Hlavní obsah

Šírl: Postupem přes Villarreal se moje vyloučení smazalo

PRAHA

Zhruba čtvrthodinu si musel ve čtvrtek večer vytrpět český fotbalový záložník Radek Šírl v útrobách stadiónu El Madrigal ve Villarrealu. Šestadvacetiletý středopolař Zenitu Petrohrad dostal chvíli před koncem odvety třetího kola Poháru UEFA červenou kartu a v kabině pak na dálku spoluhráčům držel palce, aby dokázali ubránit nečekaný postup do další fáze soutěže. To se jim nakonec podařilo, byť favorizovaný soupeř závěr pořádně zdramatizoval brankou na 2:1.

Článek

Šírl musel ze hřiště v 82. minutě, kdy mu rakouský sudí Messner ukázal druhou žlutou kartu. Již předtím přišel Zenit o vyloučeného Romana Širokova. "Co se týče stopera, tak fauly opravdu byly. Moje první žlutá karta taky byla oprávněná, přerušoval jsem akci na půlce. Ale tu druhou mi dávat nemusel. Zahrával jsem aut, chtěl jsem přenechat balón obránci, a on to posoudil jako zdržování. Kdo to viděl, určitě si udělá obrázek sám," řekl Šírl v pátečním rozhovoru s ČTK.

Hektický závěr neviděl na vlastní oči, protože musel do kabiny. Přišel tak v 90. minutě o gól dánského útočníka Tomassona na 2:1, což vlilo do domácích hráčů nové sebevědomí. "Žluté ponorce", jak se Villarrealu přezdívá, v té chvíli chyběl jediný přesný zásah k postupu, protože před týdnem se radoval Petrohrad z domácího vítězství 1:0.

"Ten konec jsem neviděl. Jen vím, že kluci stáli ve vlastní šestnáctce a odkopávali balóny. Ve druhém poločase se nastavovalo pět minut, takže po mém vyloučení zbývala asi čtvrthodina. To bylo dost času, jejich gólman stál někde na půlce, ale naštěstí jsme to udrželi," oddychl si Šírl.

V kabině se omluvil

Přiznal, že se v závěru strachoval. "Určitě jsem rád, že to kluci zvládli. Omluvil jsem se jim v kabině a poděkoval jim. Postupem se to snad všechno smázlo, trenér ani kluci nic neříkali. Tím, že jsme dohrávali v devíti, je postup ještě cennější," pochvaloval si Šírl.

Jeho tým se postaral o největší překvapení úvodního jarního kola. Villarreal ještě před dvěma lety udivoval celou Evropu úchvatným tažením prestižní Ligou mistrů, kde smolně vypadl až v semifinále s Arsenalem. "Věděli jsme, že to nebude nic jednoduchého. Já se na ty zápasy hrozně moc těšil, je vidět, že fotbal hrát umějí," pokračoval český záložník.

Největší rozdíl oproti předloňskému týmu prý byl v proměňování šancí. "Ten jejich mančaft je pořád výborný. Hráli dobře, dokázali si vypracovat šance, ale neproměnili je. Co já vím, tak v lize naposledy remizovali 0:0 a nedali penaltu, takže se mi zdálo, že jsou psychicky nalomení. Toho jsme dokázali využít," konstatoval Šírl.

Španělé se s porážkou smiřovali hodně těžko. "Ke konci bylo cítit, že jim ty góly chybí. Co říkali kluci v kabině, tak si ani nevyměnili dresy. Villarreal byl hodně zklamaný a naštvaný, že nepostoupil," řekl bývalý hráč Sparty a Bohemians.

Šírl: První krok jsme udělali už v Petrohradu

Klíč k úspěchu podle něj položil Zenit už před týdnem, když zvládl svůj první ostrý zápas po zimní přestávce. "Nejdřív nás mrzelo, že nezačínáme u nich. Určitě jsem neočekával, že tak dobře zvládneme první zápas. Celou přípravu jsme absolvovali za pěkného počasí, a najednou přiletěli do Petrohradu, kde byla zima a tráva skoro žádná. Ty podmínky v Petrohradu ale asi víc neseděly soupeři a tam jsme udělali první krok," řekl Šírl.

V odvetě věřil, že minimálně jeden gól ruský šampión dokáže vstřelit. "Prvních deset patnáct minut jsme se skoro nedostali za půlku, lehce jsme ztráceli balóny. Naštěstí se nám to podařilo přečkat a dokázali jsme hrozit i my," uvedl šestadvacetiletý záložník, který patřil k hlavním postavám čtvrtečního dramatu.

Vedle červené karty si stihl připsat i druhou asistenci při brance Pavla Pogrebňaka. "Zahrával jsem standardku na zadní tyč, kde šel Lombaerts do gólmana. Hlavičkou posunul před branku a tam to doklepl Pogrebňak," popsal Šírl úvodní a jak se později ukázalo i postupový gól.

V dalším kole Marseille

Mezi nejlepší šestnáctkou Poháru UEFA čeká Petrohrad repríza osmifinále ze sezóny 2005/06 s Olympiquem Marseille. Ruský šampión by nemusel být bez šance, vedle fotbalové horečky v Petrohradu mu hraje do karet i vzájemná bilance. Navíc začíná venku. "Marseille jsme dokázali vyřadit. Tehdy jsme u nich vyhráli 1:0 a doma remizovali. Osobně to vidím padesát na padesát."

Po kratičké oslavě na hotelových pokojích se Šírlův tým v pátek dopoledne vypravil letecky z Valencie do Nizozemska, kde bude až do 2. března na soustředění. "Nálada je teď dobrá, tak doufám, že na to navážeme a bude se nám dařit v ruské lize i v poháru," dodal Šírl.

Reklama