Hlavní obsah

Pohár UEFA zahájí jarní část deseti středečními zápasy

PRAHA

Desítka úvodních zápasů 3. kola Poháru UEFA otevře ve středu večer jarní část evropských fotbalových klubových soutěží. Zálusk na trofej pro vítěze si dělá už jen 31 týmů, protože Feyenoord Rotterdam byl kvůli výtržnostem fanoušků vyřazen. Českým zástupcům se sice již brány chudé příbuzné Ligy mistrů po podzimních kláních ve skupinách zavřely, ale přesto se mohou tuzemští příznivci těšit na výkony několika legionářů.

Článek

Vyběhnout na hřiště by ve středu měli David Rozehnal v dresu Paris St. Germain a Libor Sionko z Glasgow Rangers. Zranění naopak nepustí do boje beka Zdeňka Grygeru z Ajaxu Amsterodam a Vladimíra Šmicra, který poslední ligové zápasy francouzského Bordeaux opět vynechal.

Místo v sestavě německého Leverkusenu nejspíš ve středu nezbude na Michala Papadopulose stejně jako o den později na brankáře Pavla Srníčka z Newcastlu. Dvojnásobné zastoupení bude mít český fotbal jen ve čtvrtečním duelu mezi hostující Celtou Vigo a domácím Spartakem Moskva, v jehož dresu by se měli objevit Martin Jiránek a Radoslav Kováč.

Týmy tuzemských legionářů však rozhodně nepatří k hlavním aspirantům na zisk celkového prvenství. Sázkové kanceláře nejvíc věří triu Sevilla, Brémy a Tottenham. Obhájce loňského triumfu a momentálně druhý tým španělské ligy zasáhne do programu až ve čtvrtek, anglický celek už dokonce postoupil do dalšího kola bez boje díky trestu UEFA pro Feyenoord za řádění fanoušků v Nancy.

Alkmaar čeným koněm

Brémy na podzim udivovaly ofenzivním fotbalem, s nímž se statečně bily v nabité skupině Ligy mistrů s hvězdnými hráči Barcelony a Chelsea. Poslední domácí ligové zápasy je ale nezastihly v nejlepší formě a dvě prohry za sebou je srazily šest bodů za vedoucí Schalke 04.

"Uvidíme, jestli nám poslední porážky dají podnět k lepším výkonům, nebo ne," prohlásil před utkáním s Ajaxem kanonýr Miroslav Klose. Kouč Werderu Thomas Schaaf doufá, že bude mít k dispozici záložníka Daniela Jensena, jeho protějšek Henk ten Cate naopak řeší velké problémy s defenzivní částí sestavy.

Za černého koně považují odborníci především další nizozemský tým AZ Alkmaar, který v prosince senzačně triumfoval v "liberecké" skupině na půdě Sevilly. "Stále postrádáme více psychické odolnosti," brzdí optimismus před duelem na horké půdě Fenerbahce trenér Louis van Gaal.

Leverkusen hostí Blackburn

"Brzy ale můžeme vyrůst ve zkušené mužstvo. Evropské soutěže jsou pro nás od toho, abychom se potkávali s těžšími překážkami a učili se," dodal zkušený lodivod Alkmaaru, který nastoupí bez kapitána Arveladzeho a brankáře Sinouha. Turecký soupeř s přehledem vede domácí ligu a k naprosté pohodě mu schází jen fakt, že se ve středu bude muset obejít bez střelce Mateji Kežmana.

Zajímavou konfrontaci mezi německým a anglickým fotbalem uvidí Leverkusen, kam zavítá Blackburn a bude chtít potvrdit spanilou jízdu britských týmů podzimní částí Poháru UEFA. Sedmý celek bundesligy bude postrádat zraněné beky Juana a Roqueho Juniora, nejistý je i start kapitána Carstena Ramelowa, který se teprve o víkendu vrátil do sestavy Michaela Skibbeho po operaci kolena. "Návrat byl možná příliš brzký, ale já ho opravdu potřebuji," uvedl trenér Leverkusenu.

Livorno bez diváků

Podobně zapeklitou situaci řeší i kouč Blackburnu, jemuž se v utkání s Evertonem zranil středopolař David Dunn. "Měl by se ale dát dohromady, neměl by to pro něj být problém," věří v záložníkovo uzdravení Mark Hughes. Ze zlomeniny nohy se naopak stále léčí Robbie Savage a Andre Ooijer.

Kouče italského Livorna mrzí, že jeho celek sehraje kvůli bezpečnostním opatření vlády na Apeninském poloostrově úvodní díl z dvojzápasu s Espaňolem Barcelona za zavřenými dveřmi. "Duel bude pro celý klub i město historickým momentem a o to víc to pro všechny z nás bude smutný pohled vidět stadión Picchi prázdný," zalitoval Daniele Arrigoni. Radost mu tak dělá jen skutečnost, že do Itálie nedorazí trojice klíčových hráčů Espaňolu Iván de la Peňa, Raúl Tamudo a Jonatas.

Středeční program:
18:00 Šachťar Doněck - Nancy, Bordeaux - Pamplona Osasuna, CSKA Moskva - Maccabi Haifa,
18:15 Leverkusen - Blackburn,
19:00 Fenerbahce Istanbul - Alkmaar,
20:05 Hapoel Tel Aviv - Glasgow Rangers,
20:30 Brémy - Ajax Amsterodam,
20:45 AEK Atény - Paris St. Germain, Livorno - Espaňol Barcelona,
21:00 Benfica Lisabon - Dinamo Bukurešť.

Reklama