Hlavní obsah

Vedoucí čtyřka z německé ligy postrašila v Poháru UEFA konkurenci

Důrazné varování svým příštím soupeřům poslalo ve fotbalovém Poháru UEFA vedoucí kvarteto týmů z německé ligy. Čtveřice nejlepších bundesligových mužstev si ve třetím kole s chutí zastřílela a protivníkům nasázela dohromady 19 gólů. Bayern Mnichov ve čtvrtek zničil šance Aberdeenu na senzaci vysokou domácí výhrou 5:1, stejným poměrem zesměšnil Leverkusen držitele trofeje z přelomu tisíciletí Galatasaray Istanbul.

Článek

Naděje na oživení vzpomínek na slavná osmdesátá léta, kdy Aberdeen pod vedením legendárního Alexe Fergusona vyhrál tehdejší PVP, trvala jen 36 minut. Pak přidal Van Buyten druhý gól domácích a prakticky rozhodl. "Myslím, že jsme začali hodně uboze. Oni si na nás připravili otázky a my jednoduše neměli odpovědi," našel příměr úvodním minutám hostující kouč Jimmy Calderwood.

Jazýčkem na vahách prý byla nevyužitá šance útočníka Darrena Mackieho za stavu 0:1. "Byla to skvělá příležitost. Na této úrovni nemáte v zápase tolik šancí, a proto je musíte bezpodmínečně proměnit. Pak jsme dostali další smolný gól, nepomohl nám ani rozhodčí, který rozdal dost karet. Prohru 1:5 jsme si nezasloužili, dneškem skončilo jedno velké dobrodružství a my jsme pyšní na to, čeho jsme dosáhli," řekl Calderwood.

Nejžhavější kandidát na trofej potěšil fanoušky pěti góly

To domácí trenér Ottmar Hitzfeld tak nadšený nebyl, byť nejžhavější kandidát na vítěznou trofej potěšil fanoušky hned pěti góly. "S něčím jsem více, s něčím méně spokojený. V první půli tam byla fáze, kdy jsme vedli jen 1:0 a pustili soupeře do jasné tutovky. To by se nám proti soupeřům, kteří nemají stejné prostředky jako my, nemělo stávat," uvedl kouč, který v létě odejde ke švýcarské reprezentaci.

Autor třetí a čtvrté branky Lukas Podolski si vítězství nenechal trenérovými výtkami zkazit. "Jsem nadšený svým dobrým výkonem, dvěma góly, naší výhrou a postupem mezi posledním šestnáct týmů," rozplýval se domácí útočník. "Viděli jsme velmi zábavný zápas, pro diváky to bylo úžasné představení," dodal generální manažer klubu Uli Hoeness.

Leverkusen zasadil drtivý úder Galatasarayi

Stejně drtivou výhru oslavil čtvrtý celek bundesligové tabulky Leverkusen, který v souboji bývalých vítězů Poháru UEFA zasadil drtivý úder Galatasarayi. "Chtěli jsme předvést to nejlepší, co v nás je. S takhle vysokým vítězstvím jsme rozhodně nepočítali," připustil sportovní ředitel Rudi Völler.

Domácí fanoušky rozjásal především skvělý výkon nestárnoucí bosenské legendy Sergeje Barbareze. Šestatřicetiletý střelec se trefil hned dvakrát. "Měli bychom být pyšní, vyhrát nad tak silným soupeřem takovým rozdílem je něco mimořádného. Takovéhle zápasy jsou člověka baví. Nyní se musíme dívat směrem k Hamburku, chceme v naší cestě vzhůru pokračovat," připomněl Barbarez nejbližšího soupeře v bundesligové tabulce.

Právě Hamburk si mohl v náročném sledu zápasů vybrat oddychový čas, protože doma hájil pohodlný náskok 3:1 z prvního duelu v Curychu. "Náskok nás dneska držel při zemi. Při mnoha utkáních, která teď hrajeme, musí i to dnešní minimum být dobré," uvedl brankář Frank Rost. Kvarteto německých celků v osmifinále doplnily Brémy, které v portugalské Braze gólem uzdraveného Ivana Klasniče potvrdili domácí výhru 3:0. S pohárovou Evropou se jako jediný z bundesligových zástupců loučí Norimberk s českým triem Jaromír Blažek, Tomáš Galásek a Jan Koller.

Everton zničil norského šampióna z Bergenu

Ve čtvrtek se dařilo i britským klubům. Skvěle hrající Everton zničil norského šampióna z Bergenu, Glasgow Rangers ubránili remízu na hřišti Panathinaikosu Atény, Tottenham podle očekávání vyřadil posledního českého zástupce v pohárech Slavii, ovšem nejvíce pochvalných slov si vysloužil Bolton, který překvapivě zastavil cestu Atlétika Madrid. Neuspěl ani další španělský celek, předloňský semifinalista Ligy mistrů Villarreal.

"Věřím, že je to nejdál, kam jsme kdy v Evropě došli. Dnešní noc byla skvělá. Co se týče přihrávek a kreativity, nehráli jsme tak dobře, jak bychom mohli, ale z hlediska srdce, touhy a nadšení jsme byli úžasní," pochvaloval si kouč Boltonu Gary Megson.

Reklama

Související témata: