Hlavní obsah

Vachoušek myslel i na konec kariéry, teď se chce prát o návrat

VÍDEŇ

Na to, kdy si zahrál poslední zápas, si někdejší fotbalový reprezentant Štěpán Vachoušek už pomalu ani nevzpomíná. Jeho kdysi báječně nastartovanou kariéru dál brzdí několikrát operované pravé koleno. Kvůli vleklým problémům prý záložníka Austrie Vídeň, který bude čtvrteční duel druhého předkola Poháru UEFA proti Jablonci sledovat jen s berlemi u televizní obrazovky, už přepadly i myšlenky na konec kariéry.

Článek

Po červencové opakované plastice zkříženého vazu je však Vachoušek o něco větším optimistou a věří, že se na začátku příštího roku začne na fotbalovém hřišti prát o svůj další návrat.

Osmadvacetieltý ofenzivní záložník netajil, že v posledních měsících prožil těžké chvíle plné zmaru a bezmoci. "Když mi doktoři někdy na konci minulé sezóny řekli, že budu muset jít na druhou plastiku vazu, tak člověk v té první chvíli opravdu myslí na to, že to třeba může být úplný konec. Naštěstí to bylo jen chvilkové. Teď musím věřit tomu, že se to zase obrací k lepšímu," řekl ČTK Vachoušek.

Dlouhá pauza se mu však už zajídá. "Ani nevím, kdy jsem naposledy nastoupil k zápasu. Bylo to asi někdy na konci minulého roku," přemítal smutným hlasem.

Vachoušek: První operace byla špatně provedená

Bývalý hráč Blšan, Teplic, pražské Slavie a Olympiqueu Marseille si v posledních dvou letech vybral pořádnou porci smůly. Poprvé musel s kolenem na operaci předloni v květnu, ale jak se později ukázalo, chirurgický zákrok se nepovedl. Důsledkem toho bylo, že se Vachouškovi letos na jaře v koleni udělala cysta.

"Tak jsem šel na další operaci, a jak se ukázalo, zase to bylo vlastně zbytečné. Všechno se odvíjelo od toho, že ta první operace byla špatně udělaná. Vaz byl uvolněný, koleno dál natékalo a dělala se mi v něm voda," popisoval Vachoušek své patálie. "Takže se pak zase rozhodlo, že musím jít na úplně novou plastiku vazu. To pro mě bylo dost těžké," vzpomínal Vachoušek na chvíle, kdy se musel psychicky připravit na další vynucenou půlroční pauzu.

Operace v německém Augsburgu, kde tamní specialisté spolupracují s vyhlášeným odborníkem Müllerem-Wohlfarthem, lékařem Bayernu a německé reprezentace, prý koleno dala do pořádku, přesto se Vachoušek nevyhnul dalším komplikacím. "Do kolena se mi totiž dostala infekce," připomněl účastník evropského šampionátu v roce 2004 nečekaný problém. "Po operaci jsem sice byl za čtyři dny doma, ale za další dva jsem musel jít zpátky do nemocnice, kde mi to několikrát čistili. Takže jsem tam vlastně strávil skoro měsíc, což bylo už tak trochu na hlavu," hořce se pousmál mistr Evropy do 21 let z roku 2002.

Zápas s Jabloncem uvidí pouze z televize

Nedávný návrat z nemocnice domů mu pomohl, mezi svými blízkými hlavně přišel na jiné myšlenky. Vachoušek teď s napětím čeká na další testy. Když se potvrdí, že látka způsobující infekci z krve ustupuje, bude moci začít s rehabilitací. "Když to půjde dobře, tak bych už příští týden mohl začít jezdit na kole. A hlavně odhodit berle a pomalu na nohu došlapovat, prostě už něco začít dělat," nastínil ideální scénář český fotbalista.

Mrzí ho, že čtvrteční zápas Austrie s Jabloncem uvidí jen v televizi. "Přece jenom s berlemi se mi na stadión moc nechce, noha teď potřebuje hlavně klid. Ale v televizi si to samozřejmě ujít nenechám," plánoval.

V době dlouhé rekonvalescence jej prý drží nad vodou i přístup Austrie, která jej nezatratila, přestože za poslední rok odehrál minimum zápasů. Technického středopolaře si však oblíbili fanoušci a hlavně vedení klubu. "Přístup Austrie mě dostal rychle nahoru. To, že o mě pořád mají zájem, je obrovské povzbuzení. Kdyby mě poslali do béčka, tak to je o něčem jiném," líčil Vachoušek.

Jeho hlavním přáním tak je, aby "fialovým" rychle začal pomáhat i na hřišti. "Jarní část sezóny bych už snad stihnout mohl. Ale nic už po těch zkušenostech nechci uspěchat. Vím, že by to stejně nemělo žádnou cenu," uvědomoval si Vachoušek.

Reklama

Související témata: