Hlavní obsah

Anglické celky mají postup nadosah i v Poháru UEFA

Anglické týmy nenechávají nikoho na pochybách, kdo momentálně vládne evropskému klubovému fotbalu. Po postupu trojice Manchester United, Liverpool a Chelsea mezi nejlepší osmičku Ligy mistrů rozehráli solidně postupové naděje v Poháru UEFA i další dva zástupci Premier League v osmifinále soutěže.

Článek

Hřát je může hlavně střelecká produktivita: žhavý kandidát na zisk trofeje Tottenham vstřelil na hřišti Bragy tři góly, Newcastle doma proti černému koni soutěže Alkmaaru dokonce ještě o jeden víc.

Podle trenéra Martina Jola mohl dokonce Tottenham vyhrát výraznějším rozdílem. "V prvním poločase jsme měli velký počet šancí, ale teprve ve druhém jsme s nimi naložili lépe. Ani na chvíli jsem neměl obavy, nejméně dvakrát až třikrát jsme měli skórovat a to se povedlo," pochvaloval si Jol.

Hlavní měrou se na výhře "Kohoutů" podílel ostrostřelec Robbie Keane, který dal v podzimní domácí odvetě prvního kola jediným gólem razítko na vyřazení pražské Slavie. Ve čtvrtek večer se trefil dokonce dvakrát a jeho trefa z poslední minuty navíc rozhodla, že si Tottenham přivezl domů nadějný náskok 3:2. "Když jsme dostali gól na 2:2, byl jsem zklamaný, ale nakonec Robbie vstřelil rozdílový gól. Braga doma porazila Porto nebo Benfiku, ale my jsme byli prostě lepší. Vyhráli jsme agresivitou ve středu hřiště," liboval si Jol.

Brémy se po neshodách semkly

Ještě blíže účasti ve čtvrtfinále byl po 38 minutách Newcastle, který vedl 4:1 nad Alkmaarem. Přestože si nakonec svěřenci Glenna Roedera nechali dát ještě gól, jejich trenér se o postup v odvetě obávat nebude. "Víme, že AZ je lepší v útoku než v obraně. S Obafemi Martinsem v týmu se dostaneme k brejkům a jeden nebo dva góly dáme," je si jistý Roeder.

Výrazný krok k postupu udělaly i německé Brémy. Po neshodách v kabině a zraněních několika opor se Werder semknul a zvítězil na hřišti Celty Vigo. "Vytvořili jsme si skvělou pozici. K vítězství jsme dokráčeli v klidu. Celý zápas jsme měli naprosto pod kontrolou, bylo to pro nás dobré střetnutí," radoval se kouč Thomas Schaaf.

Přes porážku 1:2 na půdě Lensu našel pro fotbalisty dalšího německého týmu Leverkusenu slova chvály jeho sportovní ředitel Rudi Völler. "Hráli jsme slušný fotbal a měli své šance. Lens jsme rozhodně neposadili do sedla, máme slušnou šanci jít dál," domníval se bývalý německý reprezentant.

Podobný názor zastával do 69. minuty, kdy domácím zajistil výhru z penalty Cousin, i kouč Michael Skibbe. "Do pokutového kopu jsme měli utkání naprosto pod kontrolou, a proto jsem pro odvetu optimista. Šance zůstávají padesát na padesát," prohlásil kouč. Spokojený byl i kapitán Carsten Ramelow. "Díkybohu jsme nedostali třetí gól, kalkulujeme se slušnými šancemi do odvety," uvedl.

Sevilla zklamala

Zato španělská Sevilla si další krok k obhajobě loňského triumfu pořádně zkomplikovala. Také díky brance českého beka Tomáše Hübschmana je po remíze 2:2 v psychické výhodě před domácím zápasem ukrajinský Šachtar Doněck, což dobře ví i trenér Španělů Juande Ramos. "Tenhle výsledek se mi vůbec nelíbí. Není to příliš optimistické, protože nás to nutí u nich vyhrát nebo remizovat s hodně vstřelenými brankami," posteskl si kouč vedoucího celku Primera División.

S klopýtnutím Sevilly asi počítal málokdo, ale Ramos prý nebyl překvapen. "Náš soupeř je na úrovni Ligy mistrů," dodal. Střelec vyrovnávající branky španělského týmu z jedné ze tří penalt v zápase Enzo Maresca však neskládá zbraně. "Stále žijeme a myslím, že jsme schopní vyhrát a jít dál. Pro nás je to velice důležitá soutěž a moc dobře víme, jak příjemný pocit je vyhrát," prohlásil bývalý hráč West Bromwiche a Juventusu.

Pro PSG je důležitá ligová neděle

Paris St. Germain letošní trápení v domácí lize pravidelně napravuje povedenými představeními v evropském poháru. Další ze svých vítězných večerů prožil francouzský celek ve čtvrtek proti silné Benfice Lisabon, přestože brzy prohrával. "Po těžkém startu jsme zareagovali dobře. Výhra 2:1 ještě neznamená, že jsme se kvalifikovali dál, ale je dobrá pro sebevědomí, které v tento moment potřebujeme," dostával se trenér Paul Le Guen pomalu myšlenkami k nedělnímu klíčovému ligovému duelu s Auxerre.

Pařížský celek se propadl až na osmnáctou příčku a stále reálněji se nad ním začíná vznášet hrozba sestupu. "Čtvrteční vítězství bylo krásné a určitě nám pomůže, ale důležitá je neděle," řekl střelec Pedro Pauleta. Poprvé od roku 1996, kdy odešel ze svého rodiště Portugalska, nastoupil proti týmu ze své země a hned dokázal skórovat. "Jsem pyšný, že jsem mohl hrát proti portugalskému týmu. Naši fanoušci byli fantastičtí, zaslouží si tým v první lize a my pro to uděláme vše," dodal.

Reklama

Související témata: