Hlavní obsah

Bílek: Musíme se okamžitě zvednout

PRAHA

Fotbalovou Spartu vede trenér Michal Bílek více než rok, ale až teď se dostal do mimořádně složité situace. Jeho mužstvo tápe v lize, kde má po deseti kolech už osmibodové manko na vedoucí Slavii, a zmar jenom podtrhla čtvrteční prohra 1:2 v Poháru UEFA s FC Curych. Střevní virózou postižení sparťané doma nedokázali udržet těsné vedení a znovu se propadli do herní beznaděje. Bílek ví, že na další zaváhání už není žádný prostor. I přes další neúspěch má dál důvěru klubového vedení.

Článek

Sparťanský kouč si ale uvědomuje, že jeho tým musí rychle zabrat, aby pro něj sezóně předčasně nebyla úplně ztracená. "Musí přijít zlepšení, a to okamžitě. Prioritou jsou výsledky a naše bilance je teď hodně špatná," uvedl Bílek na pátečním setkání s novináři v útrobách letenského stadiónu. Sparťané se chtějí svým fanouškům, jejichž část v závěru utkání s Curychem už žádala Bílkovu hlavu, omluvit hned v nedělním duelu proti Kladnu.

"Když diváci křičí Bílek ven, tak se to neposlouchá příjemně. Ale když jsme teď v problémech, tak bychom spíš fanoušky prosili o podporu a trpělivost. My se zase zvedneme, ale tohle nám teď moc nepomůže," řekl Bílek, jehož pozice je prý zatím pevná. "Hned po zápase jsem mluvil s Danem Křetínským (viceprezident klubu) a vyjádřil mi podporu. Všichni jsme se současným stavem nespokojení, ale věříme v rychlé zlepšení."

Bílek věří, že se Sparta chytne hned v nejbližším zápase a v příštím týdnu zvládne i osmifinále Poháru ČMFS s Bohemians 1905. "Sparta má obrovskou vnitřní sílu a doufám, že tyto zápasy zvládneme. Vůbec nepřemýšlím o tom, že by to takhle nemělo být," tvrdil Bílek. Podle něj se částečně lepší i zdravotní stav kádru, jehož řady před duelem s Curychem prořídly kvůli střevní viróze.

"U většiny je posun k lepšímu, jen u Limberského se to zhoršilo a ani Pospěch na tom není úplně ideálně. Ale snad to bude dobré," podotkl Bílek. Vedení klubu zároveň odmítlo spekulace, že by hráči dostali infekci z toho, že den před utkáním s Curychem snědli chlebíčky. "To je naprostá fáma. Původ těch problémů zatím není znám," řekl mluvčí klubu Jakub Otava.

Sparta zažívá nepovedený podzim, stejně jako předloni, když ji vedl Jaroslav Hřebík a v minulé sezóně, kdy na začátku září vystřídal Stanislava Grigu právě Bílek. Ten nakonec se Spartou z devátého místa v lize dokráčel až k "double", to by prý mohl být i motiv v nynější krizi. "Také jsme zvedli jsme hlavu a přezimovali jsme na prvním místě. Teď jsme se do složité situace dostali sami a sami se z ní také musíme dostat," uvedl Bílek.

Bílek: Naše krize začala v Teplicích

Přemýšlí nad tím, jak Spartu co možná nejrychleji pozvednout. Mužstvo herně tápe, což dokázal i zápas s Curychem. "Začali jsme sice velmi dobře, ale po půlhodině se náš pohyb hodně zhoršil, pomalu jsme k soupeřům přistupovali a trvalo to až do konce zápasu," posteskl si Bílek. "Navíc se strašně nadřeme na vstřelený gól a inkasujeme laciné branky," připomněl další neduhy Sparty posledních dnů.

Podle něj krize začala v polovině září v Teplicích, kde sparťané prohráli 1:2 a při závěrečném extempore s rozhodčím byli vyloučeni zadák Řepka, který při odchodu ze hřiště praštil do kamery, záložník Abraham a Bílek byl vykázán na tribunu. Po Teplicích Sparta podlehla i Mladé Boleslavi, pak sice vyhrála v Jablonci, ale následná prohra v derby se Slavií a remíza v Českých Budějovicích obhájce titulu srazily do kolen.

"Ten závěr utkání v Teplicích se hodně podepsal na tom, že jsme šli takhle dolů. Byly tam disciplinární tresty Řepky a Abrahama, navíc se k tomu pak přidala zranění klíčových hráčů Huška s Horváthem a ty problémy, které přišly před Curychem, nás dostaly ještě níž," uvedl Bílek.

Reklama

Související témata: