Hlavní obsah

Rozjetý Tottenham uhájil na Slavii vedení a je blízko k postupu

PRAHA

Malé šance na postup mají po prvním utkání 3. kola Poháru UEFA fotbalisté pražské Slavie. Sešívaní prohráli s anglickým Tottenhamem 1:2 a v odvetě za týden tak potřebují v Londýně vstřelit minimálně dvě branky. Góly Kohoutů zařídilo produktivní duo útočníků Berbatov - Keane, snižoval Střihavka. Slavia po více jak dvou měsících hrála soutěžní zápas, před víkendovým startem ligy kouč Jarolím moc důvodů ke spokojenosti neměl.

Článek

Tottenham je v posledních týdnech ve výborné formě, daří se zejména dvojici forvardů Berbatov - Keane. Trenér Juande Ramos ještě na lavičce Sevilly porazil Slavii v Lize mistrů 4:2. Ramos nemohl využít služeb Michaela Dawsona, který má natržený sval. Větší potíže měl domácí trenér Karel Jarolím, který musel oželet služeb zraněných Šmicra, Šenkeříka, Jandy a Šventa. V disciplinárním trestu navíc byl Krajčík.

V základní sestavě naopak nechyběl uzdravený František Dřížďal, pohárovou premiéru v červenobílém dresu zažili tři nováčci - Jaroslav Černý, trenérův synovec Marek Jarolím a David Střihavka. Na druhé straně podle předpokladů hájil branku Kohoutů Radek Černý, naopak ani na lavičku se nedostal další ex-slávista Tomáš Pekhart.

Už ve 4. minutě bylo jasné, kdo je v současnosti v pohodě. Slávisté se na promrzlém Strahově ještě nedostali ani k pokutovému území Tottenhamu a na druhé straně hned první útok skončil gólem. Neobsazený Dimitar Berbatov dostal na hranici šestnáctky prostor a lehkou střelou překvapil Vaniaka.

Slavia v ofenzívě tápala

Dva a půl tisíce hostujících fanoušků spustily oslavné chorály, Slavia s jediným útočníkem Střihavkou neměla proti rozehrané obraně Kohoutů šanci. Po pětadvaceti minutách se domácí dostali k trvalejší ofenzívě, její pokusy ale mezi tři tyče nemířily.

Naopak Tottenham opět udeřil. Vaniak zbytečně vyběhl do rohu pokutového území, Robbie Keane byl ale u míče dřív a pod váhajícím slávistickým gólmanem poslal pohodlně míč do sítě podruhé. Navíc slabá obrana Slavie před poločasem nechala dvakrát z osmi metrů pálit kanonýra Berbatova. Bulharského reprezentanta opakovaně bravurně vychytal Vaniak.

Ivana měl v útoku podpořit Střihavku

Špatně odstartovala Slavia i do druhé půle. Huddlestone si obhodil Latku a trefil pravou spojnici domácí branky. V útoku přišel podpořit osamoceného Střihavku Milan Ivana, obraz hry se ale příliš nezměnil.

Tottenham se přeci jen mírně zatáhl a s poklidem kontroloval vedení. V 69. minutě ale hrubě podcenil Radek Černý centr Hubáčka a důrazný Střihavka protlačil míč do sítě. Slavia přidala, ale dalšího gólu se už fanoušci nedočkali. Brabec pět minut před koncem hlavou trefil břevno. Na druhé straně Vaniak bravurně vyboxoval přímý kop Berbatova.

Před rokem a půl v 1. kole stejné soutěže prohrála Slavia s Tottenhamem oba zápasy 0:1. Poslední český zástupce tak má ještě těžší pozici, za týden v odvetě v Londýně bude muset dohánět manko. Po vypadnutí z Ligy mistrů se ale spíše blíží i konec v poháru UEFA.

Slavia Praha - Tottenham Hotspur 1:2 (0:2)
Branky: 69. Střihavka - 4. Berbatov, 30. Keane. Rozhodčí Circhetta - Navarro, Hidber (všichni Švýcarsko). ŽK: Hubáček, Ivana, Tavares - Tainio, Jenas, O’Hara. Diváci: 11134.
Slavia Praha: Vaniak - Dřížďal, Latka, Brabec, Hubáček - M. Jarolím (59. Kalivoda), Tavares, Suchý (83. Volešák), J. Černý, Pudil (46. Ivana) - Střihavka. Trenér: K. Jarolím.
Tottenham Hotspur: Černý - Tainio (59. O’Hara), Woodgate, Zokora, Chimbonda - Lennon, Malbranque, Huddlestone, Jenas - Berbatov, Keane (66. Bent). Trenér: Ramos.

Reklama

Související témata: