Hlavní obsah

Sparta nehodlá připustit čekání na zázrak

Radek Malina (Leverkusen)Právo

Řežba o všechno čeká ve čtvrtek na Spartu Praha při posledním zápase letošního roku v Poháru UEFA: aby český mistr postoupil stoprocentně do jarních bojů soutěže, musí vyhrát v Leverkusenu. Pokud svěřenci Michala Bílka v Německu získají jen bod, šance na postup bude malá.

Článek

„Čekají nás dva poslední zápasy podzimu. V Leverkusenu a s Plzní. Je potřeba najít zbytky sil a morálky. Podle úspěchu v těchto duelech se odvine hodnocení podzimu. A pokud chceme na evropské scéně přežít zimu, musíme vyhrát,“ prohlásil Michal Bílek, trenér Sparty.

Ta totiž do posledního 5. kola skupiny E nezasáhne a v případě remízy v Německu bude odkázána do role čekatele na výsledky z dalších utkání. „I remíza dává naděje, ale šance na postup velká nebude. Bylo by to jen čekání na zázrak, což nehodláme připustit,“ řekl Bílek.

Vedení mu po nezdaru v předkole Ligy mistrů dalo za cíl postup do čtvrtfinále Poháru UEFA. To znamená uspět nyní, a pak ještě dvakrát ve vyřazovacích kolech. „Necítím ze strany Sparty zvýšený tlak. Ale samozřejmě vím, že jsme si dali za cíl hrát Pohár UEFA i na jaře,“ usmíval se Bílek. „Ve čtvrtek hodláme tento plán naplnit,“ pronesl odhodlaně.

Věří v lepší koncovku

Ale Spartu čeká v Leverkusenu tým s velkou formou. Poslední čtyři zápasy v německé lize vyhrál, dal 13 branek a je 4. v bundeslize. „Doma jsou velice silní. V ofenzivě mají obrovskou kvalitu. Ale budeme-li hrát zodpovědně a koncentrovaně, můžeme vyhrát. Brejky a rychlý přechod do útoku by mohly dělat soupeři problémy,“ hledal recept Bílek.

Vycházet hodlá zejména z výkonu v 2. poločase domácího utkání se Spartakem Moskva. „Ten je na stejné úrovni jako Leverkusen. A proti ruskému týmu jsme v druhé půli byli jasně lepší. Jen jsme nedali velké šance, koncovka nás trápí. Věřím, že se probudíme,“ přál si Bílek.

Před středečním tréninkem, zcela ignorovaným německými médii, v deštěm skrápěné BayAreně připustil Bílek, že zvolí variantu s jediným klasickým hrotem. Úvod lehké přípravy Sparty sledoval i zraněný útočník Leverkusenu Michal Papadopulos, který se pozdravil s bývalými ostravskými kumpány Pospěchem a Matušovičem. Bývalý forvard Baníku do zápasu určitě nezasáhne, v kádru Sparty je naopak fit po chřipce Došek, problémy s kolenem odezněly po injekci u Limberského.

Zápas začíná v 18.15 hodin, hlavním rozhodčím je Angličan Martin Atkinson, přímý přenos vysílá německá ZDF, vstupy z 2. poločasu přinese Radiožurnál. Na Sport.cz budete moci sledovat on-line reportáž.

Předpokládané sestavy
Leverkusen: Adler - Castro, M. Friedrich, Haggui, Sarpei - Ramelow, Rolfes - Schneider, Barbarez, Barnetta - Kiessling.
Sparta: Grigar - Pospěch, Řepka, Kadlec, Limberský - Kisel, Horváth, Kladrubský - Rezek, Slepička - Došek.

Reklama

Související témata: