Hlavní obsah

Spartě se splnilo přání, začne doma s Curychem

PRAHA

V poslední době tápající držitel tuzemského fotbalového titulu, pražská Sparta, už zná svůj podzimní program ve skupině E Poháru UEFA. Český mistr se postupně utká se švýcarským Curychem, francouzským Toulouse, ruským Spartakem Moskva, za který nastupují Martin Jiránek a Radoslav Kováč a německým Leverkusenem s Michalem Papadopoulosem v kádru.

Článek

Sparťanům byla při určování zápasového harmonogramu splněna všechna přání. Trenér Bílek doufal v domácí start skupiny se švýcarským outsiderem z Curychu, letenský obránce Michal Kadlec si pak nepřál výlet na moskevskou umělou trávu. Švýcaři přijedou do Prahy 25. října, ruský celek i s reprezentantem Kováčem a jeho českým krajanem Jiránkem pak 29. listopadu.

Mezitím se Bílkova družina vydá na půdu aktuálně 10. celku francouzské Ligue 1 Toulouse, kde se s místním týmem střetne 8. listopadu. Své vystoupení ve skupině Sparta uzavře na stadiónu Leverkusenu. V jeho sestavě by se mohl objevit i český útočník Papadopoulos. Leverkusenu zatím patří osmé místo po devíti odehraných kolech německé bundesligy.

„Známe se oba ze společného působení v jednadvacítce.Volali jsme si před losem a bavili se o tom, že by bylo skvělé na sebe narazit,“ líčil obránce Kadlec a dodal: „Němce jsem si přál i kvůli vynikající atmosféře, která na jejich stadiónech panuje.“

Dřív než byly určeny termíny a pořadatelství jednotlivých pohárových bitev, musel nejprve proběhnout ve švýcarském Nyonu los klubů do jednotlivých skupin. Sparťanští hráči sledovali přelévání týmových jmen do jednotlivých tabulek společně uvnitř letenské Axa arény, kde si vyříkávali pondělní špatný výsledek v ligovém derby se Slavií. „Já jsem v kabině nebyl, sledoval jsem los z masážního stolu,“ vysvětloval novinářům Kadlec.

Horváth dostane od klubu trest

K mytí hlav po neúspěchu s městským rivalem ale podle něj došlo a ještě zdaleka nebylo všechno mezi hráči i jejich vedením řečeno. „Na Pohár UEFA se budeme soustředit až po reprezentační přestávce. Teď máme ještě v hlavách derby a máme si co vyříkávat,“ potvrdil dvaadvacetiletý defenzívní hráč.

Podle trenéra Bílka čeká trest především zkušeného Pavla Horvátha, který svou nedisciplinovaností zkomplikoval Spartě možnost dosáhnout proti Slavii dobrého výsledku. O jaký trest půjde ale zatím letenský lodivod neprozradil. Možná také proto, že po mizerném výkonu jeho svěřenců v prvním utkání 1. kola proti dánskému Odense označil právě Horvátha za klíčovou postavu ofenzívy Sparty. Při současných slabých výsledcích se takových hráčů bude Bílek jen stěží dobrovolně zbavovat. V jeho případě tedy půjde zřejmě o finanční postih.

Letenským a Horváthovi přichází při současné krizi vhod čtrnáctidenní reprezentační přestávka, během níž se může vlastní nedisciplinovaností decimované mužstvo opět pozvednout na úroveň jednoho z hlavních favoritů Gambrinus ligy. Sám Horváth odjel již v úterý na dlouho avizovaný drobný operativní zákrok. „Tři dny po operaci se bude opět moci zapojit do přípravy s mužstvem,“ informoval o době rekonvalescence svého špílmachra Bílek.

Reklama

Související témata: