Hlavní obsah

Penalta v Seville opět rozdmýchala emoce Angličanů

PRAHA

Jen den poté, co si kouč Manchesteru United Alex Ferguson stěžoval po utkání Ligy mistrů v Římě na poškození svého mužstva ze strany rozhodčího, kritizoval počínání sudího i další z anglických celků. Hráče Tottenhamu Hotspur pořádně namíchla situace z 19. minuty úvodního čtvrtfinále Poháru UEFA na půdě obhájce Sevilly, kdy proti jejich týmu odpískal lucemburský rozhodčí Hamer penaltu.

Foto: REUTERS/Marcelo del Pozo

Kanonýr Sevilly Frederic Kanoute se raduje z proměnění sporné penalty do sítě Tottenhamu

Článek

Brankář Paul Robinson se dušoval, že zasáhl balon a s výčitkami na adresu sudího přispěchali i další v čele s trenérem Martinem Jolem. Sporný výrok rozlítil také hostující fanoušky, kteří začali vytrhávat sedačky na stadiónu a házet je na policisty.

Očekávané galapředstavení mezi dvěma hlavními favority na zisk trofeje pro vítěze se změnilo v nervózní bitvu s příchutí křivdy a násilnostmi. Vedení UEFA v pátek rozhodlo, že řádění anglických fans prošetří, ale Jol se k incidentu nechtěl příliš vyjadřovat. "Musel jsem sledovat dění na hřišti, když tak neučiníte, ztratíte koncentraci. Viděli jsem jen, že oba sektory nebyly oddělené. Víc bych to nechtěl soudit," uvedl kouč Tottenhamu.

Na adresu rozhodčího se naopak neopomněl vyjádřit. "Jsme obrovsky zklamáni jeho rozhodnutím. Myslím, že každý viděl, že náš brankář měl obě ruce na balonu. Seděl jsem sto yardů od toho a stejně bych rozhodl jinak. Začali jsme výborně, ještě předtím, než jsme dostali ten gól, jsme mohli skórovat my. Ten verdikt změnil ráz celého utkání," zlobil se Jol.

Pořádně naštvaný byl i autor úvodního gólu z druhé minuty duelu Robbie Keane. "Musím volit svá slova opatrně. Byla to hanba," nebral si přesto servítky ostřílený kanonýr. Gólman Robinson se dušoval, že jako první zasáhl míč. "Měl jsem obě ruce na balonu. Že se kvůli tomu dostali do zápasu, je smutné," litoval brankář "Kohoutů".

Ramos si penaltou pro svůj tým jistý nebyl

Domácí nechtěli penaltovou situaci hodnotit. "Z pozice, kde jsem se nacházel, je velice těžké říci, zda to byla penalta nebo ne. Přede mnou byla spousta nohou a paží. Nemůžu s jistotou říci, zda to byla penalta," prohlásil opatrně kouč Sevilly Juande Ramos.

Druhý celek španělské ligy usiluje o obhajobu loňského triumfu, ale na horké anglické půdě to nebude mít v odvetě snadné. "Nemyslím si, že dosažený výsledek je dostatečný velký, abychom už měli jistotu, že půjdeme dál. Chtělo to ještě další gól, ale když vezmeme v úvahu, že oni skórovali první, tak to je dobrý výsledek," uvažoval úspěšný exekutor penalty Frederik Kanoute. "Myslím, že to pro nás začíná být o dost těžší než loni," přiznal.

O mnoho jistější pozici před odvetou si vydobyla Osasuna Pamplona. V domácí soutěži se krčí až na třinácté pozici, ale alespoň ve čtvrtek večer se město proslulé především tradičními býčími slavnostmi výrazně připomnělo i fotbalem. Výhra 3:0 na hřišti Leverkusenu je považována za velké překvapení.

"Je to obrovský den pro Osasunu porazit tak velký tým s tradicí a prestiží. My jsme malý klub, ale hráli jsme s obrovským zaujetím a samozřejmě jsme strašně šťastní," rozplýval se kouč José Angel Ziganda.

Osasuna má semifinále téměř jisté 

Výrazný náskok dává Osasuně téměř definitivu premiérové účasti mezi nejlepší čtyřkou v evropské pohárové soutěži. "Nesmíme ale udělat tu chybu, že bychom Leverkusen podcenili. Musíme být obezřetní i v odvetě, soupeř má velké jméno v Evropě a také několik skvělých hráčů," varoval před lehkomyslností střelec třetí branky Pierre Webo.

V táboře Leverkusen zavládlo zděšení. "Vypadá to, že náš sen se rozplynul. První gól byla obrovská rána do našich plánů. Byli jsme šokováni a do půlky prvního dějství jsme se z toho vzpamatovávali. Po takové prohře jsme míle vzdáleni od zázraku," povzdechl si trenér německého mužstva Michael Skibbe.

Triumfální večer španělského fotbalu dlouho završoval přemožitel pražské Sparty ze základní skupiny Espaňol Barcelona. Chudší příbuzný městského giganta FC hodinu válcoval Benfiku Lisabon a po jubilejní desáté trefě nejlepšího kanonýra soutěže Waltera Pandianiho na 3:0 se těžko smiřoval s tím, že si do odvety poveze jen hubený jednogólový náskok.

"Je to hořkosladké vítězství, protože jsme to celou dobu kontrolovali," posteskl si Pandiani. "Bude to na jejich stadiónu dost složité, ale musíme si uvědomit, že oni musí vyhrát," viděl naději zkušený ostrostřelec.

Trenérovi Benfiky Fernandu Santosovi vyšla střídání. Především příchod zkušeného špílmachra Ruie Costy, který začal jen lavičce, rozhýbal ospalou hru portugalského velkoklubu. "Změny nám určitě pomohly zpět do zápasu. Rui je skvělý hráč a i když nenastoupí od začátku, je schopný se rychle přizpůsobit tempu," ocenil spoluhráče střelec branky na 3:2 Simao. "Dva vstřelené góly jsou pro nás před odvetou velkou úlevou," přiznal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články