Hlavní obsah

Pět gólů jsem snad ještě nikdy nedostal, litoval brankář Zítka

Tvrdým políčkem od největšího favorita soutěže skončilo pro fotbalisty bruselského Anderlechtu poslední domácí vystoupení v Poháru UEFA. Drtivá ofenzivní síla Bayernu Mnichov demonstrovala ve čtvrtek večer svůj hlad po vítězné trofeji a smutný domácí brankář Daniel Zítka musel po zápase dlouze přemýšlet, zda už někdy inkasoval v jednom utkání pět branek.

Článek

"Myslím, že tolik gólů jsem asi nikdy předtím nedostal. Pětibrankový debakl je docela frustrující. Nechci se zabývat detailně jednotlivými góly, ale každá naše chyba byla potrestána přesným zásahem," prohlásil český brankář, kterého pokořily všechny hostující hvězdy - Luca Toni, Miroslav Klose a nakonec i střídající Franck Ribéry.

Anderlecht se nemůže s bavorským velkoklubem měřit 

Zítka protestoval hlavně proti vyloučení spoluhráče Wasilewského krátce před přestávkou. "Nezasloužená červená karta nás prakticky poslala ze hry, přesto jsme i v deseti měli být schopni hrát chytřeji," tvrdil domácí gólman. "Bordeaux bylo na naší úrovni, zatímco Bayern je několik kroků nad námi. Mezi oběma týmy je veliký rozdíl," dodal Zítka.

Podobný názor měl také trenér Ariel Jacobs. "Bayern byl dneska na můj tým jednoduše příliš dobrý. Je to samozřejmě jeden z nejlepších evropských klubů. Oni nepatří do Poháru UEFA, měli by startovat v Lize mistrů. Mají obrovskou šanci letos celý Pohár UEFA vyhrát," konstatoval Jacobs, který mohl nasadit jen dva Čechy, protože kanonýr Stanislav Vlček zasáhl na podzim do evropských pohárů v dresu Slavie.

Bayern jasnou výhrou 5:0 naznačil, že to s útokem na vítěznou trofej myslí naprosto vážně. Trenér Ottmar Hitzfeld přitom od začátku šetřil několik opor a ostřílený brankář Kahn dokonce zůstal v Německu. "Úchvatné vítězství. Dneska jsme hráli takovým stylem, jaký jsem už dlouho neviděl," pochvaloval si zkušený kouč. "Přitom do gólu na 2:0 to byl těsný zápas. Na konci to vypadalo o mnoho lehčí, než to ve skutečnosti bylo," dodal.

Hostům zatrnulo snad jen v 21. minutě, kdy český záložník Jan Polák napálil z přímého kopu brankovou konstrukci. "V té chvíli jsme měli trochu problémy, ale pak jsme zase převzali kontrolu nad utkáním. Tak dobrý pohyb jako dnes jsem u nás dlouho neviděl. Ukázali jsme vynikající přístup k zápasu," liboval si Nizozemec Mark van Bommel, který v závěru přišel o sto eur. Proč? "Těsně před přímým kopem jsem se vsadil s Ribérym, že nedá gól. Bohužel ho dal," zlobil se naoko mnichovský záložník.

Pískot fanoušků vyprovázel hráče Tottenhamu ze hřiště

Zatímco hráči Bayernu se mezi sebou na konci utkání sázeli, Tottenham si musel vyslechnout pískot nespokojených fanoušků. Tak špatný byl výkon jednoho se spolufavoritů soutěže proti nizozemskému PSV Eindhoven. "Hráli jsme pod svými možnostmi, jsem velmi zklamaný. Soupeř byl lepší než my, je vidět, že nevede nizozemskou ligu náhodou," prohlásil domácí trenér Juande Ramos.

Jestliže chce úspěšný kouč, který v minulých sezonách dvakrát dovedl Sevillu až k vítězné trofeji, dál pomýšlet na hattrick, musí své svěřence do odvety pořádně nabudit. "Nakonec ještě není prohra o jeden gól tak zlá. Ale jestli chceme projít dál, musíme v druhém zápase zlepšit snad úplně všechno," řekl Ramos, který dal mezi tyčemi opět přednost Robinsonovi před Radkem Černým.

Eindhoven na stadionu White Hart Lane zúročil své zkušenosti z Ligy mistrů. "Možná jsme mohli v druhém poločase přidat ještě nějaký gól. Na druhou stranu, když tady vyhrajete, myslím, že si můžete říct: Skvělá práce," pochvaloval si kapitán hostů Timmy Simons.

Getafe překvapilo v Lisabonu

Veselo bylo také v táboře španělského Getafe, které překvapilo mnohem ostřílenější Benfiku Lisabon. Hosté těžili z brzkého vyloučení domácího Oscara Cardoza. "Měli jsme na hřišti o jednoho hráče víc, ale občas naše převaha nebyla taková, abychom vyhráli. Proto si musíme dát pozor na odvetu, ještě není rozhodnuto v náš prospěch. Ale vyhráli jsme na stadionu slavného soupeře, což je další stránka v klubové historii," radoval se dánský kouč Michael Laudrup, který v Getafe v létě nahradil Bernda Schustera, současného trenéra Realu Madrid.

Reklama

Související témata: