Hlavní obsah

Pohár UEFA: Zenit Petrohrad vyřadil Marseille, Hamburk s Jarolímem končí

Pohár UEFA pokračoval ve středu šesti odvetnými osmifinálovými zápasy. Zenit Petrohrad v sestavě s Radkem Šírlem přivítal francouzské Marseille a po výhře 2:0 postoupil do další fáze, stejně tak jako Leverkusen, který jde dál i přes prohru na hřišti Hamburku, za který nastoupil David Jarolím. Anderlecht s Danielem Zítkou porazil Bayern 2:1, na postup to ale nestačilo. Fiorentina s Ujfalušim postoupila až po penaltách, stejně tak jako PSV. Posledním postupujícím je Getafe.

Článek

Fotbalisté Anderlechtu přijeli do Mnichova s pramalou šancí na postup a s brankářem Zítkou v základní sestavě, český gólman byl však o poločase vystřídán. Jan Polák zůstal jen na lavičce náhradníků.

V úvodním utkání podlehli hráči Anderlechtu Bayernu 0:5 a ani odvetu nezačali příliš šťastně. Již v deváté minutě poslal bavorský velkoklub, který nastoupil bez řady opor, do vedení Brazilec Lúcio. Vyrovnat se hostům podařilo ve 20. minutě zásluhou Serhata a čtvrt hodiny na to poslal belgický klub do vedení Jakovenko. To bylo však ze strany hostů vše a do další fáze tak podle předpokladů postoupil Bayern Mnichov.

Petrohrad vyřadil Marseille

Do ruského Petrohradu přijeli hráči Marseille s nadějnou výhrou 3:1 z domácího zápasu. Za domácí Zenit se v sestavě objevil obránce Radek Šírl a se svými spoluhráči se mohl radovat již ve 39. minutě. Obrana francouzského celku se neúspěšně pokusila vystavit soupeře do ofsajdové situace, čehož využil Pavel Pogrebnyak, který prostřelil hostujícího gólmana Mandanda.

Nyní stačilo Zenitu k postupu vstřelit ještě jeden gól a žádný neinkasovat. V 78. se to domácím podařilo, svým druhým zásahem se blýskl Pogrebnyak a nasměroval tak ruský celek mezi nejlepších osm celků soutěže.

Hamburk v sestavě s Jarolímem i přes výhru končí

Hamburger SV, jehož dres opět hájil český reprezentační záložník David Jarolím, v úvodním střetnutí prohrál na hřišti Bayeru Leverkusen 0:1 a v odvetě tak museli svěřenci trenéra Huuba Stevense bezpodmínečně zvítězit. Šance Hamburku na čtvrtfinále Poháru UFEA výrazně klesly v 19. minutě, když se po centru Barnetti trefil hostující Barbarez. Domácí nyní potřebovali k postupu vstřelit tři branky a žádnou již neinkasovat.

V 53. minutě vyrovnal střídající Trochowski, za dvě minuty však opět vedl Leverkusen, trefil se Gekas. Domácím se zásluhou Guerrera v 65. minutě podařilo i podruhé vyrovnat a v  80. minutě se dokonce Hamburk ujal vedení, postaral se o to Van der Vaart, postupovou branku však spoluhráči Davida Jarolíma nepřidali a se soutěží se loučí.

Fiorentina si zajistala čtvrtfinále až po penaltách

Do Anglie přijela na utkání s Evertonem italská Fiorentina a na trávník vyběhl v zahajovací sestavě také český reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši. Jeho celek zvítězil v prvním zápase 2:0 a mohl si tak dovolit i prohru o jednu branku. Domácí svoji ztrátu částečně stáhli již v 16. minutě zásluhou trefy Johnsona a nadále byli aktivnější.

Vyrovnání se fanoušci ostrovního celku dočkali v 67. minutě, když se trefil Arteta a svým gólem poslal zápas do prodloužení. V tom branka nepadla a se rozhodovalo až po střelách ze značky pokutového kopu. Při těch měli pevnější nervy hráči Fiorentiny a postoupili do další fáze soutěže.

Penalty rozhodovaly i v Eindhovenu, radovali se domácí

PSV Eindhoven přivítal na svém stadiónu přemožitele pražské Slavie Tottenham Hotspur s výhrou 1:0 na soupeřově hřišti v zádech. V bráně Kohoutů byl opět Paul Robinson, Radek Černý zůstal pouze na lavičce náhradníků.

Tottenham musel stahovat jednobrankové manko z prvního zápasu. To se jim povedlo až v 81. minutě, když se trefil bulharský kanonýr Dimitar Berbatov, a protože úvodní střetnutí vyhrál holandský celek rovněž 1:0 viděli diváci prodloužení. Ani v něm branka nepadla, a proto rozhodovaly penalty, po kterých se radovali hráči domácího PSV.

Getafe vyhrálo i druhý zápas

V dalším středečním utkání zavítala portugalská Benfika Lisabon na půdu španělského Getafe. Na stadiónu Alfonsa Péreze viděli diváci branku až v 78. minutě, trefil se domácí Albín a svým gólem pečetil postup španělského celku do čtvrtfinále Poháru UEFA.

Pohár UEFA - osmifinálové odvety:
Zenit Petrohrad - Olympique Marseille 2:0 (1:0), první zápas 1:3, postupuje Zenit Petrohrad.
Branky: 39. a 78. Pogrebnyak.
Hamburger SV - Bayer Leverkusen 3:2 (0:1), první zápas 0:1, postupuje Bayer Leverkusen.
Branky: 53. Trochowski, 64. Guerrero, 80. Van der Vaart - 18. Barbarez, 55. Gekas.
Bayern Mnichov - Anderlecht Brusel 1:2 (1:2), první zápas 5:0, postupuje Bayern Mnichov.
Branky: 9. Lucio - 20. Serhat, 35. Jakovenko
Getafe - Benfika Lisabon 1:0 (0:0), první zápas 2:1, postupuje Getafe
Branka: 78. Albín
Everton - Fiorentina 2:0 (1:0) na penalty 2:4, první zápas 0:2, postupuje Fiorentina.
Branky: 16. Johnson, 67. Arteta
PSV Eindhoven - Tottenham Hotspur 0:1 (0:0) na penalty 6:5, první zápas 1:0, postupuje Eindhoven.
Branka: 81. Berbatov

Reklama

Související témata: