Hlavní obsah

Tři španělské týmy mají blízko do semifinále Poháru UEFA

PRAHA

Po úvodních zápasech čtvrtfinále Poháru UEFA mají k postupu blíž všechny tři španělské týmy. Obhájce titulu FC Sevilla otočila zápas s Tottenhamem a vyhrála 2:1, jednobrankový náskok má také Espaňol Barcelona, který doma porazil Benfiku Lisabon 3:2. Nejlépe jsou na tom ale fotbalisté Osasuny Pamplona, kteří ve čtvrtek vyhráli 3:0 na hřišti Leverkusenu. Poslední duel mezi domácím Alkmaarem a Werderem Brémy skončil bezbrankovou remízou. Odvety se hrají za týden.

Článek

Sevilla v zápase s Tottenhamem nezačala dobře, když inkasovala již po minutě hry. Berbatov uvolnil spoluhráče z útoku Keana, který nadvakrát překonal brankáře Palopa. Pak však začali hru ovládat domácí. Vyrovnání se dočkali v 19. minutě poté, co kanonýr Kanoute proměnil sporně nařízený pokutový kop za faul brankáře Robinsona, který ani tentokrát do branky Tottenhamu nepustil českého gólmana Radka Černého.

Sevilla byla nadále lepším týmem, což deset minut před pauzou potvrdil ruský útočník Keržakov, který hlavičkou z malého vápna vstřelil vítěznou branku. Hosté se sice ještě snažili o vyrovnání, ale své šance nedokázali dotáhnout do zdárného konce a většinou ztroskotali na dobře hrající obraně Sevilly.

Tottenham přišel porážkou o šanci vyrovnat rekord Poháru UEFA v počtu vítězství za sebou, když přerušil svou osmi zápasovou sérii. Do vyrovnání rekordu mu scházela poslední výhra.

Bayer inkasoval už v 1. minutě 

Fotbalisté Osasuny si jasnou výhrou na hřišti Leverkusenu zajistili nejlepší pozici do odvety. Za výhrou se vydali již v první minutě, když obránce Cuellar vyskočil na roh Lopéze a hlavou otevřel skóre. Leverkusen, v jehož sestavě se neobjevil český útočník Michal Papadopulos, pak sice měl převahu, ovšem španělská obrana ho nepouštěla do šancí.

Ve druhé půli domácí soupeře ještě více zatlačili, ale Osasuna podnikala nebezpečné protiútoky. Po jednom z nich dostal zpětnou přihrávku López, zamířil přesně pod břevno Adlerovy branky a zvýšil vedení. Zklamaní Němci začali ztrácet nervy, což potrestal Kamerunec Webo. Po minutě pobytu na trávníku utekl obraně a lobem vstřelil třetí branku. Němci tak za týden musejí vstřelit minimálně čtyři branky, pokud chtějí pomýšlet na postup do semifinále.

Také fotbalisté Espaňolu vedli už o tři branky, ovšem situaci si zkomplikovali, když nechali Benfiku snížit na rozdíl jediné. Domácí poslal do vedení po čtvrthodině hry Tamudo. Ještě do poločasu vedení zvýšil Riera, který za pomoci teče obránce dokázal překonat brankáře Quima. V 58. minutě navíc střídající Pandiani hlavou přidal třetí gól a zdálo se být rozhodnuto.

Ovšem za dalších pět minut utekl ofsajdové pasti hostující Miccoli a připravil míč pro Nuno Gomese, který snížil. Zaskočení domácí záhy udělali další chybu, když nechali Simaa projít až do pokutového území a portugalský reprezentant upravil na rozdíl jediné branky. Benfika pak v závěru domácí přehrávala, ovšem vyrovnání se nedočkala. Espaňolu tak stačí za týden remizovat.

Diváci na utkání Alkmaaru s Werderem se branky nedočkali. Oba týmy se soustředily na obranu a nechtěly chybovat. Té největší se dopustili hráči Brém, když nechali Dembeleho samotného na malém vápně, ovšem domácí útočník nedokázal překonat brankáře Wieseho.

Pohár UEFA - čtvrtfinále, 1. zápasy
Bayer Leverkusen - Osasuna Pamplona 0:3 (0:1)
Branky: 1. Cuellar, 71. López, 73. Webo. Rozhodčí: Hauge (Nor.). Diváci: 22 500.
AZ Alkmaar - Werder Brémy 0:0
Rozhodčí: Benquerenca (Por.). Diváci: 16 401.
FC Sevilla - Tottenham Hotspur 2:1 (2:1)
Branky: 19. Kanoute z pen., 36. Keržakov - 2. Keane. Rozhodčí: Hamer (Luc.). Diváci: 40 000.
Espaňol Barcelona - Benfica Lisabon 3:2 (2:0)
Branky: 15. Tamudo, 33. Riera, 58. Pandiani - 63. Nuno Gomes, 65. Simao. Rozhodčí: Braamhaar (Niz.). Diváci: 18 000.

Reklama

Související témata: