Hlavní obsah

Střevní chřipka rozmetala celé mužstvo

PRAHA

Nečekané ztráty počítal trenér fotbalistů Sparty Michal Bílek v den zápasu s FC Curych. Kvůli střevní chřipce vypadli čtyři hráči základní sestavy: Zdeněk Pospěch, Marek Kulič, Jiří Kladrubský a Daniel Kolář. Další odehráli utkání s menšími či většími problémy a Sparta se švýcarským týmem padla.

Článek

„Věřím, že kdyby byli ti hráči fit, zápas by vypadal úplně jinak,“ řekl zklamaný trenér Bílek. „Limberský nebo Došek by za normálních okolností do zápasu vůbec nešli, ale nebyla jiná možnost,“ prozradil kouč. „Když jsem v kabině o přestávce viděl, jak jsou někteří zničení, tušil jsem, že bude hrozně těžké zápas vyhrát,“ mínil trenér. „Přece se nebudeme vymlouvat na nějakou epidemii. Prostě jsme to nezvládli,“ vypálil bez váhání útočník Miroslav Slepička, střelec jediného gólu Sparty.

První příznaky virového onemocnění se projevily v noci na čtvrtek na předzápasovém soustředění v hotelu. „Šlo o celkovou slabost, mírné teploty,“ prozradil lékař Sparty Jiří Váchal. „U někoho to propuklo už večer, u jiných v noci nebo ráno,“ dodal. Kulič, Kladrubský, Kolář a talentovaný záložník Zeman z béčka, který je na soupisce pro Pohár UEFA, absolvovali odpoledne vyšetření v nemocnici na Bulovce.

Po něm byli propuštěni do domácího ošetření. „Pospěch sice přijel na stadión, ale nastoupit nakonec nemohl ze stejných důvodů,“ uvedl tiskový mluvčí Sparty Jakub Otava. Problémy měli i Došek, Řepka, Matušovič, Kadlec či Limberský, ti však hráli. „Nechali jsme konečné rozhodnutí na nich. Záleželo na každém, zda se na zápas cítil,“ prohlásil Váchal.

Sparta zvažovala kvůli zraněním odložení zápasu

Sparta měla rázem z týmu lazaret, protože na marodce jsou již z dřívější doby Horváth, Hušek a Abraham. Proto narychlo dopsala na soupisku Poháru UEFA mladíky Nádeníčka s Krobem z B-týmu. „Dostali jsme od UEFA výjimku,“ vysvětlil Votava. Sparta dokonce zvažovala, že u Evropské fotbalové unie zažádá o odložení zápasu, po konzultacích od toho však upustila.

Zatím se neví, co bylo příčinou nákazy. „Může to být z jídla nebo virová záležitost. Hráčům jsme udělali v nemocnici testy a během několika dnů budeme znát přesné výsledky. Ale podle prvních informací je naděje, že nejde o nic vážného a situace by se měla brzy zlepšit,“ přiznal Váchal.

Pokud by se stav hráčů nezlepšil, není zcela vyloučeno, že by Sparta požádala o přeložení nedělního utkání s Kladnem. „V tuto chvíli je to předčasné, na Kladno jsme dosud vůbec nemysleli,“ podotkl Bílek.

Reklama

Související témata: