Hlavní obsah

K historickému úspěchu pomohlo Haifě štěstí

Za největší okamžik své dosavadní trenérské kariéry označil čtvrteční postup do osmifinále Poháru UEFA trenér izraelského týmu Maccabi Haifa Roni Levy. Jeho svěřenci i bez pěti hráčů obvyklé základní sestavy nečekaně vyřadili předloňského šampiona ruský CSKA Moskva a odstartovali mohutné oslavy historického úspěchu.

Článek

Po odvetách 3. kola se radovali i příznivci celků z Pyrenejského poloostrova a Německa, naopak do smutku se zahalil italský fotbal.

Maccabi Haifa se poprvé mezi nejlepší šestnáctku prokousala díky gólu útočníka Roberta Colauttiho, který se po jediném přesném zásahu dvojzápasu vznášel v euforii. "Byl to od všech úžasný výkon a zahrnovalo to všechny, i naše fanoušky, kteří nás nikdy nepřestali povzbuzovat. Jsem nadšený," vysekl poklonu publiku na stadiónu Bloomfield v Tel Avivu, kde se odveta hrála.

Superlativy po skvělé noci pro izraelský fotbal nešetřil ani kouč Levy. "Je to jeden z největších momentů mé trenérské kariéry a obrovský úspěch pro celý klub proti velmi silnému soupeři. Jsem velmi, velmi šťastný," prohlásil trenér sedmého celku izraelské ligy, jenž se musel obejít bez několika stálic zahajovací jedenáctky. "Svým hráčům jsem ale věřil a před zápasem jsem byl přesvědčený, že to můžeme zvládnout. V těchto utkáních je potřeba trocha štěstí a po dvou smolných letech můžu konečně říct, že štěstí bylo na naší straně," dodal Levy.

Španělské kluby stoprocentně uspěly

Oslavy mohly naplno propuknout i ve Španělsku, kde svůj postup v odvetách uzavřela kompletní čtveřice týmů v soutěži. Další krok k obhajobě poháru pro vítěze udělala Sevilla, která si i v druhém zápase s přehledem poradila s loňským semifinalistou Steauou Bukurešť a nyní ji čeká střetnutí s Hübschmanovým Šachtarem Doněck. "To byl tým, s kterým jsme se nechtěli potkat. Mají dobré hráče, bude to nepříjemná cesta okolo pěti hodin a počasí může být problém," prohlásil sportovní ředitel Sevilly Ramon Rodriguez.

Účast v osmifinále si zajistily také Osasuna Pamplona, Espaňol Barcelona i Celta Vigo a hvězdnou noc pyrenejského fotbalu zkompletovaly portugalské týmy Benfica Lisabon s Bragou. Své první vítězství jako trenér si v Parmě užíval bývalý kapitán Porta Jorge Costa, který v Braze v pondělí převzal trenérské žezlo po Goncalvesovi. "Tato výhra pro mě má, když jsem byl poprvé hlavním koučem, speciální význam. Doufám, že to bude začátek mnohého dalšího," přál si nový kouč Bragy.

Výkon Parmy byl zklamáním

Do smutku se naopak ponořil už tak těžce zkoušený italský fotbal. Oba zástupci v soutěži Livorno a Parma nezískali ze čtyř utkání ani bod a hlavně výkony Parmy pod novým zkušeným koučem Claudiem Ranierim byly pro fanoušky zklamáním. O mnoho lépe nedopadly ani aténské celky Panathinaikos a AEK, zato němečtí příznivci měli pořádný důvod k radosti.

Leverkusen dokázal vyřadit do té doby suverénní Blackburn a trenér Michael Skibbe své hráče pochválil především za nečekaně pevnou defenzivu. "Bojovali jsme skvěle. Oni posílali spoustu dlouhých míčů do našeho pokutového území, ale my jsme je skvělou obrannou činností nepouštěli dovnitř," liboval si kouč týmu, který v německé bundeslize inkasoval čtvrtý nejvyšší počet branek.

Ajax se rozloučil důstojně

Už v domácí zápase s Ajaxem Amsterodam si postup prakticky zajistily Brémy, ale soupeřův kouč Henk ten Cate přesto svoje svěřence za výkon v odvetě pochválil. "Skládám svému mužstvu kompliment. Kluci bojovali a div že se nestal zázrak," připomněl trenér Ajaxu okamžik z 74. minuty, kdy jeho hráči zvýšili na 3:1 a Brémy se začaly obávat o výsledek. "Není to doceněné rozloučení s touto fázi, vypadli jsme z poháru jen těsně," dodal.

Čest francouzského fotbalu po vypadnutí Bordeaux a Nancy zachraňoval paradoxně nejhůře postavený celek v lize. Patnáctý Paris St. Germain sice přehrál AEK Atény dvakrát 2:0, ale jak uvedl útočník Péguy Luyindula, odveta rozhodně nebyla jen formalitou. "Nebyl to vůbec tak lehký zápas, jak mnozí očekávali. Zvláště když soupeř musel skórovat a oni ty šance měli," řekl kanonýr pařížského celku, který už čtyři pohárové duely neinkasoval.

Reklama

Související témata: