace, jen přihlížel, jak Stoch ve 24. minutě dalekonosnou střelou trefil břevno. Gól sice nedal, ale o potřebný signál se postaral. Slavia zvýšila aktivitu, což Zenitu vůbec nevonělo a z tribun se začal ozývat pískot. Ještě zesílil poté, co po gólu volala také Matouškova rána, kterou gólman s námahou vyrazil.

První poločas tak překvapivě vyzněl pro sešívané a hned po přestávce navíc Stoch vyslal další jedovku, kterou Luňov s obtížemi vytěsnil na roh. Gól na kopačce měl také Matoušek, který si v šestnáctce povodil obránce. Poté byl překvapivě vystřídán Balutou.

Domácím se první pořádná akce vydařila až po hodině hry, jenže skórující Driussi byl v ofsajdu a gól neplatil. Výkon Zenitu byl chladný, kouč Semak ho zkusil probrat dvojím střídáním. Velké šance však měla znovu Slavia, v krátkém sledu ve dvojitých dávkách Hušbauer a také Souček.

Také Petrohradu jedna tutovka do klína přece jen spadla, ale střídající Kokorin v 76. minutě z malého vápna branku neuvěřitelně přestřelil. Šlo o varování, které sešívaní nevyslyšeli. O čtyři minuty později už stejný střelec nezaváhal, naběhl si do šestnáctky a vůbec první střelou Zenitu na branku podél brankáře Koláře rozhodl.

Po bitvě na Krestovském stadiónu tak platí, že Slavia vyhrála v pohárech jediný z posledních 23 venkovních zápasů. Naopak Petrohrad neprohrál v hlavní fázi Evropské ligy ani jeden z 20 domácích zápasů a vyrovnal rekord Sportingu Lisabon.

Utkání 2. kola skupiny C fotbalové Evropské ligy:
Zenit Petrohrad - Slavia Praha 1:0 (0:0)
Branka: 80. Kokorin. Rozhodčí: Göcek - Eyisoy, Yilmaz (všichni Tur.). ŽK: Neto - Souček, Baluta. Diváci: 45 408.
Petrohrad: Luňov - Aňukov, Ivanovič, Neto, Nabiullin (90. Zabolotnyj) - Jerochin, Paredes, Kranevitter - Mak (64. Kuzjajev), Dzjuba, Driussi (63. Kokorin). Trenér: Semak.
Slavia: Kolář - Coufal (83. Frydrych), Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček - Stoch, Hušbauer, Traoré (89. Deli), Zmrhal - Matoušek (53. Baluta). Trenér: Trpišovský.

Reklama

Související témata: