Hlavní obsah

Pohár UEFA: Šírlův Zenit porazil Villarreal, Polák zavelel k obratu v Bruselu

PRAHA/PETROHRAD

Ve středu večer nabídlo 3. kolo Poháru UEFA fanouškům hned deset zápasů. Mistrovský Zenit Petrohrad s Radkem Šírlem v základu porazil doma aktuálně třetí tým španělské ligy Villarreal 1:0. Fotbalisté Werderu neměli velké potíže s Bragou. Na domácím hřišti vyhráli jasně 3:0. Jan Polák pomohl gólem k obratu svého Anderlechtu proti Bordeaux. Na jeho gól ze 76. minuty navázal Mpenza v 90. minutě a stanovil konečný výsledek na 2:1.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Jan Polák (druhý zprava) slaví se svými spoluhráči vstřelenou branku.

Článek

Jan Polák byl hrdinou domácího Anderlechtu. Jeho gól ze 76. minuty utkání proti Bordeaux znamenal dokonalý zvrat. Ještě před ním se sice hostům podařilo vstřelit první gól zápasu. Postaral se o něj Jussie z penalt. Ovšem domácí Mbo Mpenza zajistil gólem z poslední minuty zápasu důležité domácí vítězství.

PSV Eindhoven porazil Helsingborg 2:0. Góly z prvního poločasu znamenaly vytvoření si dobré pozice do odvety. Hostům příliš nepomohla útočná akvizice Henrik Larsson. On ani jeho spoluhráči nedokázali najít skulinu do sítě Gomese v brance PSV.

Radoslav Kováč byl u smutného vystoupení svého Spartaku na hřišti francouzské Marseille. Domácí třemi góly v druhém poločase rozhodli o jasné výhře svého týmu v poměru 3:0. Český fotbalista si navíc v utkání připsal žlutou kartu.

Šírl byl u vítězství Zenitu

S jedenáctkou na zádech nastoupil do prvního jarního duelu Poháru UEFA v domácím dresu také český fotbalista Radek Šírl. Bývalý hráč Sparty a Bohemians viděl na hřišti v prvním poločase více šancí svých spoluhráčů. Ať už pokus Pogrebňjaka nebo Tymoščuka z prvních deseti minut nebo šance Fajzulina z 27. minuty nenašly cestu za záda brankáře Villarrealu Diega Lópeze.

Radost do hlediště přinesla akce z druhého poločasu, konkrétně v 63. minutě to byl opět Pogrebňjak, který dokázal využít zaváhání hostujícího brankáře Diega Lópeze. Ten se chystal vyrazit centrovaný míč Aršavinem, ovšem nedosáhl na něj a petrohradský útočník Pogrebňjak už měl lehkou práci dopravit míč do prázdné branky. Slovenský brankář Čontofalský zůstal jen na lavičce domácího celku.

V Aténách góly až ke konci

V dalším zápase se střetl turecký Galatasary, který v domácím prostředí přivítal německý Bayer Leverkusen. Narozdíl od utkání v Petrohradě, tady se fanoušci nedočkali ani jedné branky. Galatasaray mělo největší příležitost ke vstřelení branky ve třetí minutě nastavení. Brankář Leverkusenu Adler neudržel ve svém náručí střelu Ümita Karana a další dorážející hráč instabulského týmu mířil nad branku.

Utkání v Aténách bylo z gólového pohledu zajímavé až v posledních třech minutách. Domácí AEK hostilo španělské Getafe. Hostující lavička vyskočila radostí čtyři minuty před koncem, o což se postaral De La Red. Ten střelou levačkou v pokutovém území hostí nedal šanci chytajícímu Morettovi v brance AEK. Netrvalo dlouho a Blanco ve čtvrté minutě nastavení rozhodl dělbě bodů pro oba týmy.

Brémy bez problému

Everton si vypracoval velice dobrou pozici do odvety, jelikož na hřišti Brann Bergenu 2:0. Nejprve se v 59. minutě trefil Leon Osman. Rozhodující pojistku přidal dvě minuty před koncem Victor Anichebe.

Brémy si v domácím zápase s Bragou vytvořily dostatečný náskok již v prvním poločase. Na rychlou branku Nalda z 5. minuty navázal o 22 minut později Daniel Jensen. Domácí si po zbytek utkání náskok hlídali a soupeř jej nedokázal zdramatizovat. Naopak, byli to opět domácí, kteří se radovali ze vstřeleného gólu, Hugo Almeida stanovil konečné skóre na 3:0 ze značky pokutového kopu.

3. kola Poháru UEFA:
Zenit Petrohrad - FC Villarreal 1:0 (0:0)
Branka: 63. Pogrebňak
Galatasaray Istanbul - Bayer Leverkusen 0:0
AEK Atény - Getafe 1:1 (0:0)
Branky: 90.+4 Blanco - 86. De la Red
Brann Bergen - FC Everton 0:2 (0:0)
Branky: 59. Osman, 88. Anichebe
Werder Brémy - Sporting Braga 3:0 (2:0)
Branky: 4. Naldo, 27. Jensen, 90.+4 Almeida z pen.
PSV Eindhoven - Helsingborg 2:0 (2:0)
Branky: 7. Simmons z pen., 33. Lazovič
Olympique Marseille - Spartak Moskva 3:0 (0:0)
Branky: 62. Cheyrou, 68. Taiwo, 79. Niang
RSC Anderlecht - Girondins Bordeaux 2:1 (0:0)
Branky: 79. Polák, 90.+5 Mpenza - 69. Jussie z pen.
Glasgow Rangers - Panathinaikos Atény 0:0
Sporting Lisabon - Basilej 2:0 (1:0)
Branky: 8. a 58. Vukcevic.

Reklama

Související témata: