Hlavní obsah

Sparta prohrála v Leverkusenu a v Poháru UEFA končí

LEVERKUSEN

Fotbalisté pražské Sparty ve čtvrtek prohráli v německém Leverkusenu 0:1 a letošní ročník Poháru UEFA už pro ně skončil. Klub, jehož ambicí bylo alespoň čtvrtfinále, se s evropskou pohárovou soutěží rozloučil ještě před dohráním základních skupin. Ve skupině E patří českému mistru čtvrté místo, což je první nepostupová příčka. Osud Sparty ještě zpečetila výhra Spartaku Moskva nad Curychem.

Článek

Jistotu postupu do dalších bojů v Poháru UEFA zajišťovala pražské Spartě pouze výhra na hřišti Bayeru Leverkusen, v případě dělby bodů by Pražané museli doufat v zaváhání německého celku na půdě FC Curych. Sparta byla před svým posledním letošním vystoupením v pohárové Evropě na třetím, postupovém místě. Leverkusen jen o jednu příčku zpět, zato s utkáním ve Švýcarsku k dobru. Letenští se po prohře s Curychem dokázali vrátit do bojů o postup díky výhře v Toulouse a remíze se Spartakem Moskva.

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí. První gólová šance se

však zrodila na opačné straně. V osmé minutě se agilní Pospěch dostal po průniku na pravém křídle k centru na Doška, před kterým na poslední chvíli odvracel Castro. Jeho hlavičku zastavila až tyčka domácí branky. To však bylo ze strany Sparty na delší dobu vše.

Otěže převzal Leverkusen, jehož hráči měli v prvním poločase územní převahu a častěji se snažili o zakončení. Jejich střelecké pokusy ze střední vzdálenosti však brankář Grigar dokázal zneškodnit, stejně tak pokus Freiera ze 34. minuty po sólu přes polovinu hřiště.

Konec poločasu patřil Spartě

Hosté se začali osmělovat až ke konci poločasu. Nejprve ve 36. minutě dokázal Došek ve vápně obehrát dva obránce Leverkusenu, jeho centr však Rezek v akrobatické pozici netrefil. V samotném závěru prvního dějství vystřelil ze 16 metrů Slepička, jeho střelu však gólman Adler vyrazil pouze před sebe. Následný pokus o dorážku však zastavil nesprávně odmávaný ofsajd.

Obraz utkání se nezměnil ani po změně stran, hráči německého celku byli stále aktivnější a drželi balón na svých kopačkách. Šance se však opět naskytla Spartě, po nedorozumění obránce Hagguiho a brankáře Adlera se k míči málem dostal Slepička. V 60. minutě musel předčasně pod sprchy kapitán Leverkusenu Ramelow, když udeřil rukou Slepičku do obličeje.

Sparta poté výrazně ožila a snažila se přiklonit vítězství na svou stranu. Nejvýraznějším hráčem letenských byl Pospěch. Ten se v 64. minutě dostal ke střele z 20 metrů, avšak těsně minul pravou tyč německé branky. Minutu nato získal balón ve vápně Slepička, Doškovi k jeho přihrávce chyběl krok.

Naděje pohřbil Friedrich 

Domácí se ale nevzdali a po rohovém kopu ze 71. minuty otevřel skóre zápasu Friedrich. V tu chvíli byla Sparta na čtvrtém, nepostupovém, místě ve skupině Poháru UEFA. Leverkusen se na zbytek zápasu zatáhl a bránil hubené vedení. Pražané se sice snažili, ale výraznější příležitost si nevypracovali. Nejslibněji se jevila střela Matušoviče, která však skončila vysoko nad brankou.

Po výsledku 0:1 je Sparta vyřazena. Hráči tak nesplnili cíl vedení, kterým byl postup do základní skupiny Ligy Mistrů, nebo jarní boje v Poháru UEFA. Nejbližší dny ukáží, zda to povede k represím ze strany Křetinského a spol.

Bayer Leverkusen - Sparta Praha 1:0 (0:0)
Branka: 71. Friedrich. Rozhodčí: Atkinson - Sharp, Matadar (všichni Anglie). ŽK: Castro, Barnetta - Kisel, Rezek. ČK: 60. Ramelow (Leverkusen). Diváci: 17 771.
Leverkusen: Adler - Castro, Friedrich, Haggui, Sarpei - Freier (66. Schneider, 84. Greško), Barnetta, Ramelow, Rolfes - Gekas (78. Sinkiewicz), Kiessling. Trenér: Skibbe.
Sparta: Grigar - Pospěch, Řepka, Kadlec, Zabavník (89. Brezinský) - Kisel, Kladrubský, Horváth - Slepička, Rezek (72. Matušovič) - Došek. Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: