Hlavní obsah

Strašák Plzně. Odmítl Liverpool, díky manželce unikl smrti při teroristickém útoku

Praha

Jméno soupeře fotbalové Plzně ve 3. předkole Evropské ligy možná na první pohled nebudí obavy. Zdání však klame. V útoku Royalu Antverpy totiž běhá borec s číslem 70, který střílí góly jako na běžícím pásu. Ať už v dresu Anderlechtu, Norwiche, Dynama Kyjev nebo nyní Antverp. Hrozba Viktorie má jméno Dieumerci Mbokani.

Foto: Sport.cz

Dieumerci Mbokani

Článek

Bývalý 33letý konžský reprezentant, který 5x vyhrál belgickou ligu, doposud v kariéře nastřílel 171 branek. Průměrně se trefí téměř v každém druhém zápase. A pálí dál: v úvodních dvou kolech nové sezony zaznamenal čtyři branky.

Kdyby se však před devíti lety rozhodl jinak, mohl být dnes hvězdou světového formátu. Odmítl takřka neodmítnutelné: nabídku Liverpoolu! Namísto toho se upsal Monaku... „Udělal jsem chybu. Kdybych šel do Liverpoolu, mohl bych mít kariéru jako Eto'o nebo Drogba. Cítil jsem, že nejsem horší než tito dva," litoval nedávno Mbokani, že si odmítnutím anglického gigantu zavřel možnost zařadit se k nejlepším africkým fotbalistům historie.

Tehdejší kouč Reds Roy Hodgson v roce 2010 o konžského šikulu hodně stál. Mbokani měl za sebou fantastickou sezonu ve Standardu Lutych, kterému pomohl k mistrovskému titulu. Premier League si nakonec zahrál v dresu Norwiche, v ročníku 2015/2016 zaznamenal sedm gólů.

Kdyby mu však nepřál osud, proti Viktorii by ve čtvrtečním úvodním duelu nenastoupil. Na jaře 2016 jen o vlásek unikl smrti při teroristickém útoku na bruselské letiště Zaventem, při kterém zahynulo 16 lidí.

Trauma a kritika od svazu

Mbokani se chystal k odletu do Kinshasy na sraz národního týmu. V době výbuchů stál s manželkou Marlene před odbavovací halou. „Kdybychom byli uvnitř, byli bychom mrtví. Díky mojí ženě jsme zůstali naživu. Minutu před explozemi jsem se chtěl jít odbavit, ona však řekla, že počkáme na jejího synovce, který hrál za De Graafschap. Že prý dorazí za dvě minuty. Za minutu se ozvaly výbuchy. Rozhodnutí mé ženy považuju za zázrak," uvedl tehdy Mbokani.

Foto: Sport.cz

konžský útočník Antverp Mbokani.

Popadl ženu, stopl taxi a uháněli za synem do školky. "Vzpomínám si, že když jsem běžel ke stanovišti taxi, zavolal na mě jeden člověk, který měl vážně zraněné koleno. Řekl mi, že fandí Anderlechtu a já jsem jeho oblíbený hráč. Rozbrečel jsem se," podotkl Mbokani, jenž s Anderlechtem třikrát vyhrál Jupiler Pro League.

Vzhledem k traumatizující události odmítl na reprezentační sraz odletět, prezident konžské federace ho za to tvrdě zkritizoval. „Zůstal jsem v Bruselu s rodinou, kterou jsem při útocích málem ztratil. Požádal jsem o několik dní volna, abych se s traumatem mohl vypořádat. Ale trenér i prezident svazu mě nutili cestovat do Kinshasy," dodal Mbokani, který krátce poté v reprezentaci skončil. Na klubové úrovni ale řádí dál. Udrží ho plzeňská defenziva na uzdě? Čtvrteční duel na Stadionu krále Baudouina v Bruselu začíná v 19.30. Odveta v Plzni se hraje o týden později.

Reklama

Související témata: