Hlavní obsah

Tottenham sní v Poháru UEFA o vítězném hattricku

PRAHA

Třiadvacet let je stará vzpomínka Tottenhamu Hotspur na to, jak se klub chlubil svým druhým vítězstvím v Poháru UEFA. Pro "Kohouty" to byl poslední triumf na mezinárodním kolbišti, ale letos jsou na nejlepší cestě, aby hattrick zkompletovali a alespoň na čas vystoupili ze stínu svých slavnějších londýnských rivalů Arsenalu a Chelsea.

Článek

"Ale bude to ještě dlouhá cesta, třeba Leverkusen a Brémy můžou být hodně nepříjemnými soupeři," krotil euforii trenér Tottenhamu Martin Jol. Přemožitel pražské Slavie z prvního kola soutěže zatím vyhrál všech osm zápasů a zařadil se k největším favoritům na prvenství.

Vítěznou jízdu si vychutnává i český gólman Radek Černý, který si zachytal ve středečním vítězném duelu proti Braze. Pokud by letos Tottenham uspěl, s třemi triumfy v Poháru UEFA by se zařadil po bok Liverpoolu, Interu Milán a Juventusu Turín.

Tottenham v letošní sezóně připomíná mužstvo dvou tváří. Zatímco v Premier League klopýtá daleko za anglickou elitou až na osmém místě, v evropských pohárech Spurs září. Hlavní triumf Tottenhamu? Bulharský útočník Dimitar Berbatov, který ve středu jeden gól vstřelil a na oba další přihrál. Celkem už v této sezóně Poháru UEFA nastřádal sedm přesných zásahů.

Jol si pochvaluje Berbatova 

"Sice se ještě v nějakých věcech může zlepšovat, ale už teď to je jeden z nejlepších útočníků v Evropě. Je vzrušující ho sledovat, stačí mu jedna nebo dvě vteřiny a zbaví se svého strážce," rozplýval se Jol. Sám Berbatov bere chválu střízlivěji. "Nezáleží na tom, kdo dává góly. Ve středu jsem se prosadil já, příště to bude zase někdo jiný," tvrdil Bulhar.

Historický úspěch si na své konto připsala ve středu Pamplona. Nenápadný tým ze Španělska díky výhře 1:0 senzačně vyřadil Glasgow Rangers a může se těšit na své první čtvrtfinále v historii evropských pohárů. "Porazili jsme klub s velkou minulostí, všechno šlo perfektně a všichni musejí být šťastní," liboval si kouč Cuco Ziganda, který hodně chválil i sedmnáctiletého debutanta Césara Azpilicuetu.

Pamplona při své úspěšné pohárové jízdě nabrala hodně sebevědomí, což potvrdil i Ziganda. "Je nám jedno, koho dostaneme v dalším kole. Chceme se prostě fotbalem bavit," vzkázal trenér Osasuny.

Rangers si doma finále nezahrají 

Zato v týmu Rangers vládne bídná nálada. Klub tajně snil o tom, že se 16. května představí ve finále soutěže v glasgowském Hampden Parku. Po víkendu sice "Jezdci" byli na vrcholu blaha, když zdolali v ligovém derby vedoucí Celtic, ale nyní přišlo kruté vystřízlivění. "Abych byl upřímný, postup jsme si nezasloužili. Propadli jsme a nebyli dost dobří, abychom se dostali mezi osm nejlepších," uznal záložník skotského velkoklubu Brahim Hemdani.

Brémy dělají v Poháru UEFA všechno pro to, aby si spravily chuť po prosincovém vyřazení z Ligy mistrů. Werder v prvním jarním kole poslal ze hry Ajax, teď si hladce poradil i s Celtou Vigo. Kapitána Torstena Fringse ale po přesvědčivém postupu rozčílila reakce fanoušků Werderu, kteří ironicky tleskali záložníkovi Vranješovi, když opouštěl hřiště při střídání. "Na diváky se hodně zlobím, hráče jejich chování zlomí," vzkázal Frings.

Reklama

Související témata: