Hlavní obsah

Po přestřelce vezou fotbalisté Jablonce nadějný výsledek z Vídně

VÍDEŇ

Fotbalisté Jablonce v úvodním zápase druhého předkola Poháru UEFA po divoké přestřelce podlehli na hřišti Austrie Vídeň 3:4. Hosté prohrávali dvakrát o dvě branky, ale díky dvěma trefám Zelenky a jednomu gólu Baranka si nakonec uchovali slušné šance do odvety, která se na severu Čech uskuteční za dva týdny. Za Austrii si ve čtvrtek poslední čtvrthodinu zahrál i uzdravený český reprezentant David Lafata.

Článek

Vstup do ligy se Jablonci nevydařil, po dvou zápasech čeká na první bod i vstřelenou branku a jeho hráči by nejraději rychle vymazali ze vzpomínek i úvod čtvrtečního duelu. Už v sedmé minutě pustili Austrii lehce do vedení. Brankář Špit se s obránci nedohodl při krytí trestného kopu a přetažený centr Ačimoviče na vzdálenější tyči umístil mezi tyče záložník Ertl.

Rychlé vedení dvaadvacetinásobným šampiónům rakouské ligy viditelně pomohlo. Rakušané rychle kombinovali a hlavně v záloze soupeře přehrávali. Jablonecká obrana pod tlakem vyráběla chyby, ve 20. minutě Aigner skvělou uličkou našel mezi stopery Kuljice a ten podél Špita pohodlně zvýšil.

Návrat Jablonce do evropských pohárů po devíti letech v tu chvíli zaváněl debaklem. Hosté se čtyřmi "pohárovými" nováčky v sestavě vypadali chvílemi bezradně a nezdálo se, že by se vzmohli na obrat. Natěšení fanoušci na stadiónu Franze Horra ale brzy jen vydechli zklamáním, když Váchův centr vrátil před bránu Hamouz a Zelenka zblízka snížil. Ukončil tak letošní čekání Jablonce na vstřelenou branku v soutěžním zápase.

Hosté rázem vycítili šanci i skutečnost, že obrana Austrie se občas chová až příliš lehkovážně. Výsledkem zlepšené hry byla ve 38. minutě akce výborně centrujícího Baranka z pravé strany a Zelenkova přesná hlavička do horního rohu Safarovy branky. Otřesené Rakušany mohl do hry vrátit kapitán Blanchard, ale Špit při krytí jeho ostrého voleje napravil své zaváhání z úvodu.

Jablonec nabídl domácím dvoubrankový náskok znovu

Jablonec sice první půli dohrával ve velké pohodě, ale při nástupu do druhého poločasu možná byli jeho hráči myšlenkami ještě v kabině a draze za to zaplatili. Hned po dvou minutách udělal minelu mladý stoper Eliáš, brankář Špit sice ještě lapil tutovku Aignera, ale dorážející Lasnik už z úhlu dostal se štěstím míč potřetí v zápase do jablonecké branky.

Severočeši se ale z nečekaného úderu otřepali rychle, vzápětí po rohu nechybělo mnoho k vyrovnání Homolovi. Důrazný Zelenka pak obral o míč stopera Schiemera, ale kličkou si už na brankáře Safara nepřišel. Promarněné šance stály Jablonec hodně: zvláště poté, co v 65. minutě Lasnik posadil roh na hlavu Kuljice, brankář Špit byl znovu u míče o zlomek vteřiny později a domácí kanonýr tak mohl snadno oslavit svůj druhý gól v zápase.

Hosté si rychle uvědomili, že dvoubranková ztráta by jim v domácí odvetě nadějné vyhlídky nepřinesla a znovu se vrhli do útočení. Další zápletku divoké a otevřené partie přinesla 76. minuta, když se Hamouz probil po levé straně a po jeho zpětné nahrávce kapitán Baranek báječnou ranou s pomocí tyče vymetl šibenici.

To už byl na hřišti i reprezentant Lafata, který naskočil do hry jen minutu před tím. Hostům nechybělo mnoho a i podruhé v duelu dotáhli dvoubrankovou ztrátu: stačila maličkost, aby Rilke šest minut před koncem proměnil svůj sólový únik. Zelenobílí ale nakonec za jednobrankové manko mohli být rádi, protože Lafatovu hlavičku s vypětím všech sil vytáhl Špit. Hosté si tak udrželi naději na postup do hlavní soutěže.

Austria Vídeň - FK Jablonec 97 4:3 (2:2)
Branky: 20. a 65. Kuljic, 8. Ertl, 47. Lasnik - 28. a 37. Zelenka, 76. Baranek. Rozhodčí: Megia Davila - Medina Hernández, Egido Rozas (všichni Šp.). ŽK: Blanchard, Saryiar - Fukal. Diváci: 5020.
Austria: Safar - Ertl, Bak, Schiemer, Majstorovic - Sulimani (79. Okotie), Blanchard, Ačimovič (57. Saryiar), Lasnik - Kuljic, Aigner (75. Lafata). Trenér: Zellhofer.
Jablonec: Špit - Fukal, Eliáš, Homola, Krejčí - Rilke, Kordula (70. Valenta), Hamouz - Baranek, Vácha (89. Zábojník) - Zelenka (80. Nulíček). Trenér: Kozel.

Reklama

Související témata: