Hlavní obsah

V Andersenově městě fotbal milují

ODENSE

Třetí největší dánské město Odense (185 000 obyvatel) na ostrově Fyn proslavil především jeho nejslavnější rodák, jeden z největších světových pohádkářů Hans Christian Andersen. Jeho podobiznu najdete všude a skoro na všem. Současnou největší vášní obyvatel tohoto města je fotbal, místní Odense BK patří k nejpopulárnějším dánským klubům.

Článek

Když se hraje ve Fionia Parku, na velmi útulném stadiónu pro téměř 16 000 fanoušků, město se oblékne do modrobílých barev. Místí skalní vám po pár sklenicích populárního Odense Pilsner budou tvrdit, že jejich klub hraje fotbal krásnější než jsou Andersenovy pohádky. Nemá smysl jim odporovat.

Den před odvetou se Spartou zaplnili místní velký pub Kick Off, kde na několika obrazovkách běžely zápasy Ligy mistrů. Silné fanouškovské jádro tu má Liverpool. Podle jmenovek na dresech seděla před obrazovkami nejméně polovina mužstva, včetně největších opor Garraghera, Gerrarda, Sissoka, Crouche a Kuyta. Začínali pitím světlého místního moku a končili černým Guinnessem, protože Liverpool doma prohrál s Marseille.

Klub si úspěch zaslouží

Na stěnách proslulého pubu visí desítky dresů a stovky klubových šál. Čerstvě k nim přibyla i sparťanská. K nejcennějším relikviím patří bílý dres Thomase Gravesena z Realu Madrid i s věnováním, a dánský reprezentační současné klubové modly Thomase Helvega, který se po toulkách fotbalovou Evropou vrátil domů. Nikdo v pubu nepochybuje o tom, že právě on povede k vítězné zteči domácí tým proti Spartě.

„Potřebujeme úspěch, tento klub si ho zaslouží,“ tvrdí před utkáním Helveg. Odense má ve sbírce pět mistrovských titulů a tři Dánské poháry, ale mezinárodně nikdy nepřekročil práh čtvrtfinále. V roce 1995 vyřadil v osmifinále Poháru UEFA Real Madrid, ale skončil na Parmě. V tomto ročníku by chtěl momentálně pátý tým dánské ligy překonat fotbalovou Andersenovu pohádku.

Reklama

Související témata: