Hlavní obsah

Boleslav ve Švédsku ukázala vítězný obrat a dál sní o postupu

BORAAS

Fotbalisté Mladé Boleslavi ve čtvrtečním duelu Poháru UEFA otočili nepříznivě se vyvíjející zápas na hřišti švédského Elfsborgu a zvítězili 3:1. Domácí šli v prvním poločase do vedení po brance Mathiase Svenssona, ale Boleslav ve městě Boraas góly střídajícího Táborského, Mendyho a Voříška strhla výhru na svoji stranu. Domácí ještě za stavu 1:0 neproměnili penaltu. Středočeši tak mají první výhru ve skupině C a udrželi naději na postup. Ve středu 5. prosince se doma utkají s AEK Atény.

Článek

Boleslav si na sever Evropy přijela pro uchování naděje na účast v jarních pohárových bojích a hostům v bílých dresech v Boraas Areně jen pár minut trvalo, než odhodili ostych a na umělém trávníku měli díky aktivnímu pojetí chvílemi nad soupeřem navrch. Středočeši se mohli spolehnout i na kapitána Matějovského, který už v osmé minutě od levé čáry uvolnil Vaněčka, ovšem ten svoji pohárovou premiéru v základní sestavě brankou neoslavil a pálil jen do gólmana Wilanda.

Třetí brankář švédské reprezentace ovšem v 17. minutě už jen bezmocně přihlížel, jak se výborně zahraný centr Voříška po trestném kopu odráží od tyče na brankovou čáru, kde jej vzápětí ukryl v náručí. Nažhavení hosté pak zahrozili volejem Vaněčka a další akcí Matějovského, jenž ovšem na hranici vápna prováhal ideální okamžik na zakončení.

Domácí, kteří nevýrazným výkonem z úvodu naznačili, proč doma nevyhráli od srpna soutěžní zápas, se ale po půlhodině nečekaně rychle dostali z úvodního útlumu. A Boleslav dostala těžkou ránu. Záložník s japonskými kořeny Ishizaki se na pravé straně probil přes dva zadáky hostů, jeho ostrý centr stoper Procházka nechtěně nasměroval na svojí branku, a přestože brankář Pižanowski ještě míč vytáhl, dorážející Mathias Svensson pohodlně zamířil pod břevno.

Naděje na zvrat udržel chycenou penaltou Pižanowski

Od té doby loňský mistr Švédska na hřišti vládl. Hvězdný záložník Svensson, jehož gól na mistrovství světa 2002 ze skupiny vyřadil favorizovanou Argentinu, svojí dělovkou pořádně vystrašil Pižanowského a ve třetí minutě nastavení prvního poločasu si hosté vybrali další porci štěstí. Hrdlička v pokutovém území stáhl útočníka Keena, ovšem Pižanowski těsně před poločasem skokem k pravé tyči penaltu Ishizakiho vystihl a jeho zákrok hostům vdechl naději do druhého dějství.

Kouč Ščasný o přestávce sáhl hned ke dvěma změnám, když stáhl mladíky Vaněčka s Řezníčkem a nasadil do hry Táborského s Kalinou. Na chvíli se zdálo, že hosté vykročí za vyrovnáním, jenže Rajnoch svojí hlavičku po rohu Voříška namířil těsně nad břevno. A vzápětí mohlo být po boleslavských nadějích: Karlsson zpoza vápna vypálil levačkou k tyči a Pižanowski dalším skvělým zákrokem dokázal, že bude plnohodnotnou náhradou za zraněnou jedničku Millera.

Obrat odstartoval Táborský

Českému týmu se podařilo něco podobného jako Elfsborgu, který náhle udeřil v první půli. V 67. minutě, kdy se zdálo, že hosté prožívají nejhorší okamžiky zápasu, z levé strany odcentroval Kysela a střídající Táborský zády k brance přesnou hlavičkou skvěle zamířil do spodního rohu Wilandovy brány.

To ale ze strany hostujícího celku zdaleka nebylo všechno. Vyrovnání Mladou Boleslav patřičně nažhavilo a jedenáct minut před koncem Elfsborg knokautovala dalším direktem. Matějovský ve středu pole vyhrál souboj se Svenssonem, Voříšek po jeho pasu ve skluzu nacentroval před branku a dobíhající Mendy i s kusem štěstí doklepl míč do branky.

Ve čtvrté minutě nastavení Elfsborg přišel o zbytky nadějí: Voříšek s pomocí břevna svůj trestný kop nasměroval do branky a hosté mohli rozpoutat radostný rej. Elfsborg tak po minulém debaklu ve Fiorentině zřejmě přišel o postupové šance, naopak Středočeši své šance výrazně zvýšili.

IF Elfsborg - FK Mladá Boleslav 1:3 (1:0)
Branky: 31. M. Svensson - 67. Táborský, 79. Mendy, 90+4. Voříšek. Rozhodčí: Kelly - McGrath, McDonell (všichni Ir.). ŽK: Andersson - Voříšek, Řezníček, Hrdlička, Procházka, Táborský. Diváci: 3631.
Elfsborg: Wiland - Andersson, Augustsson, Björck (84. Bajrami), Karlsson - Ishizaki, A. Svensson, Ilola (70. Avdic), Mobäck - Keene (75. Berglund), M. Svensson. Trenér: Haglund.
Mladá Boleslav: Pižanowski - Voříšek, Procházka, Kopic, Hrdlička - Kysela (90. Poláček), Rajnoch, Matějovský, Vaněček (46. Kalina) - Řezníček (46. Táborský), Mendy. Trenér: Ščasný.

Reklama

Související témata: