Hlavní obsah

Presink na pomalejší obránce, radí Spartě gólman dánského lídra

HERNING/OSTRAVA

Fotbalový gólman Martin Raška zná recept, podle něhož by mohla pražská Sparta přemoci v prvním kole Poháru UEFA soupeře z Odense. Jeho tým FC Midtjylland momentálně trůní na špici dánské ligy a první místo si pojistil vítězstvím 2:1 právě nad čtvrtečním protivníkem českého mistra. "Platí na ně presink. Mají pomalejší obránce, takže to chce napadat rozehrávku už v zárodku," řekl Raška v telefonickém rozhovoru pro ČTK.

Článek

Raškovy rady vycházejí z praxe. Slabiny Odense se ukázaly i v nedělním utkání. "Dopředu jsou silnější než v obraně. Beci jsou pomalejší, zato mají šikovné, hlavně krajní záložníky a rychlé útočníky. Sparta by jim neměla dovolit roztáhnout hru do stran. Odense navíc nemá ani tak zkušený tým jako Sparta," tvrdí Raška.

V neprobádaných dánských končinách se i Raška stal cenným zdrojem informací. Po těch se u českého gólmana pídili letenští špehové Daniel Drahokoupil s Hálou, kteří přihlíželi nedělnímu utkání přímo v hledišti. Telefonický kontakt udržuje Raška navíc s bývalým spoluhráčem z Baníku Zdeňkem Pospěchem. "Pánové Drahokoupil s Hálou tady byli přímo na zápase. Bavili jsme se spolu po utkání co a jak, odvezli si odsud i nějaká DVD. Zavolám si taky s Pospou. Sparta se v tom dvojzápase musí dívat sama na sebe a pokud nic nepodcení, měla by postoupit. Větší kvalita je na její straně," soudí Raška.

O sknadálu Sparty v Teplicích se v Dánsku neví

Zatímco pražský velkoklub nyní plní stránky českého tisku skandálním závěrem z Teplic, v Dánsku se o něm skoro neví. "Já si o tom samozřejmě něco přečetl a doslechl se, ale místní noviny o tom nepíší. Na veřejnost se nic nedostalo. Nějaké důsledky to asi na Spartě zanechá, není úplně normální, když zápas končí takhle," řekl Raška.

Třicetiletý gólman nyní v Herningu dokazuje, že vedení klubu nesáhlo vedle, když ho v zimě z Ostravy koupilo i s nedoléčeným ramenem. Raška se dal do pořádku, v předminulém kole proti Lyngby dokonce chytil penaltu. Skromnější klub prohání favorizovaný a bohatší FC Kodaň, před kterým má v čele tabulky dvoubodový náskok. "Je perfektní, že nám vyšel začátek, ale titul není cíl. Loni jsme skončili druzí a vedení by chtělo umístění obhájit. Podle nastavené koncepce se chce Midtjylland o titul pokusit v roce 2011, do té doby má vlastně nasmlouvány všechny partnery, to může být pro klub přelomový rok," dodal Raška.

Tak jako Sparta a Odense i Midtjylland ve čtvrtek rozehraje partii v prvním kole Poháru UEFA. Proti Lokomotivu Moskva však není favoritem. "I když se Lokomotivu momentálně v lize úplně nedaří, sílu a kvalitu ruského fotbalu tady všichni respektují. Rozhodně se přesto chceme poprat o postup, ale když se to nepodaří, tak se nic nestane. Kromě ligy a Poháru UEFA ještě hrajeme Dánský pohár a soutěž nejlepších skandinávských klubů, takže program je nabitý," dodal Raška.

Reklama

Související témata: