Hlavní obsah

O Evropě se mladoboleslavskému brankáři už ani nesnilo

MLADÁ BOLESLAV

Má ligových i mezinárodních zkušeností na rozdávání. Ale na jaře chytal jen v divizních Jirnách. „O zápasech v evropských pohárech už jsem ani nesnil,“ směje se Petr Pižanowski, brankář Mladé Boleslavi.

Článek

Když před necelým rokem skončil v řeckém Xanthi, vzal na půl roku zavděk působením v Jirnách. „Měl jsem nabídky z Kypru a z Řecka, jenže jsme čekali narození dítěte a já jsem nechtěl nechat ženu samotnou v Česku,“ vypráví Pižanowski.

Ve čtvrté nejvyšší soutěži čněl nad ostatní, prokazoval kvality. Bylo jasné, že v létě odejde. „V létě jsem měl namířeno do Budějovic. Pak se ozvala Mladá Boleslav a já jsem s ní podepsal smlouvu.“ V městě aut plnil olomoucký rodák roli dvojky. Až do utkání 13. kola v Plzni, kdy se zranil Miller.

Od té doby je Pižanowski jedničkou. Jinak tomu nebude ani dnes v druhém utkání skupiny C Poháru UEFA na hřišti švédského Elfsborgu. „Je to pro mě spíše oživení proti lize. Kdybych chytal celý život v divizi, asi by to bylo jiné. Ale já už jsem něco zažil,“ připomíná odchovanec Chválkovic, že si Pohár UEFA vyzkoušel už při dvou minulých štacích. Nejprve na Žižkově a později v Xanthi. Přesto se musí nachystat na jednu abnormalitu. Ve Švédsku se hraje na umělé trávě.

„Balón se chová jinak, má rychlejší odskok. Je to jako na sněhu. Ale já patřím ke generaci, která hrála na zmrzlé škváře, a proti té je umělá tráva super,“ culí se.

Reklama

Související témata: