Hlavní obsah

Sparta remizovala se Spartakem, v Leverkusenu bude muset bodovat

PRAHA

Fotbalisté Sparty Praha se v utkání proti ruskému Spartaku v rámci základní skupiny Poháru UEFA nedokázali prosadit. Sami však také neinkasovali, proto získali Pražané jeden bod za bezbrankovou remízu. Domácí sparťané měli zejména ve druhém poločase mnohem více ze hry a slavnějšího soupeře přehrávali. Tlak se jim ale nepodařil přetavit v branku. V příštím utkání v Leverkusenu bude tak muset bodovat.

Článek
Fotogalerie

Fotbalisté Sparty se chtěli pokusit v zápase se Spartakem navázat na předchozí vítězství v Poháru UEFA 3:2 ze hřiště francouzského Toulouse. Překvapivá výhra je vrátila po domácí prohře s Curychem do bojů o postup ze základní skupiny. V ligové generálce se ale Pražanům nedařilo, prohráli na brněnském trávníku 2:4. Trenéru Bílkovi chyběli zranění Hušek, Kóňa, Zeman a reprezentant Marek Kulič. Na soupisce naopak figuroval po zranění Martin Abraham. V brance dostal znovu důvěru Tomáš Grigar.

Ruský celek musel v Praze nastoupit s výrazně oslabeným hráčským kádrem. Trenéru Čerčesovi chybělo osm hráčů. Mezi nimi i český reprezentant Martin Jiránek a hrdina kvalifikačního zápasu Ruska s Anglií Roman Pavljučenko. Do zápasu nenastoupil ani druhý český reprezentant Radoslav Kováč, který nebyl ani mezi náhradníky. Hráči Spartaku nastoupili k soutěžnímu utkání po téměř třítýdenní pauze, ruská liga už totiž zná svého vítěze.

Pár tisícovek diváků na promrzlém letenském stadiónu sledovalo v první půli vyrovnaný fotbal. Mírnou převahu, hlavně ve středu hřiště, měli ale hosté. Oba týmy si v první půli vypracovaly po jedné gólové příležitosti. První střelou na bránu se ve čtvrté minutě prezentoval Kisel. Jeho rána ale chorvatskému brankáři v barvách moskevského celku Pletikosovi žádné starosti nenadělala.

Welliton nepotrestal Zabavnikovu chybu 

Do vyložené šance se dostal už v osmé minutě Welliton. K míči mu pomohla chyba Radoslava Zabavníka. Slovenský obránce podskočil míč, který se dostal k útočníkovi Spartaku, jeho střela ale skončila těsně nad Grigarovou brankou.

O čtyři minuty později zahrozili znovu domácí. Hezkou kombinaci začal špílmachr Horváth, který přenesl míč doprava na Slepičku. Následný centr našel Doška, jehož hlavička se však mezi tyče nevešla. V 15. minutě nebezpečně hlavičkoval i na druhé straně po rohovém kopu Dzjuba.

Největší sparťanskou šanci první půle spálil Rezek. Pražský celek založil rychlý brejk, na jehož konci centroval znovu z pravé strany Slepička. Míč doputoval právě až k na zadní tyči nabíhajícímu Janu Rezkovi, který však pouze napálil moskevského brankáře.

Do konce první půle stojí za zmínku jen osobní spor Tomáše Řepky s Dzjubou, který se snažil nafilmovat faul v pokutovém území a jeden z neukázněných fanoušků, který se světlicí v ruce přeběhl celou délku hřiště. Kvůli výtržnostem fanoušků v hostujícím sektoru ukončil rozhodčí Richards poločas o několik vteřin dřív.

Fanoušky Spartaku zpacifikovala policie 

O přestávce nastoupila na fanoušky Spartaku zásahová jednotka policie, která již před výkopem zápas vyhodnotila jako vysoce rizikový, a velkou část z nich vyhnala ze stadiónu. Z jejich sektoru se totiž téměř bez ustání ozývaly dělobuchy.

Druhá půle přinesla pohlednější fotbal. Oba týmy se snažily rozhodnout. Letná viděla útočný fotbal. V 54. minutě rozehrávali domácí standardní situaci z levé strany. Všichni očekávali centr do vápna, Sparta ale zahrála svůj tradiční signál. Míč se snesl ke Karolu Kiselovi, jeho zblokovaná rána však branku Spartaku minula.

O pět minut později si s obranou Sparty pohrál nejaktivnější muž ruského týmu Dzjuba. Ten obešel uvnitř trestného území i Grigara. Ve skórování mu zabránil Jiří Kladrubský.

V poslední půlhodině hry měli častěji míč na kopačkách Pražané, kteří zamkli svého ruského soupeře na jeho polovině. V 82. minutě běžel sám na brankáře Libor Došek a byl faulován soupeřem. Rozhodčí ale do své píšťalky nefoukl. Tlak Sparty sílil. Přesto ho nedokázali Pražané využít a tak si do tabulky připíší jeden bod za bezbrankovou remízu. V posledním utkání na hřišti německého Bayeru Leverkusenu tak bude muset letenský tým bodovat, aby měl šanci na postup do jarní fáze soutěže.

Sparta Praha - Spartak Moskva 0:0 (0:0)
Rozhodčí: Richards - King, Thomas (všichni Wal.). Diváci: 6 307
Sparta: Grigar - Pospěch, Řepka, Kadlec, Zabavník - Kisel, Horváth, Kladrubský - Slepička, Rezek (80.Limberský) - Došek. Trenér: Bílek.
Spartak: Pletikosa - Stranzl, Geder, Soava, Ivanov - Kovalčuk, Torbinskij, Titov, Dedura - Dzjuba (78.Prudnikov), Welliton (87. Baženov). Trenér: Čerčesov.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen