Hlavní obsah

Tottenhamu se v Poháru UEFA pomstil jeho bývalý hráč

PRAHA

V londýnském klubu Tottenham Hotspur mohou hořce litovat, že se před dvěma lety zbavili útočníka Frédérika Kanoutého. Právě reprezentant Mali a hlavní útočné eso FC Sevilla se výrazně podílel na vyřazení "Kohoutů" z Poháru UEFA, když se svému bývalému zaměstnavateli ve čtvrtfinále připomněl dvěma přesnými zásahy. Čtvrteční úspěch Sevilly podtrhl letošní nadvládu klubů z Pyrenejského poloostrova v Poháru UEFA.

Článek

Vedle obhájců trofeje mezi elitní kvarteto proklouzly i Pamplona s Espaňolem Barcelona. Semifinálovou čtveřici doplnily německé Brémy.

Tottenham sice měl v Poháru UEFA velké plány a chystal útok na třetí vítězství v soutěži, ale na Kanoutého a spol. vyzrát nedokázal. "Asi jsme byli o trochu chytřejší než oni, to rozhodlo," prohlásil po odvetě v Londýně Kanouté, hlavní triumf Sevilly ve čtvrtfinále.

Devětadvacetiletý kanonýr, který letos ve španělské lize nasázel už 19 branek a Sevilla se díky němu dál drží ve hře o titul, brankou z penalty přispěl k výhře 2:1 v úvodním duelu a ve čtvrteční odvetě v osmé minutě zvýšil svým dalším zásahem už na dvoubrankový rozdíl. To Tottenham položilo.

"Když jsem se vracel na toto hřiště, musel jsem něco ukázat. A dát gól bylo velmi příjemné. Povedlo se mi to přesně tak, jak jsem si představoval," liboval si Kanouté po své mazácké trefě, kdy překonal ofsajdovou past obrany Kohoutů a pak ještě stačil udělat kličku i gólmanu Robinsonovi.

O nezdaru rozhodl již začátek 

Přestože Sevilla na stánku White Hart Lane vedla už o dvě branky, v druhém poločase se musela mít na pozoru, protože Tottenham vyrovnal a mocně se hnal za dalšími dvěma góly, které by jej posunuly do semifinále. "Ukázali, že jsou velmi dobrým týmem. Naší chybou bylo, že jsme je v prvním zápase podcenili. V odvetě jsme ale za sebe už vymáčkli to nejlepší," líčil Kanouté, který v Tottenhamu strávil dvě sezóny.

Podle hráčů Tottenhamu o jejich nezdaru rozhodl hlavně nezvládnutý začátek odvetného utkání. "Na ten zápas jsme se strašně těšili, chtěli na soupeře vletět, ale po osmi minutách jsme prohrávali o dva góly, a to nás srazilo do kolen. Přitom jsme věřili, že přes Sevillu můžeme postoupit," litoval kapitán Ledley King.

Seville se v semifinále postaví letošní největší překvapení: její rival ze španělské Primera Division Osasuna Pamplona. Provinční klub zažívá na evropské scéně nejúspěšnější sezónu, ještě nikdy se tak daleko nedostal. Jeho současnou formu odnesl ve čtvrtfinále i Leverkusen. Po tříbrankové výhře Pamplony v Německu tak byla čtvrteční odveta už spíše formalitou.

Brali by raději Tottenham 

"Hlavní bylo neinkasovat rychlý gól a co možná nejdéle neinkasovat. Postupem času soupeř uvadal, přesně toho jsme chtěli dosáhnout," pochvaloval si obránce Carlos Cuellar, který připustil, že by v semifinále raději vyzval Tottenham. "Ale i zápas s obhájcem Sevillou bude velkým zážitkem. Kdybychom postoupili, byl by to historický okamžik," dodal Cuellar.

Zatímco Pamplona si odvetný zápas užívala, další španělský zástupce Espaňol Barcelona si na hřišti Benfiky Lisabon hodně vytrpěl, ale postupovou bezbrankovou remízu přemožitel Sparty ze základní skupiny i přes mohutný nápor domácích udržel. Zazářil hlavně brankář Gorka Iraizoz. "On byl ten hlavní rozdíl mezi oběma týmy. Benfica měla spoustu šancí," ocenil výkon gólmana kouč Espaňolu Ernesto Valverde.

Portugalci mohli proklínat hlavně špatnou koncovku. Během druhé půle dvakrát trefili tyč a promarnili několik dalších možností. "Udělali jsme pro vítězství hodně, ale v koncovce jsme selhali. Měli jsme slušnou šanci na semifinále, jsme hodně smutní," řekl kouč Benfiky Fernando Santos.

Brémy doplňují španělský trojlístek 

Španělskou hegemonii v elitním kvartetu narušují jen bundesligové Brémy, které tak zapomínají na vyřazení ze základní skupiny Ligy mistrů. Werder po vyřazení Alkmaaru velebil hlavně probuzeného kanonýra Miroslava Kloseho, který se v odvetě trefil v soutěžním zápase poprvé od konce ledna a dvěma zásahy převážil postup na německou stranu.

Po utkání se ale nejlepší střelec loňského mistrovství světa odmítl bavit s novináři. "Chce si ty okamžiky radosti užít v tichosti a o samotě," vysvětlil tiskový mluvčí Werderu. "Miro dostal v poslední době spoustu facek, teď se konečně dočkal zasloužené odměny," prohlásil záložník Torsten Frings.

Reklama

Související témata: