Hlavní obsah

Jabloneckým fotbalistům na Střelnici zvlhl prach

Fotbalisté Jablonce se ve čtvrteční podvečer rvali o účast v hlavní fázi Poháru UEFA do posledních vteřin. Diváci na severočeské Střelnici viděli zejména v druhém poločase strhující bitvu mezi domácími hráči a ´Fialkami´, jak se říká borcům z Austrie Vídeň. Šťastnější byli nakonec zástupci rakouského fotbalu, kterým po vítězství 4:3 v prvním utkání stačila remíza 1:1 k postupu do prvního kola evropské soutěže.

Článek

Severočeši v domácí odvetě doplatili na vlastní střeleckou nemohoucnost, kterou trochu poskvrnili jméno svého stadiónu. Takřka zaplněná Střelnice několikrát zklamaně povzdechla po nepřesném zakončení svých miláčků. V první půli se dostal sám před brankáře Safara útočník Jan Svátek, levačkou však trestuhodně minul. Stejně se vedlo o chvíli před ním jeho parťákovi z útoku Luďkovi Zelenkovi.

Holohlavý hráč nedostál pověsti kanonýra ani po změně stran, kdy sám před hostujícím gólmanem volil tvrdé zakončení. Opět však nemířil přesně. Postup mohl jabloneckému klubu trefit i německou bundesligou ostřílený obránce Milan Fukal. Také vytáhlý hráč mířil pouze nad. O jedinou branku Severočechů se postaral střídající Emil Rilke, který pak odmítl sobě i spoluhráčům zajistit Pohár UEFA z velmi snadné pozice asi pět metrů před Safarou.

„Vyhrálo šťastnější mužstvo,“ měl bezprostředně po utkání jasno Rilke. Jablonečtí se hlavně v úvodních třiceti minutách nedostali k bezprostřednímu ohrožení branky soupeře. „Začali jsme bohužel příliš ustrašeně, pak jsme se ale chytli a vytvořili si dvě šance. Bohužel je Svátek nezužitkoval a vzápětí jsme inkasovali,“ hodnotil průběh prvního dějství trenér Jablonce Luboš Kozel. Přílišného respektu ze soupeře si všimnul i kapitán týmu Miroslav Baranek: „První půli jsme bohužel odehráli s přílišným respektem, i když jsme si říkali, že právě to se nám nesmí stát.“

Domácí se dokázali oklepat, na postup to nestačilo

Austrie dokázala využít chvilkové nepozornosti Jablonce ve středu hřiště. Sariyar si udělal prostor a zpoza velkého vápna překonal nádhernou střelou Špita. „Na nikoho za gól neházím vinu. Chybiček tam bylo víc. Vadily mi spíš akce soupeře po levé straně naší defenzívy, které naštěstí gólem neskončily,“ řekl Kozel na pozápasové tiskové konferenci.

Ani branka těsně před odchodem do šaten ale domácí nezlomila. Dokázali si vytvořit tlak i řadu šancí. Hře mužstva podle Kozla hodně pomohl příchod Rilkeho, který vnesl na hřiště tolik potřebný pohyb. Za svou snahu byl odměněn i vyrovnávací brankou, ta jakoby kopírovala úvodní trefu zápasu. „Trenér nám o přestávce zdůrazňoval, že je v našich silách vstřelit dvě branky a postoupit,“ prozradil co stálo za změnou projevu mužstva v druhé půli Baranek.

Domácí se tlačili dopředu a vytvářeli si šance, Safarova branka byla ale jakoby zakletá. Přes vynikající finiš odcházeli nakonec jablonečtí hráči z trávníku se svěšenými hlavami. Z postupu se naopak radovala rakouská Austria, která bude v pátek netrpělivě sledovat los prvního kola Poháru UEFA. „Myslím si, že náš postup je zasloužený, i když jsme o něj museli tvrdě bojovat. Po Sariyarově brance jsem už v náš úspěch absolutně věřil,“ zhodnotil své pocity trenér vídeňského celku Georg Zellhofer.

Reklama

Související témata: