Hlavní obsah

Spartu dovedla k vítězství morálka a střídající hráči

TOULOUSE

Fotbalisté pražské Sparty si v základní skupině Poháru UEFA připsali první body, ve francouzském Toulouse vyhráli 3:2. Trenér Michal Bílek byl rád, že sliby o otevřené partii jeho tým ve Francii splnil a zůstal ve hře o postup do další fáze soutěže. "Vstoupili jsme do zápasu velmi špatně a ustrašeně, 25 minut nám trvalo, než jsme zvedli hlavu," prohlásil kouč Sparty, podle kterého rozhodla morálka a také výkon střídajících hráčů.

Článek

Především Horváth dal hře řád a byl u dvou gólů. "Nechtěl bych chválit jenom jeho, ale při té třetí brance a předchozím břevnu se ukázala jeho genialita," pochválil záložníka Bílek, který stihl vidět i část odpoledního zápasu dalších soupeřů Spartaku Moskva s Leverkusenem. "Spartak hrál velmi dobře, čeká nás ještě pořádně těžký boj o postup," uvedl kouč s úsměvem na tváři.

Trenér Toulouse Elie Baup naopak svůj tým z postupových bojů již odepsal. "Zpočátku jsme hráli velmi dobře, ale od chvíle, kdy soupeř vyrovnal, jsme utkání nezvládali. Naše nezkušenost se projevila víc, než bychom chtěli a výsledkem je porážka, kvůli níž už jsme podle mě mimo hru o postup. Musíme se teď soustředit na francouzskou ligu," řekl Baup.

Pospěch se spoluhráčům omluvil

Na sparťanech bylo vidět, že je utkání stálo mnoho sil. Přesto v závěru dokázali zabojovat a po posledním hvizdu se radovali jako už dlouho ne. Kapitán Zdeněk Pospěch se v kabině všem spoluhráčům omluvil za hrubku před gólem na 2:2.

"Byla to jasně moje chyba, ale mám hroznou radost, že to nakonec dopadlo. Kluci to vzali, aby ne, když vezeme takové důležité vítězství," rozdával dobrou náladu letenský obránce, který ale ještě nechtěl myslet na to, jak může dopadnout příští klíčový souboj se Spartakem Moskva. "To je daleko, ale když jsme si tu možnost přiblížili, tak pro to uděláme všechno," řekl Pospěch.

Také gólman Tomáš Grigar zpytoval svědomí, při Pospěchově selhání i on měl máslo na hlavě. "Hrklo ve mně, podíval jsem se na hodiny a tam svítila 80. minuta. Naštěstí kluci nepřestali hrát dopředu a vyplatilo se nám to," liboval si brankář, kterému prý činil velké potíže především švédský kanonýr Elmander, autor prvního gólu. "Ale nebezpeční byli i záložníci, každou chvíli se pokoušeli o střelbu," uvedl Grigar.

Horváth: Byl to povedený výlet

Útočník Libor Došek splnil po čase opět svůj úkol: přišel na hřiště jako náhradník a vstřelil důležitý vedoucí gól. "Máme z toho vítězství velkou radost, určitě jsme si to za náš výkon zasloužili. V druhém poločase jsme soupeře už přehrávali. Bylo dobře, že jsme dokázali nejen vyhrát, ale i vstřelit tři branky a potvrdit střeleckou formu z posledních zápasů," řekl Došek. V posledních čtyřech duelech dali sparťané čtrnáct branek.

Hrdinou zápasu byl Pavel Horváth, který po zdravotní absenci odehrál necelou půlhodinu a připravil dva sparťanské góly. Situace při třetí brance hostů připomínala jeho trefu v Olomouci, kde dal gól z poloviny hřiště.

"Byl to povedený výlet, dokonce jsem ani nevěřil, že bych nakonec nastoupil. Ale jsem rád, že jsem se do toho dostal tak rychle a mohl být přínosem. Před tím mým břevnem jsem se podíval na brankáře, ale na rozdíl od Olomouce to nevyšlo. Naštěstí byl Kajo Kisel na správném místě," řekl Horváth novinářům.

Karol Kisel přiznal, že při Horváthově pokusu tušil, co chce zkusit. "A taky jsem viděl, že to může třeba brankář vyrazit, a tak jsem šel stále za míčem. Nakonec se ukázalo, že to bylo správné," zářil radostí.

Reklama

Související témata: