Hlavní obsah

Zraněný Papadopulos: Snad stihnu Curych

Druhým rokem bojuje český fotbalový útočník Michal Papadopulos o místo v sestavě Bayeru Leverkusen. Momentálně čtvrtý tým německé bundesligy nastoupí ve čtvrtek večer (v 18.15 hodin, vysílá ZDF) proti Spartě Praha v Poháru UEFA. Odchovanec ostravského fotbalu do utkání zasáhnout nemůže, proto mohl vybraným českým médiím poskytnout exkluzivní rozhovor po dnešním dopoledním tréninku.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Michal Papadopulos (na archivním snímku ještě v dresu Baníku Ostrava).

Článek

Jak významný pro Leverkusen je dnešní zápas se Spartou?

Hrozně. Je to pro nás zápas roku. Vedení dalo za cíl dojít v Poháru UEFA hodně daleko, plány jsou smělé. Kdybychom měli z evropské soutěže vypadnout, bylo by zřejmě v kabině dusno.

Vyptával se vás trenér Skibbe na pražský tým?

Párkrát se zeptal na mé poznatky, ale nijak dramaticky jsme to neřešili. Máme dost odborníků, kteří připravili informace o soupeři. Nějaké podcenění nepřichází v úvahu. Já jsem říkal, že Sparta je nejlepší tým v Česku. Momentálně má možná trošku nestabilní výkonnost, ale její kvalita je ohromná. Já znám spoustu kluků z mládežnických reprezentací a vím, že mají velkou kvalitu.

Vy k zápasu se Spartou Praha nastoupit nemůžete. Co přesně vás trápí?

Doléčuji si zranění natrženého stehenního svalu. Nejprve to vypadalo na dva týdny. Jenže léčení trvalo o týden déle, pak jsem návrat uspěchal, zranění se obnovilo a vše se protáhlo na současných šest týdnů.

V úvodu sezóny jste se těšil přízni trenéra a pravidelně do zápasů nastupoval. Jak moc mrzí zdravotní patálie z tohoto pohledu?

Hodně. Protože už v létě jsem byl rozhodnutý odejít. Ale zůstal jsem, vydařila se mi letní příprava, trenér mi věřil a já začal hrát. Tři měsíce bylo všechno super. Vážně se vše vyvíjelo velmi dobře. Ale to zranění mě přibrzdilo. A po tak dlouhé pauze se moje postavení může pochopitelně změnit.

Budete ještě fit pro závěr podzimu?

Zbývají nám bundesligové zápasy s Hansou Rostock a v Brémách, pak ještě Pohár UEFA v Curychu. Možná bych mohl nastoupit tam, pokud bychom měli jistý postup do jarní fáze soutěže. Ale jisté to není. Už netrpělivě vyhlížím začátek zimní přípravy. Od čtvrtého ledna se do toho vrhnu a věřím, že si místo vybojuji.

Naznačil vám trenér Skibbe, jestli s vámi počítá?

Není zrovna moc komunikativní typ. Ale má u hráčů obrovský respekt. Krátce po zranění jsme spolu hovořili. Řekl mi, abych nic nevzdával, pracoval na sobě a tvrdil, že šanci určitě dostanu. Tak uvidíme.

Změnu působiště tedy zatím neplánujete?

Mám smlouvu ještě na rok a půl. Pochopitelně bude záležet na okolnostech, nechci odcházet. Ale současně nehodlám jen vysedávat na lavičce nebo na tribuně. Máme mladý kádr, který má kvalitu a já v Leverkusenu cítím velkou perspektivu.

V Leverkusenu působíte druhou sezónu. Jak se vám v Německu žije?

Hlavně začátek byl těžký. Především kvůli řeči. Když nerozumíte, je všechno strašně složité. Ale po třech měsících jsem základní věci chápal a dokázal i odpovědět, po půl roce jsem mluvil bez problémů. Člověk má pak život jednodušší. V kabině se můžete bavit s ostatními, rozumíte vtipům. Já jsem navíc člověk, který potřebuje hodně mluvit, jsem komunikativní. Vážně se mi ulevilo. Život je teď tedy mnohem snadnější než v začátku. Cítím se v Leverkusenu vážně dobře.

Reklama

Související témata: