Hlavní obsah

Brémy oslavují penaltového hrdinu brankáře Wieseho

PRAHA

Tři chycené penalty během čtyř dnů udělaly z fotbalového brankáře Tima Wieseho hrdinu německých Brém. Šestadvacetiletý gólman nejprve v nedělním ligovém šlágru na hřišti Bayernu Mnichov vychytal ostrostřelce Luku Toniho a zazářil i ve středečním utkání třetího kola Poháru UEFA proti portugalské Braze, které zneškodnil dokonce dva pokutové kopy.

Článek

Wiese se právem stal oslavovaným hrdinou, na jasné výhře Werderu 3:0 nesl hlavní podíl. "Wiese to udělal fantasticky. Obě chycené penalty byly velmi důležité, Tim nás podržel, když jsme potřebovali. A nebylo to jen při těch pokutových kopech, nýbrž po celý zápas," chválil svého brankáře domácí trenér Thomas Schaaf.

Brankářský čaroděj si středeční večer užíval. "Je to skvělý den pro mě i pro mužstvo. Dvě penalty, to se mi ještě nestalo. Vlastně jednou jsem v Kaiserslauternu také chytil dvakrát pokutový kop, jenže to bylo při penaltovém rozstřelu," zavzpomínal Wiese, kterému přinesla štěstí změna taktiky. "Mám zbrusu nový trik při chytání penalt, ale byl by nesmysl, abych ho teď vyzradil. Snažím se do poslední chvíle zůstat na čáře, to je vše," prohlásil gólman.

Nejprve si na něm v desáté minutě vylámal zuby Roland Linz, za chvíli neuspěl střelou k levé tyči ani Jorginho. Wiese však o odpískaných penaltách hodně pochyboval. "V prvním případě tam asi kontakt byl, ale nebylo to na penaltu. Zato v tom druhém si snad rozhodčí dělal legraci. Útočník na mě ležel a oba jsme se snažili zvednout. On to přihrál a spadl. Jak tohle může být penalta?" podivoval se Wiese.

Nad výroky sudího se pozastavili i zklamaní hosté. "Musím přiznat, že penalta to opravdu nebyla. Dotek tam nebyl, ale rozhodčí nám to daroval. Měli byste dát gól, když dostanete v takovém zápase penaltu," kál se neúspěšný exekutor Linz.

Zítka na penaltu Bordeaux nedosáhl

Také v Bruselu došlo na střelbu z hranice jedenácti metrů. Český reprezentační brankář v barvách domácího Anderlechtu Daniel Zítka ale na penaltu v podání Jussieho z Bordeaux nedosáhl. "Ta penalta nás pořádně srazila, po tom průběhu utkání to byl docela frustrující úder. Nakonec jsme ale naši frustraci využili pozitivně a vývoj otočili," pochvaloval si Zítka.

Obrat načal povedenou trefou jeho krajan záložník Jan Polák a dokončil v páté minutě nastavení Mpo Mpenza. "Vítězství nám dodalo fantastické pocity. Ukázali jsme bojovného ducha. Když budeme v odvetě dobře organizovaní, můžeme uspět. Oni budou muset vyhrát. Potřebujeme se pokusit ve Francii vstřelit gól, útok bude tou nejlepší obranou," uvažoval český gólman.

Zatímco Bordeaux bude muset o účast v dalším kole pořádně bojovat, v Marseille už pomalu slaví postup. Francouzský velkoklub v září vyměnil trenéra a nový muž na lavičce Belgičan Eric Gerets mužstvo opět naladil na vítěznou vlnu. Olympique v lize z posledních dvanácti utkání prohrál jediné a rostoucí formu potvrdil i v Poháru UEFA proti Spartaku Moskva.

Gerets měl na paměti i finále ze sezóny 1998/99

"Ještě jsme ale neprošli dál. Spartak bude doma hrát na rychlý gól, může se zvednout a ještě pořádně zahrozit," varoval Gerets a zřejmě měl na paměti i finále ze sezóny 1998/99, kdy Marseille v moskevských Lužnikách podlehlo italské Parmě 0:3. Takový výsledek by za týden znamenal prodloužení. "Doufám, že se toho tentokrát vyvarujeme," dodal belgický kouč.

Skvělé časy prožívá anglický Everton. Do historie liverpoolského klubu se ve středu zapsal trenér David Moyes, který jako první dokázal s týmem vyhrát šest zápasů v evropských pohárech. Na hřišti norského šampióna Brannu Bergen ho potěšil především výkon v druhé půli. "Jsem především nadšený, jak jsme zlomili vývoj utkání. Věděli jsme, že se musíme zlepšit, protože v první půli nám chyběl pohyb a rychlejší přihrávky," uvedl kouč aktuálně čtvrtého celku Premier League.

Reklama

Související témata: