Hlavní obsah

V Poháru UEFA postupuje Bayern i Anderlecht

PRAHA

Prvních dvanáct postupujících do jarní části Poháru UEFA je známo po středečních osmi utkáních v základních skupinách. Vynikající formu ukázala obě německá mužstva. Bayer Leverkusen nasázel do sítě Curychu pět branek. Bayern Mnichov pak vyprovodil ze hřiště řecký Aris Soluň šestigólovým výpraskem. Čeští hráči v dresu Anderlechtu Zítka a Polák i po prohře v Getafe postupují.

Článek

Ve skupině E již byla situace rozhodnuta. Postup si s předstihem zajistily týmy Leverkusenu, Curychu a Spartaku Moskva. Na čtvrté nepostupové příčce skončila pražská Sparta, která měla již všechny zápasy odehrané a čtyři získané body na postup nestačily. Hrálo se tak pouze o konečné umístění. Bayer Leverkusen přijel do švýcarského Curychu řádně nabuzen a už ve 22. minutě vedl po gólech Greska a Bulykina 2:0. Pět minut po přestávce zvyšoval na 3:0 Barnetta. V padesáté osmé minutě, to po druhém zásahu Bulykina bylo již o čtyři branky. Na konečných 5:0 upravil v 80. minutě Kiessling.

Ve druhém utkání přijel na hřiště francouzského Toulouse moskevský Spartak. O první branku se postaral ve 41. minutě domácí Santos. Stejný hráč zvyšoval na rozdíl dvou gólů v 52. minutě. Spartaku se podařilo snížit po hodině hry zásluhou Dzyuby ze značky pokutového kopu. Ani tři body však Toulouse k postupu nestačily. Na první místo ve skupině se tak dostal Leverkusen, z druhého místa postupuje Spartak Moskva a ze třetího Curych.

Mnichov vstřelil šest branek 

Další německý účastník Poháru UEFA Bayern Mnichov ve skupině F potřeboval k jistotě postupu porazit na domácím hřiště Aris Soluň. Ke třem bodům nasměroval bavorský velkoklub čtyřmi zásahy italský kanonýr Luca Toni. Další branku vstřelil Lell a na konečných 6:0 upravil v 81. minutě Lahm.

Ve druhém utkání přivítala Braga Crvenou Zvezdu Bělehrad. V zápase předposledního s posledním měl portugalský tým šanci postoupit jen v případě zisku plného počtu bodů. Tomuto cíli se přiblížili v 11. minutě, kdy skóre otevřel domácí Linz. Další branku domácích přidal v 66. minutě Wender a portugalský tým se tak mohl radovat. Třemi postupujícími ze skupiny F jsou mužstva Bayernu, Boltonu a Bragy.

Anderlecht i přes prohru postoupil 

Ve skupině G se k postupujícímu Tottenhamu připojila mužstva španělského Getafe a belgického Anderlechtu. Getafe přivítalo Anderlecht Brusel, jehož barvy hájí brankář Daniel Zítka a záložník Jan Polák. Ve 4. minutě se do vedení dostali zásluhou Hernandeze hráči Getafe. Čtvrtá minuta byla gólová i ve druhém poločase, o zvýšení náskoku a pojištění postupového výsledku se postaral Celestini. Na konečných 2:1 snížil Théréau.

Další střetnutí v této skupině se odehrálo v izraelském Tel Avivu, kde se domácí Hapoel utkal s Aalborgem. Hosté poslal do vedení ve 27. minutě Risgrld, těsně před koncem první půle však vyrovnal Júnior. Skóre se opět měnilo 4 minuty po přestávce a postaral se o to hostující Jakobsen, když proměnil pokutový kop. Na 3:1 pro Aalborg upravil v 66. minutě Enevoldsen.

Bordeaux neztratilo ani bod 

Ve skupina H byli známi dva postupující ještě před posledním hracím dnem. Jistotu mělo Bordeaux a Helsingborg. Francouzské mužstvo zatím procházelo skupinou bez zaváhání a k poslednímu zápasu přijelo do řeckého Panionisu. Athéňané byli před tímto utkáním na třetím místě pouze o bod před Galatasarayem Istambul. Ukazatel skóre se poprvé měnil v páté minutě, když penaltu proměnil Djebbour. Čtvrt hodiny na to zvýšil Markos, ještě do přestávky však snížil Cavenaghi. O vyrovnání se postaral v 74. minutě Tremoulinas. Dokonalý obrat zařídil čtyři minuty před koncem hostující Moimbé.

Ve druhém utkání diváci branku neviděli a tak postupují týmy Bordeaux, Helsingborgu a Galatasaray.

Skupina E:
FC Curych - Leverkusen 0:5 (0:2)
Toulouse - Spartak Moskva 2:1 (1:0).
Skupina F:
Braga - CZ Bělehrad 2:0 (1:0)
Bayern Mnichov - Aris Soluň 6:0 (2:0).
Skupina G:
Getafe - Anderlecht 2:1 (1:0)
Hapoel Tel Aviv - Aalborg 1:3 (1:1).
Skupina H:
Panionios Atény - Bordeaux 2:3 (2:1)
Galatasaray - Austria Vídeň 0:0

Reklama

Související témata: