Hlavní obsah

Johnson z Tottenhamu neproměnil dvě penalty, trenér se nezlobil

PRAHA

Měla to být hra kočky s myší a na konci jednoznačná výhra anglického Evertonu nad nezkušeným ukrajinským Charkovem. V noční můru se ale čtvrteční utkání 1. kola Poháru UEFA změnilo pro domácího střelce Andrewa Johnsona. Dvakrát selhal při střelbě ze značky pokutového kopu a právě jemu dávali fanoušci největší díl viny za remízu 1:1.

Článek

Kouč Evertonu David Moyes se však svého svěřence zastal a naopak ocenil, že chtěl napravit první penaltový nezdar.

Téměř čtyřicet tisíc diváků na stadiónu Evertonu se nestačilo divit. Johnson si pořádně pohrál s jejich nervovou soustavou, byť svůj první penaltový pokus s přehledem proměnil. Jenže rakouský rozhodčí Stuchlik viděl předčasný pohyb do vápna a nechal celou situaci dvacet minut před koncem utkání opakovat. A Johnson poprvé selhal.

"Hráčů Charkova bylo v tu chvíli v pokutovém území více než hráčů Evertonu. Trest pro nás vypadal krutě. Takže místo toho, abychom vedli 2:0 proti deseti lidem a mohli si vypracovat dobrou pozici na třetí gól, dostali jsme hloupý vyrovnávací gól a znervózněli," řekl Moyes.

Moyes se kál za špatné rozhodnutí 

Chvíli před koncem svitla favoritovi další naděje. K penaltě se opět postavil holohlavý Johnson, jenže tentokrát netrefil ani prostor mezi tyčemi a nevídaným způsobem překopl. V návalu zklamání klesl na kolena a utěšovat ho pak musel i Moyes. "Andy byl odvážný, když chtěl kopat i druhou penaltu. Obdivuji ho za to. Jsem si jistý, že chtěl napravit ten první nezdar. Z hráčů na hřišti byl určený jako exekutor on, koukl na mě a já neviděl problém, proč by nemohl jít. Když se teď ohlédnu zpátky, bylo to špatné rozhodnutí," kál se trenér domácích.

Čtvrteční večer si za rámeček nedají ani další anglické celky. Především prohra Blackburnu, který o víkendu sebral body i slavné Chelsea, se nečekala. Patnáct zápasů neporažený celek klopýtl v řecké Larisse a do odvety si přivezl manko 0:2.

"Rozhodně to nebyl výkon, jaký jsme čekali. Až doteď jsme předváděli kvalitní a energický fotbal, ale dneska jsme totálně selhali," zlobil se kouč Blackburnu Mark Hughes a už hleděl dopředu. "Jsem si jistý, že proti Portsmouthu v neděli bude náš výkon o mnoho lepší, ale dnešní večer je pro nás záhadou. Jediné pozitivum je, že prohra mohla být horší než 0:2. Takhle jsme stále relativně ve hře," podotkl.

Tottenham zachránil čest anglických klubů 

Neuspěl ani Bolton, který navázal na své trápení z Premier League a horko těžko doloval bod z horké půdy týmu Rabotnički Skopje. "V mých poznámkách rozhodně nejsme favoritem. Mám obrovský respekt k soupeři," zkoušel před odvetou vymýšlet psychologické finty kouč Angličanů Sammy Lee.

Naopak Tottenham mohl slavit. Jeden z kandidátů na zisk vítězné trofeje alespoň na chvíli zapomněl na nezdary z domácí soutěže a šesti góly potupil kyperskou Famagustu. Speciální pochvalu si tak mohl vyslechnout hlavně střídající útočník Jermain Defoe, autor dvou branek. "Proto jsem ho také nasadil. Je dychtivý po gólech, a tak jsem si řekl, že je správný čas, aby přišel," uvedl kouč Tottenhamu Martin Jol.

Český brankář Černý si konečně zachytal 

Defoe přitom v poslední době hlavně vysedával na lavičce a chtěl dokonce z klubu odejít. "Během léta bylo řečeno hodně věcí, ale když vidím, jak mě mají fanoušci rádi, nechci jít nikam. Jsem rád, že jsem se zapojil do hry. Když hraju fotbal, jsem šťastný a právě teď nadšený z těch gólů," zářil Defoe a spolu s ním i český brankář Radek Černý, který po čase opět dostal přednost před jedničkou Robinsonem.

Méně radosti si užili v Mnichově. Málokterý klub byl před začátkem pasován na tak jasného favorita jako Bayern, ovšem cesta za trofejí se zadrhla už v 1. kole. Německý velkoklub vyhrál jen 1:0 nad týmem Belenenses a odveta v Lisabonu tak bude pro Mnichovany pořádně horká. "Jsem zklamaný z výsledku, chtěli jsme víc. Měli jsme si vytvořit víc šancí, ale oni jen bránili a my už před začátkem věděli, že to dovedou dobře," posteskl si trenér Ottmar Hitzfeld.

V podobném duchu se vyjadřoval i obránce Bayernu Christian Lell. "Belenenses zatáhlo všechny hráče za míč. Asi jsme měli více využít hru po křídlech, ale na druhou stranu jsme udrželi čisté konto. Víme, že 1:0 je někdy nebezpečný výsledek, ale když zahrajeme dobře jako teď, nemám strach," řekl Lell. "Umíme zvítězit i venku. Myslím, že jsme v celkem solidní pozici," doplnil Hitzfeld.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen