Hlavní obsah

Jablonec může vylepšit bilanci v česko-rakouských bitvách

Fotbalisté Jablonce, kteří se ve čtvrtek po dlouhých devíti letech vrátí na evropskou pohárovou scénu, mají šanci vylepšit bilanci českých klubů v soubojích s rakouskými celky. Severočeši se v úvodním duelu druhého předkola Poháru UEFA představí na hřišti Austrii Vídeň, kde například loni ve stejné soutěži vyhrála pražská Sparta 1:0.

Článek

Česká mužstva se v pohárech s rakouskými týmy utkala jednadvacetkrát, přičemž se v deseti případech radovala z vítězství a šestkrát odešla poražena. Jablonec se ale ještě s rakouským konkurentem nepotkal. Austria se zatím utkala jen se Spartou, které loni v základní skupině Poháru UEFA doma podlehla gólem letenského kapitána Tomáše Řepky.

Co se týče pohárových zkušeností, Jablonec se Austrii, jednomu z nejslavnějších rakouských klubů, kde působí i čeští fotbalisté David Lafata se Štěpánem Vachouškem, nemůže rovnat.

Jablonec zatím na evropském kolbišti odehrál jen šest zápasů. Poslední v roce 1998 v již zaniklém Poháru vítězů pohárů a maximem pro něj byla účast ve druhém předkole Poháru UEFA. Naopak Austria hraje poháry pravidelně a nasbírala v nich už 176 startů. Posledním velkým mezinárodním úspěchem Austrie byla účast ve čtvrtfinále Poháru UEFA v sezóně 2004/2005, k čemuž pomohli i Vachoušek s Liborem Sionkem.

Reklama

Související témata: