Hlavní obsah

Tottenham může v Poháru UEFA zaútočit na rekord

PRAHA

Fotbalisté Tottenhamu Hotspur mohou ve čtvrtečním úvodním čtvrtfinálovém zápase v Poháru UEFA vyrovnat jeden z rekordů soutěže. Stačí k tomu "maličkost": když londýnský klub vyhraje na hřišti obhájce titulu FC Sevilla, bude to jeho deváté vítězství za sebou. To se v historii soutěže zatím povedlo jen Mönchengladbachu v sezóně 1974/75 a Parmě před osmi lety.

Článek

Čtvrteční program se může týkat i dvou českých hráčů, ale brankář Radek Černý i útočník Michal Papadopulos s největší pravděpodobností zůstanou jen na lavičce Tottenhamu, respektive Leverkusenu, který přivítá Pamplonu. Další dvojice tvoří Espaňol Barcelona, letošní přemožitel Sparty, s Benfikou Lisabon a Alkmaar, který postoupil ze skupiny na úkor Liberce, s Brémami.

Tottenham, který se před 35 lety jako první tým radoval z triumfu v Poháru UEFA, letos už získal třeba skalp pražské Slavie, ale ve Španělsku projde zřejmě nejtěžší zkouškou. Naopak pro španělský tým je velkou motivací být prvním letošním přemožitelem "kohoutů". Sevilla už přežila svoji klinickou smrt v osmifinále, kdy ji na hřišti Šachtaru Doněck spasila až vyrovnávací branka gólmana Palopa těsně před koncem odvety.

Trenér Sevilly Juande Ramos o víkendu v ligovém utkání v Pamploně šetřil největší opory a jeho tým uhrál "pouze" bezbrankovou remízu. "Musíme si dát pozor na jejich výborné útočníky. Jsou hodně vysocí, takže na ně pořád směřují dlouhé centry, ale zároveň mají skvělé technické schopnosti," varoval domácí kanonýr Ernesto Chevantón. Tottenham bude opět spoléhat na bulharského útočníka Berbatova, se sedmi brankami nejlepšího kanonýra soutěže.

Espaňol bude hájit domácí neporazitelnost 

Bitvou o Pyrenejský poloostrov lze nazvat souboj Espaňolu Barcelona s Benfikou Lisabon, která v Poháru UEFA úspěšně zapomíná na zklamání z vyřazení v základní skupině Ligy mistrů. Espaňol doma touží uhrát výsledek, který mu dá náskok před odvetou. "Protože Benfiku doma žene vpřed 63 tisícovek diváků. Kdybychom vyhráli 1:0, bylo by to skvělé," přál si trenér Espaňolu Ernesto Valverde. Espaňol doma letos vyhrál všech pět zápasů, nahrát by mu mohlo také to, že Benfice bude chybět brazilský dirigent obrany Luisao.

Na sílu domácího prostředí bude spoléhat i Alkmaar v souboji s Brémami, dalším vyřazeným týmem z Ligy mistrů. Nizozemský celek letos v pěti zápasech doma nastřílel dvanáct branek, v evropských pohárech se neporazitelnost na jeho výsostném území protáhla už na 29 zápasů.

Na druhé straně naopak doufá v probuzení kanonýr Miroslav Klose. Nejlepší střelec loňského mistrovství světa se netrefil od konce ledna. "Pozitivní ale je aspoň to, že se do šancí dostávám," tvrdil Klose. Brémám by ve čtvrtek mohl na hřišti pomoci záložník Borowski, který se vrací do hry po zranění kolena.

Poprvé v historii se ve čtvrtfinále evropského poháru představí Pamplona. Španělský tým vyrazí hledat štěstí do Leverkusenu, ale situaci mu komplikují zranění řady opor. Hrát nemohou Josetxo, Delporte, Punal a Nekounam, po měsíční pauze se ale zřejmě v sestavě objeví útočník Savo Miloševič.

"Nemůžeme se litovat. Už v minulosti jsme dokázali, že se můžeme měřit s každým bez ohledu na to, kdo nám chyběl," burcoval srbský kanonýr. Pamplona venku v posledních třech zápasech uhrála remízu, ale její hráči si musí dávat velký pozor v osobních soubojích. Hned osmi z nich hrozí žlutá karta, která by je vyřadila z odvety.

Reklama

Související témata: