Hlavní obsah

Boleslavské fotbalisty prověří elitní španělský a italský klub

NYON/PRAHA

Fotbalisté Mladé Boleslavi hrají v posledních týdnech ve výborné formě, totéž lze ale říct rovněž o ostatních týmech, s nimiž se Středočeši utkají v základní skupině C druhého kola Poháru UEFA.

Článek

Villarrealu patří po sedmi odehraných kolech španělské ligy třetí místo hned za Realem Madrid a Barcelonou, Fiorentina je v Itálii aktuálně čtvrtá a hráči AEK Atény řeckou nejvyšší soutěž vedou. Ve Švédsku, kde liga právě vrcholí, patří úřadujícím mistrům z Elfsborgu prozatím páté místo.

Zřejmě nejtěžším testem, který mladoboleslavský tým čeká, bude utkání s Villarrealem. Provinční oddíl, jehož historie se začala psát v roce 1923, byl ještě donedávna velkou neznámou, ale v posledních sezonách bývá pravidelně úspěšný jak v lize, tak v pohárové Evropě. V ročnících 2003/04 a 2004/05 si zahrál v semifinále a čtvrtfinále Poháru UEFA, v sezóně 2005/06 pak jeho skvělé tažení Ligou mistrů zastavil až v semifinále londýnský Arsenal (0:1 a 0:0).

K nejznámějším hráčům současného kádru patří například Argentinec Juan Román Riquelme, Francouz Robert Pires, Dán Jon Dahl Tomasson nebo španělský reprezentační bek Joan Capdevila. Velké služby odvedl týmu také uruguayský kanonýr Diego Forlán, před sezónou však odešel do Atlétika Madrid. Ke konfrontaci Villarrealu s českým fotbalem došlo v sezoně 2003/04: v semifinále Poháru Intertoto vyřadil Brno (1:1 a 2:0).

Velký respekt budí i italská Fiorentina. Dvojnásobného italského mistra (1956 a 1969) sice postihla v posledních letech řada nepříjemností včetně bankrotu či korupčního skandálu, nyní ale klub znovu ožívá. K jeho pilířům patří dvojice dánských reprezentantů Martin Jorgensen, Per Billeskov Kroldrup či rumunský střelec Adrian Mutu.

Vítěz premiérového ročníku PVP z roku 1961 (2:0 a 2:1 s Glasgow Rangers) spoléhá i na české hráče. V obraně má své pevné místo Tomáš Ujfaluši a na soupisce jsou také junioři Ondřej Mazuch a Jan Hable. V minulosti si v barvách Fiorentiny zahráli i Luboš Kubík a Tomáš Řepka. Z českých týmů s ní naposledy změřila síly pražská Sparta, v druhém kole PVP 1996/97 ale proti Italům neuspěla (1:2 a 1:1).

Dres AEK Atény nosí i Rivaldo

Jednoduchou práci nebude mít Mladá Boleslav s aktuálním lídrem řecké ligové tabulky AEK Atény. Ambiciózní klub by chtěl navázat na své úspěchy z 90. let, kdy získal poslední ze svých jedenácti titulů (1994), a dělá pro to maximum. Jeho barvy v současnosti dokonce hájí také někdejší nejlepší fotbalista planety Rivaldo. Brazilský veterán sem přestoupil po své roztržce v konkurenčním Olympiakosu Pireus.

S českým klubem se od roku 1993 aténský oddíl ještě neutkal. Mladoboleslavští se však ve stejné fázi Poháru UEFA loni střetli s jeho městským rivalem Panathinaikosem, jemuž podlehli na domácím hřišti 0:1.

Největší neznámou pro trenéra Zdeňka Ščasného bude asi IF Elfsborg. Švédský klub loni zaplavila vlna euforie, neboť jeho fotbalisté vybojovali poprvé po 45 letech domácí titul. Elfsborg se stal švédským mistrem popáté v historii a zajistil si tím i účast v kvalifikaci Ligy mistrů, v třetím předkole jej však poslala z kola ven Valencie.

Oddíl, který vznikl v roce 1904, se v pohárové Evropě ještě nikdy s žádným českým mužstvem neutkal. Nejostřílenějším hráčem současného kádru je záložník Anders Svensson, který má na svém kontě už 80 startů za národní tým.

Reklama

Související témata: