Hlavní obsah

Pohár UEFA: Spartu čeká Leverkusen, Boleslav Fiorentina

NYON/PRAHA

Fotbalisté Sparty a Mladé Boleslavi už vědí, s kým se střetnou v základní skupině Poháru UEFA. Poslední mistr Gambrinus ligy se utká například s německým Leverkusenem a Spartakem Moskva, Mladou Boleslav čekají mimo jiné silné týmy Villarrealu a Fiorentiny. Rozhodl o tom úterní los ve švýcarském Nyonu. Program další fáze startuje 25. října.

Článek

Sparta se utká s německým Bayerem Leverkusen s Michalem Papadopulosem a Spartakem Moskva. V  ruském celku hrají čeští reprezentanti Martin Jiránek a Radoslav Kováč. Dále letenský klub čekají francouzské FC Toulouse a švýcarský FC Curych. "Skupina je těžká, za favorita považuji Leverkusen. Týmy jsou vyrovnané," okomentoval los obránce Sparty Miloš Brezinský, pro nějž by nejpřijatelnějším domácím soupeřem byl Curych.

Jako těžký hodnotí los i trenér Michal Bílek. "Leverkusen, Spartak i Toulouse jsou špičková mužstva. Uvidíme ještě, s kým budeme hrát doma a venku. Pro první domácí zápas bychom si přáli Curych, který sice patří ke švýcarské špičce, ale je outsiderem skupiny. To by byl ideální soupeř na domácí rozjezd," řekl Bílek. "Náš cíl ale zůstává stejný, chceme ze skupiny postoupit," dodal kouč.

Sparťanům se přání splnilo, jejich zástupci v Nyonu dohodli následující program: nejprve se český mistr utká doma s Curychem (25. října), pak se představí v Toulouse (8.11.). Na konci listopadu přivítá Spartak Moskva (29.11.) a skupinu zakončí duelem v Leverkusenu (6.12.).

Ujfaluši nastoupí proti Boleslavi 

Mladá Boleslav se může těšit na souboj s týmem Tomáše Ujfalušiho Fiorentinou, dále se Středočeši střetnou se španělským Villarrealem, AEK Atény a švédským Elfsborgem. Villarreal je v současnosti ve skvělé formě, ve španělské lize je třetí za giganty Realem a Barcelonou.

Právě španělský celek vyzve Mladá Boleslav na svém hřišti jako prvního soupeře (8.11.). Následně se tým trenéra Ščasného představí v Elfsborgu (29.11.), poté se doma utká s AEK Atény (5.12.) a skupinu uzavře před Vánoci na trávníku Fiorentiny (20.12.)

Skupinová fáze přinese souboje každého s každým, kluby budou hrát dvakrát doma a dvakrát se představí na soupeřově hřišti. Do dalšího kola postoupí tři nejlepší, které doplní týmy z třetích míst základních skupiny Ligy mistrů. Pak se už bude hrát klasickým vyřazovacím systémem. Zápasy ve skupinách jsou na programu 25. října, 8. a 29. listopadu, 5./6. a 19./20. prosince.

Sparta postoupila z prvního kola po úspěšně zvládnutých penaltách v souboji s dánským Odense BK. Oba duely skončily bez branek, gól diváci neviděli ani během nastavení odvety. Mladá Boleslav jela do Palerma po domácí prohře 0:1 v roli jasného outsidera, v nastavení odvety ale Tomáš Sedláček vyrovnal a stejný hráč v penaltovém rozstřelu rozhodl o postupu.

Oba týmy los očekávaly v rozdílné náladě. Pondělní dohrávky Gambrinus ligy dopadly pro Spartu i Boleslav naprosto odlišně. Sparťané poprvé v historii nejvyšší české soutěže prohráli doma se Slavií, Boleslav s přehledem zvítězila v Brně 3:0.

Skupina A
AZ Alkmaar, Zenit Petrohrad, FC Everton, 1. FC Norimberk, AE Larissa
Skupina B
Panathinaikos Atény, Lokomotiv Moskva, Atlético Madrid, FC Kodaň, FC Aberdeen
Skupina C
FC Villarreal, AEK Atény, AC Fiorentina, FK Mladá Boleslav, IF Elfsborg (Švéd.)
Skupina D
FC Basilej, Hamburger SV, Stade Rennes, Dinamo Záhřeb, Brann Bergen
Skupina E
Bayer Leverkusen, Sparta Praha, Spartak Moskva, FC Toulouse, FC Curych
Skupina F
Bayern Mnichov, Bolton Wanderers, SC Braga, CZ Bělehrad, Aris Soluň
Skupina G
RSC Anderlecht, Tottenham Hotspur, FC Getafe, Hapoel Tel Aviv, Aalborg BK (Dán.)
Skupina H
Girondins Bordeaux, Austria Vídeň, Galatasaray Istanbul, Panionios Atény, Helsingborg IF (Švéd.)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články