Hlavní obsah

Oba soupeři o ruský fotbalový titul zvítězili v Poháru UEFA

PRAHA

Fotbalisté Petrohradu zvítězili v Poháru UEFA na hřišti řecké Larissy 3:2 a po úvodní remíze s Alkmaarem si připsali do skupiny A první výhru. Celý zápas odehrál v dresu vítězů český fotbalista Radek Šírl. Spartak Moskva měl v prvním kole volný los, ale ve čtvrtek vstoupil do bojů ve "sparťanské" skupině E úspěšně. V sestavě s českým reprezentantem Radoslavem Kováčem zdolal aktuálně druhý tým ruské ligy 2:1 Bayer Leverkusen.

Článek

Čtvrteční zápas mezi domácí Larissou a ruským Zenitem rozhodl dvanáct minut před koncem střídající Turek Tekke, který skóroval šest minut po příchodu na hřiště.

Skóre otevřel ve 39. minutě Pogrebňjak, ale po přestávce domácí brankami Alexandrua a Fotakise vývoj otočili. Dvacet minut před koncem se Zyrjanov postaral o vyrovnání a Tekke poté rozhodl.

Spartak se radoval díky pokutovým kopům

Obě branky moskevského Spartaku padly z penalt, Leverkusen korigoval až v nastaveném čase. Pražská Sparta přivítá na Letné čtvrtečního vítěze z Ruska 29. listopadu.

Po prohře doma s Getafe v prvním kole měli fotbalisté Tottenhamu nůž na krku, díky výhře na hřišti Hapoelu Tel Aviv si ale udrželi postupovou naději. Nový kouč Juande Ramos, který ve dvou minulých sezónách dovedl Sevillu k triumfům v Poháru UEFA, tak při své pohárové premiéře na lavičce "Kohoutů" uspěl.

Skóre zápasu otevřel ve 26. minutě irský útočník Keane, za pět minut se trefil i bulharský kanonýr Berbatov. V brance vítězů stál anglický reprezentant Robinson, Radek Černý odseděl souboj na lavičce náhradníků.

Pouze remízu 1:1 uhráli fotbalisté Anderlechtu Brusel na hřišti dánského Aalborgu. Dlouho sice vedli po trefě Poláka Wasilewského, ovšem čtyři minuty před koncem překonal čerstvého českého reprezentanta Daniela Zítku v brance Anderlechtu střídající Lindström a zařídil dělbu bodů. Byla to přitom teprve druhá střela domácích na branku. Celé utkání v dresu hostů odehrál také Jan Polák. Anderlecht je i přes bodovou ztrátou v čele tabulky skupiny G.

Bayern jen remizoval

Ani dvě branky útočníka Lukase Podolského nepřinesly Bayernu Mnichov výhru nad Boltonem, který na hřišti bavorského velkoklubu vybojoval remízu 2:2. Anglickému týmu vyšel vstup do utkání, když již v osmé minutě využil chyb v domácí obraně Gardner. Po půlhodině však vyrovnal Podolski, který krátce po změně stran dal i vedoucí trefu po výborné přihrávce Ribéryho.

Bayern však vedení v zápase, který byl mezinárodní rozlučkou pro českého rozhodčího Jaroslava Járu, neudržel. Osm minut před koncem Lell neuhlídal Daviese, který střelou pod brankářem Kahnem vyrovnal. Německý celek tak navázal na dvě remízy z domácí soutěže.

Sionko i Lafata byli střídáni při prohrách 

Austria Vídeň v sestavě s Davidem Lafatou proti Girondins Bordeaux dobře začala, ale špatně skončila. Již v páté minutě dostal domácí do vedení Kuljic, ale těsně před odchodem do kabin vyrovnal Šamach. Dvě minuty před koncem zajistil francouzskému celku tři body z penalty Wendel. Lafata byl střídán v 64. minutě. Bordeaux je v čele skupiny H s plným bodovým ziskem.

Důvod k radosti neměl ani další český reprezentant Libor Sionko. FC Kodaň podlehla na domácím trávníku Panathinaikosu Atény 0:1, Sionko hrál do 56. minuty.

POHÁR UEFA
Skupina A:
Larissa - Zenit Petrohrad 2:3 (0:1)
Branky: 58. Alexandru, 62. Fotakis - 39. Pogrebňjak, 70. Zyrjanov, 78. Tekke. Rozhodčí: Vollquartz (Dán.).
Skupina B:
FC Kodaň - Panathinaikos Atény 0:1 (0:1)
Branka: 15. Ndoye. Rozhodčí: Hriňák (SR).
Skupina D:
Rennes - Bergen 1:1 (0:1)
Branky: 88. Cheyrou z pen. - 23. Karadas. Rozhodčí: Lehner (Rak.). ČK: 90.+2 El Fakiri (Bergen).
Dinamo Záhřeb - Basilej 0:0
Rozhodčí: Gumienny (Belg.).
Skupina E:
Spartak Moskva - Leverkusen 2:1 (0:0)
Branky: 63. Pavljučenko z pen., 77. Mozart z pen. - 90+1. Freier. Rozhodčí: Jakobsson (Isl.).
Spartak: Pletikosa - Stranzl, Kováč, Geder, Ivanov - Mozart, Kaliničenko (87. Šiškin) - Titov, Torbinskij (83. Bojarincev) - Pavljučenko, Welliton (89. Dedura).
Leverkusen: Adler - Castro, Friedrich, Haggui, Sarpei - Vidal (81. Bulykin), Rolfes - Kiessling (81. Dum), Barbarez, Barnetta - Gekas (69. Freier).
Skupina F:
Bayern Mnichov - Bolton 2:2 (1:1)
Branky: 30. a 49. Podolski - 8. Gardner, 82. Davies. Rozhodčí: Jára (ČR).
Skupina G:
Hapoel Tel Aviv - Tottenham 0:2 (0:2)
Branky: 26. Keane, 31. Berbatov. Rozhodčí: Gilewski (Pol.). ČK: 25. Shish (Tel Aviv).
Aalborg - Anderlecht 1:1 (0:0)
Branky: 86. Lindström - 52. Wasilewski. Rozhodčí: Duhamel (Fr.).
Skupina H:
Galatasaray - Helsingborg 2:3 (1:2)
Branky: 45.+1 a 90.+1 Nonda - 30. Larsson, 39. Omotoyossi, 75. Andersson. Rozhodčí: Dean (Ang.)
Austria Vídeň - Girondins Bordeaux 1:2 (1:1)
Branky: 5. Kuljic - 45.+1 Šamach, 88. Wendel z pen. Rozhodčí: Proenca (Port.).

Reklama

Související témata: