Hlavní obsah

Policisté zasáhli proti ruským fotbalovým fanouškům

PRAHA

Policisté museli ve čtvrtek večer zasáhnout na stadiónu pražské Sparty proti fanouškům Spartaku Moskva. Oba celky se střetly v letenské Axa aréně v utkání základní skupiny Poháru UEFA. Důvodem poločasového zásahu policie v sektoru hostí bylo použití několika petard a světlic, a následného napadení pořadetelů. Podle mluvčího pražského klubu Jakuba Otavy bylo zraněno deset pořadatelů a šest fanoušků Spartaku. Zatčeno bylo deset fanoušků hostujícího týmu, z toho osm přímo na stadiónu.

Článek

O tom, že utkání nebude vůbec jednoduché pro pořadatelskou službu a zasahující policisty napověděl již samý začátek zápasu, když mezi sparťanskou stoperskou dvojici Řepka Kadlec přiletěla přes celé hřiště světlice ze sektoru fanoušků Spartaku Moskva. Hračům se naštěstí nic nestalo.

V závěru prvního poločasu se podařilo jednomu z hostujících rowdies přelézt plot a vběhnout i se světlicí na hřiště. Pořadatelská služba se jej marně snažila zastavit. Povedlo se jí to až když příznivec moskevského klubu provokativně přeběhl celou délku hřiště až ke spartaňskému kotli. To ohodnotili fanoušci hostujícího týmu velkým aplausem.

Delegát UEFA ohodnotil zákrok policie za adekvátní

Stejným způsobem na tuto situaci už jistě nereagovali zástupci Sparty, kteří se za nedostatečnou službu budou s určitostí zodpovídat. "Tento incident bude mít jistě nějakou dohru, v tuto chvíli nejsem schopen říct jakou," reagoval tiskový mluvčí Sparty s tím, že škoda způsobená hostujícími příznivci není ještě známa, jelikož se bude muset počkat na úplné vyčištění jejich sektoru.

Další fanoušci moskevského týmu začali o přestávce na plochu házet dělobuchy a světlice. Na tribunu proto vběhli těžkooděnci a začali společně s pořadateli fanoušky Spartaku vytlačovat do horních řad. Ty nejagresivnější se snažili dostat až na ochoz. "Delegát UEFA ohodnotil zákrok policie proti fanouškům Spartaku za opodstatněný a adekvátní," řekl po utkání novinářům Otava.

Incident si vyžádal deset zatčených

„V přestávce mezi poločasy fotbalového zápasu Sparta Praha - Spartak Moskva došlo k incidentům ze strany ruských fanoušků, kteří na stadiónu použili nedovolenou pyrotechniku a dopouštěli se výtržností. Došlo i k fyzickému napadání pořadatelské služby, proto zakročili přiměřeným způsobem policisté a vyprovodili několik desítek fanoušků z jejich sektoru,“ řekl pro Sport.cz mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Podle mluvčího Sparty Jakuba Otavy bylo šest fanoušků východního celku při potyčkách zraněno, deset dalších policie zatkla. Nepokoje se poté přenesly i před stadión. Policisté monitorují v ulicích Prahy větší skupiny agresivních fanoušků.

Existují spekulace, že by radikální fanoušci Spartaku mohli využít nedělního ligového zápasu mezi Baníkem Ostrava a právě pražskou Spartou k tomu, aby se společně s rowdies Katowic a Baníku spojili proti sparťanským chuligánům.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články