Hlavní obsah

Hlavně odvahu, ať můžeme doma hrát o postup, přeje si Trpišovský v Seville

Sevilla

Má plnou hlavu protivníka, jehož hru jako tradičně rozebral do detailu a pro hráče připravil tři mítinky u videa. Před čtvrtečním úvodním duelem osmifinále Evropské ligy na půdě FC Sevilla trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský nechce nic podcenit, aby se už po devadesáti minutách ve Španělsku nestala odveta pouhou formalitou.

Bude to můj první kontakt se španělským fotbalem a moc se na něj těším, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

 
Článek

Sevilla prožívá výsledkovou krizi. Vidíte při nynějším rozpoložení protivníka naděje na úspěch větší než bezprostředně po losu?

Aktuálním problémem soupeře je neproměňování šancí. Mužstvo se prakticky nemění, rotuje čtrnáct patnáct hráčů. Mají jeden styl, jedno rozestavení. Jestli se někomu daří, to je téma před zápasy. Rozhodující je odvaha a aktuální forma. Myslím, že hráli horším způsobem venku, doma zvládají utkání s přehledem. Jsou dominantní. Po prohře v posledním ligovém utkání se navíc tým určitě bude více soustředit, takže nebereme jako výhodu, že prohráli.

Na co jste během přípravy kladl největší důraz?

Představovali jsme soupeře celkově a hodně důkladně, protože pro mnohé hráče půjde o první kontakt se španělským fotbalem. Tudíž došlo na rozbor zakládání útoku Sevilly, řešili jsme schéma jejich hry. Ještě dojde na standardní situace. Vyzdvihoval jsem i některé hráče. Ben Yedder je famózní. Stejně jako Banega či Navas. A Sarabia! Ten dělá všechno skvěle, pořád je v pohybu, o myšlenku napřed. Toho bych chtěl do mužstva...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský.

Co je podle vás receptem na úspěch?

Chceme se přiblížit aktivnímu výkonu z Genku. Musíme hru Sevilly rozbít, podat nebojácný a aktivní výkon. Když dva tři hráči nezahrají na maximum, tak nás soupeř přehraje. Platí, že hráči Sevilly rádi drží balon. Skvěle pracují s prostorem. Jakmile nebudou moji svěřenci blízko, rozjezde protivník smrtící kolotoč přihrávek. A naprosto zapovězená je ztráta míče ve středu pole při přechodu do útoku. Věřím, že pokud odvedeme všichni maximum, jsme schopní vybojovat výsledek, abychom se doma mohli do poslední minuty rvát o postup.

V brance soupeře nastoupí Tomáš Vaclík, jehož jste v úvodu kariéry zažil při působení ve Viktorii Žižkov. Měl už tehdy předpoklady pro výjimečnou kariéru?

Já na něj často kopal penalty a proměňoval. Mám s ním dobrou bilanci... Ve srovnání se začínajícími gólmany tehdejší doby byl jiný, chtěl hrát nohama a hodně se zapojoval do hry. Byl to skvělý kluk, pracant, týmový hráč. Na hřišti byl jako jeden z prvních a odcházel poslední. Dalo se tušit, že Žižkov je jen přestupní stanice. Je jasné, že pokud se prokoušeme přes obranu Sevilly, tak proti bude stát ještě skvělý gólman.

Reklama