Hlavní obsah

Bayern Mnichov oslavuje sedmnáctiletého hrdinu Kroose

PRAHA

Teprve sedmnáctiletý záložník Toni Kroos spasil ve čtvrtek v noci fotbalisty Bayernu Mnichov v úvodním zápase základní skupiny Poháru UEFA. Talentovaný mladík se díky obrovské marodce německého velkoklubu dostal v evropských pohárech poprvé na trávník a za deset minut stihl otočit nepříznivé skóre na horké půdě CZ Bělehrad. Po výhře 3:2 ho proto spoluhráči i trenér zahrnuli komplimenty.

Článek

Nejžhavější adept na zisk trofeje pro vítěze prohrával v srbské metropoli 1:2, když ostřílený kouč Ottmar Hitzfeld vytáhl ze svého rukávu zřejmě poslední eso. Deset minut před koncem poslal mezi hvězdy s miliónovými platy nezkušeného mladíčka Kroose. Nejlepší hráč světového šampionátu do 17 let se místo strachu řídil svým životním krédem "Vždy věř ve své schopnosti" a odvrátil prohru bavorského velkoklubu.

Nejprve přesným centrem zařídil vyrovnávací gól Miroslava Kloseho, ve druhé minutě nastavení pak propálil z přímého kopu vše, co mu stálo v cestě, a rozhodl. Utkání hodnotil bez známky nervozity jako ostřílený mazák. "Je extrémně důležité, že jsme odstartovali v této skupině výhrou. Bylo to těžké, trávník byl katastrofální, ale myslím, že jsme do toho dali vše," pochvaloval si Kroos.

Obdivně se o něm vyjadřoval snad každý člen německé výpravy. "Nevím, jak bych se tady předvedl já v sedmnácti letech. Zbývá jen smeknout klobouk," vysekl poklonu autor vyrovnávacích branek Klose. "Nejde o věk, ale o schopnosti. A ty má on nejlepší," vysvětloval Hitzfeld, proč se Kroos překvapivě postavil k přímému kopu, z něhož pak vsítil třetí gól. "Už jednou jsem říkal, že bude v národním týmu," předpovídal mu trenér Bayernu velkou budoucnost.

Také Hamburk oslavoval mladého fotbalistu, triumf na půdě čerstvého norského mistra Bergenu zařídil jednadvacetiletý Belgičan Vincent Kompany. "Pro mě osobně to ale není zas tak důležité, spíš pro celý náš mančaft," pravil skromně.

Německé přístavní město dává zapomenout na loňské trápení a v dosavadním průběhu sezóny září. Tým dirigovaný druhým nejlépe hodnoceným hráčem bundesligy Čechem Davidem Jarolímem by mohl v Poháru UEFA dojít hodně daleko. "Nyní chceme skončit na prvním místě ve skupině a pak dostat co možná nejpřijatelnějšího protivníka ve vyřazovací části," plánoval obránce Joris Mathijsen.

Úspěch německých týmů v úvodním dnu základních skupin podtrhl Leverkusen. "Podle druhého poločasu to bylo ale šťastné vítězství," sympaticky přiznal kouč Michael Skibbe po hubené výhře 1:0 nad francouzským Toulouse. Také autor gólu Stefan Kiessling výkon nepřeceňoval. "Byli jsme na hřišti jako tým," naznačil, že domácí body spíše ubojovali. "Musíme ale být spokojení, máme první tři body do tabulky," poznamenal trenér jednoho ze sparťanských soupeřů ve skupině E.

Anglické týmy zklamaly

Zatímco Němci ve čtvrtek jásali, anglické celky zklamaly. Další ze série porážek, tentokrát se španělským Getafe, už připravila o místo tottenhamského kouče Martina Jola. Tápající Bolton zase nezvládl domácí duel s portugalskou Bragou a tři minuty před koncem si nechal dát vyrovnávají gól. "Trocha nepozornosti v defenzivě nás stálo všechno. S nasazením hráčů ale nebyl jediný problém," podotkl Archie Knox, který vedl tým naposledy před nástupem nového kouče Garyho Megsona.

Čest Premier League zachraňoval Everton. Fanoušky liverpoolského celku potěšil vedle triumfu 3:1 nad řeckou Larissou návrat uzdraveného Australana Tima Cahilla, ozdobený hned po čtvrthodině pěkným gólem. "Branky jsou to, čím nám Tim již léta pomáhá. Teď to dokázal opět a vidíte, co to pro něj znamená. Je to velká věc pro celé mužstvo, že je zpět," radoval se trenér Evertonu David Moyes.

Reklama

Související témata: