Hlavní obsah

Spokojenost! Plzeň po losu hned myslí na koeficient

Plzeň
Aktualizováno

Mohli narazit na mnohem atraktivnějšího soupeře. V osudí byly Arsenal, Sevilla či Chelsea. Nakonec byl los 1. kola play off Evropské ligy pro fotbalisty Plzně milosrdný. Bývalý vynikající obránce Ricarda Carvalho vylosoval pro Západočechy chorvatské Dinamo Záhřeb.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Plzeňští fotbalisté se radují ze druhého gólu do sítě Karviné.

Článek

„Myslím si, že můžeme být s losem spokojení. Byly tam o dost těžší soupeři, Záhřeb je podle mě přijatelný tým," prozradil obránce Luděk Pernica. „Taky si myslím, že je Dinamo hratelné," přitakal další zadák Radim Řezník.

Chorvatský mistr hrál na rozdíl od Viktorky Evropskou ligu, jelikož v závěrečném předkole Champions League nestačil na švýcarský Bern. V druhé nejprestižnější fotbalové soutěži si však počínal suverénně. Skupinu D vyhrál se ziskem 14 bodů. V konfrontaci s Fenerbahce, Trnavou a Anderlechtem ani jednou neprohrál.

„Dinamo mělo ve skupině vyspělé evropské mančafty, takže sílu má. Zároveň vede i chorvatskou ligu, takže nás určitě nečeká nic lehkého," podotýká Pernica.

První duel se hraje v Doosan Areně 14. února od 21 hodin, odveta o týden později v Záhřebu. „Duel je zajímavý v tom, že případný postup by mohl hodně pomoci koeficientu," uvědomuje si Řezník.

„Všichni víme, že my i Slavia musíme uhrát pro český fotbal co nejlepší výsledky. My pro to uděláme všechno," burcuje trenér Pavel Vrba.

A co si myslí o plzeňském soupeři Vrbův protějšek, kouč Dinama Nenad Bjelica? "Los mohl být lepší i horší. Viktoria přichází z Ligy mistrů, je bezpochyby kvalitní soupeř. Je mírným favoritem, ale máme šanci a já věřím, že postoupíme. Bude to atraktivní zápas pro naše fanoušky, jsem si jistý, že plno z nich dorazí do Čech."

Vizitka chorvatského fotbalového klubu Dinamo Záhřeb:
Největší úspěchy:
28x mistr ligy (poprvé 1923, naposledy 2018); 25x vítěz domácího poháru (naposledy 2018); vítěz Poháru veletržních měst (předchůdce Poháru UEFA) 1967
Stadion:
Maksimir (kapacita 35.423 diváků)
Trenér:
Nenad Bjelica
Současné opory:
Dominik Livakovič, Mario Gavranovic, Izet Hajrovič
Zápasy proti českým týmům v evropských pohárech:
1958/59, předkolo PMEZ: Dukla - Dinamo 2:2 a 2:1
1966/67, 1. kolo UEFA: Dinamo - Spartak Brno 0:2 a 2:0
2008/09, 1. kolo UEFA: Dinamo - Sparta 0:0 a 3:3
Ostatní:
S 28 tituly (z toho 19 chorvatskými) nejúspěšnější domácí klub; byl založen v roce 1911 jako Gradjanski Záhřeb, po válce byl kvůli fašistické minulosti přejmenován na Dinamo; po rozpadu Jugoslávie v roce 1991 se na čas vrátil k původnímu názvu, poté působil jako Croatia a od roku 2000 nese jméno Dinamo; mezi jeho slavné odchovance patří Luka Modrič, Niko Kranjčar, Mateo Kovačič, Mario Mandžukič a další; za Dinamo hrál i český útočník Miroslav Slepička, aktuálně do jeho kádru patří Jan Lecjaks, který hostuje v konkurenční Lokomotivě; v dosud posledním vzájemném měření sil s českým týmem v evropských pohárech před deseti lety vyřadilo Dinamo v 1. kole Poháru UEFA díky většímu počtu vstřelených branek na soupeřově hřišti Spartu; bývalý dlouholetý prezident Dinama Zdravko Mamič byl v červnu kvůli daňovým únikům a zpronevěře odsouzen k šesti a půl letům vězení.
Kdo postoupí z 1. kola play off Evropské ligy?
Viktoria Plzeň
78,2 %
Dinamo Záhřeb
21,8 %
Celkem hlasovalo 5377 čtenářů.

Reklama

Související témata: